Operacijski sistem Windows 10 je zasnovan kot enotna platforma, ki bo v podobni obliki delovala tudi na mobilnih napravah. Foto: EPA
Operacijski sistem Windows 10 je zasnovan kot enotna platforma, ki bo v podobni obliki delovala tudi na mobilnih napravah. Foto: EPA

Uporabniki sistemov Windows 7 in 8.1 lahko najnovejšo različico naložijo brezplačno prek spleta, v kratkem pa bo Windows 10 na voljo tudi samostojno in v paketu z novimi napravami. Windows 10 je na voljo brezplačno, saj si pri Microsoftu želijo, da bi nov operacijski sistem posvojilo kar največ uporabnikov.

"Želimo, da uporabniki ne potrebujejo Windowsov, ampak da jih imajo radi," je nedavno izjavil predsednik uprave Microsofta Satya Nadella. V Microsoftu se namreč zavedajo, da za tekmo z Googlom in Applom potrebujejo izdelek, ki si ga uporabniki želijo.

Edge nadomestil Explorerja
Uporabniki so se na Windows 8 odzvali mlačno, zaradi česar je Microsoft preskočil različico 9 in prešel na številko 10. V novem operacijskem sistemu se vrača prenovljeni gumb start, dodane pa so tudi številne novosti. Najbolj izstopata digitalna pomočnica Cortana, ki je odgovor na Applovo Siri in Googlov Google Now, in nov brskalnik z imenom Edge, ki bo nadomestil preživeti Internet Explorer.

Windows 10 prinaša tudi virtualna namizja, boljšo integracijo z Microsoftovo konzolo Xbox in prenovljeno območje za obvestila desno spodaj, ki spominja na vmesnik iz mobilne naprave.

Enotna platforma
Novi operacijski sistem je zasnovan kot enotna platforma, ki bo v podobni obliki delovala tudi na mobilnih napravah in bo razvijalcem olajšala razvoj aplikacij. S tem želijo pri Microsoftu nadomestiti zamudo na trgu mobilnih naprav, ki ima v nasprotju s padajočim trgom osebnih računalnikov hitro rast.

Windowsi daleč najbolj priljubljeni
Windows sicer ostaja vodilni operacijski sistem za osebne računalnike. V Sloveniji ga po majskih podatkih medijske agencije Iprom uporablja kar 90 odstotkov uporabnikov. Največ jih uporablja Windows 7 (55 odstotkov), sledita pa Windows 8.1 (14 odstotkov) in starejši Windows XP (16 odstotkov). Na četrtem mestu je Applov Mac OS X s slabimi desetimi odstotki.