Zelo kakovostna izdelava mobilnika Samsung Galaxy A5 (2106) jamči za dolgotrajno uporabo brez skrbi zaradi odrgnin ali vdolbin. Foto: Samsung
Zelo kakovostna izdelava mobilnika Samsung Galaxy A5 (2106) jamči za dolgotrajno uporabo brez skrbi zaradi odrgnin ali vdolbin. Foto: Samsung

Samsung Galaxy A5 (2016) je zelo dober predstavnik srednjerazrednih prenosnih telefonov, ki za precej nižjo ceno ponuja številne lastnosti, ki jih imajo najboljši prenosni telefoni na trgu.

Samsung Galaxy A5
Mobilnik je na prodaj v beli, črni ali zlati barvi ohišja. Foto: Samsung

Galaxy A5 (2016) je srednji izmed trojice novih prenosnih telefonov serije A, katerih namen je predvsem zapolniti nišo srednjerazrednih prenosnih telefonov s premijsko izdelavo in dovolj dobrimi zmogljivostmi, ki so približno na ravni najboljših prenosnih telefonov izpred enega leta, a za manj denarja. Tako je na primer Galaxy A5 skoraj popolnoma enak modelu Galaxy S6 tako po velikosti, izdelavi kot tudi večini zmogljivosti. Galaxy S6 bo namreč že eno leto star in bo počasi končal svojo prodajno pot, saj je njegov naslednik Galaxy S7 že na poti v trgovine.

Na MMC-ju uvajamo novo rubriko, v kateri bomo testirali nove tehnološke naprave. Vabljeni k branju!

Galaxy A5 (2016) je zares kakovostno izdelan, s kovinskim ohišjem, ki je spredaj in zadaj prekrito s trpežnim steklom Gorilla Glas 4, odpornim proti udarcem in odrgninam. Zaslon, velik 5,2 palca, uporablja Samsungovo lastno tehnologijo Super AMOLED in prikaže sliko z ločljivostjo 1080p (Full HD), kar je nekoliko manj kot pri modelu Samsung Galaxy S6. Zaslon je zato dobro viden v tudi na močni sončni svetlobi. Na žalost pa je Galaxy A5 kar precej težek za svojo velikost, kar se občuti ob daljši uporabi.

Prednost pred modelom Galaxy S6 pa je v tem, da ima Galaxy A5 režo za spominske kartice microSD, ki pri enem najboljših prenosnih telefonov lanskega leta manjka. Prav tako je baterija pri Galaxy A5 precej večja in se dejansko zelo dobro obnese. Na testu je prenosni telefon ob dokaj zahtevni uporabi zdržal cela dva dni, kar pomeni, da bi ob povprečni uporabi zdržal še precej dlje.

Hiter, a ne prehiter
Kot se spodobi za premijski izdelek, je tudi v model Galaxy A5 (2016) vgrajen osemjedrni procesor s hitrostjo 1,6 GHz ter 2 GB RAM-a. To se sliši zelo dobro in tudi v resnici se procesor zelo dobro obnese, le pri grafično najzahtevnejših igrah je opazno malo počasnejše delovanje. Ta kombinacija čipa in delovnega pomnilnika pa je »kriva« še za eno manjšo pomanjkljivost prenosnega telefona – slabše delovanje videokamere v primerjavi s konkurenco. Fotoaparat namreč zmore posneti fotografije do velikosti 13 MP (4:3), ki pa so zaradi razmeroma velike aperture leče (f/1.9) in optične stabilizacije slike zelo dobre, tudi v malo slabših svetlobnih razmerah. Fotografije so zelo ostre, z veliko prikazanih podrobnosti, s pomočjo funkcije HDR pa se število podrobnosti lahko celo poveča. Toda kamera zmore posneti »samo« videoposnetke kakovosti 1080p (Full HD), in to le pri 30 posnetkih na sekundo. Ne duha ne sluha ni o 4 K ali vsaj 60 posnetkih na sekundo, kar je skoraj standard v tem razredu.

Povezan z vsemi
Prenosni telefoni so danes postali vstopna točka za povezavo v splet in svet, tako da imajo skoraj vsi že vse mogoče načine povezovanja. Tudi Galaxy A5 deluje v omrežju LTE ali WiFi, prek Bluetootha ali ANT+ pa se lahko poveže z drugimi napravami. Zaradi vgrajenega čitalnika prstnih odtisov, ki je na osrednji tipki pod zaslonom, lahko uporabnik s pomočjo NFC-ja uporablja prenosni telefon kot priročno in varno plačilno sredstvo (kjer je to na voljo, seveda).

Za polnjenje in povezavo z računalnikom poskrbi povezava microUSB, na žalost pa ni podpore MHL-ja, kar pomeni, da prenosnega telefona ni mogoče povezati na primer s televizorjem in nanj prenašati vsebine. Dobrodošla pa je podpora FM-radiu, ki je pri nekaterih sodobnih telefonih kar izginila. Glasbeni predvajalnik je odličen, s številnimi nastavitvami, odličen pa je tudi zvok iz zvočnikov, le prek priloženih slušalk prihaja do manjših šumov.

Kaj nam je bilo všeč?
Predvsem kakovostna izdelava, zelo zmogljiva baterija, razmeroma dober zaslon, fotoaparat in reža za spominske kartice microSD.

Dober vtis malo pokvarita teža prenosnega telefona in ne ravno najboljša kamera. Tudi cena prenosnega telefona v prosti prodaji pri naših operaterjih je v primerjavi s konkurenco precej visoka. Za 440 evrov se da namreč dobiti precej več, predvsem pri kitajskih izdelovalcih, ki pa po kakovosti ne zaostajajo za uveljavljenimi znamkami.

Samsung Galaxy A5 (2016) je zelo dober predstavnik srednjerazrednih prenosnih telefonov, ki za precej nižjo ceno ponuja številne lastnosti, ki jih imajo najboljši prenosni telefoni na trgu.