Znanost in tehnologija
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 7 glasov Ocenite to novico!
Nobelovi nagrajenci za kemijo
Dobitniki bodo nagrado prejeli 10. decembra. Foto: Reuters

Dodaj v

Nobel za kemijo raziskavam popravljanja poškodb DNK

Raziskave pomagajo pri razvoju zdravil za raka
7. oktober 2015 ob 13:14,
zadnji poseg: 7. oktober 2015 ob 14:13
Stockholm - MMC RTV SLO

Nobelova nagrada za kemijo gre letos v roke Šveda Tomasa Lindahla, Američana Paula Modricha in Turka Aziza Sancarja, ki so se izkazali pri raziskavah na področju popravljanja DNK.

V obrazložitvi nagrade je Karolinski inštitut v Stockholmu pojasnil, da so nagrajenci na molekularni ravni odkrili, kako celice popravljajo poškodovan DNK.

V Stockholmu so poudarili, da je "trojica na molekularni ravni zarisala, kako celice popravljajo poškodovan DNK in zaščitijo genetske informacije". Njihovo delo je priskrbelo temeljno znanje o tem, kako celice delujejo, med drugim pa se uporablja pri razvoju novih zdravil za raka.

"Poškodbe DNK-ja imajo lahko zelo resne posledice," je ob razglasitvi nagrajencev poudaril član žirije Claes Gustafsson. "Tomas Lindahl je ugibal, da morda obstaja sistem popravljanja in se je podal v iskanje. In dejansko je enega odkril," je dodal Gustafsson.

Odkritja vseh treh znanstvenikov so imela izjemne posledice, pa je poudarila vodja žirije Sara Snogerup Linse. "Življenje, kot ga poznamo danes, je popolnoma odvisno od mehanizmov popravljanja DNK," je dodala.

Nagrada v vrednosti 850.000 evrov
Lindahl, sicer Šved, dela v Veliki Britaniji, Turek Sancar pa tako kot Modrich v ZDA. Nagrado, skupaj vredno osem milijonov švedskih kron (850.000 evrov), bodo skupaj z drugimi letošnjimi nagrajenci prejeli 10. decembra.

Lani so si nagrado za kemijo razdelili Američana Eric Betzig in William E. Moerner ter Nemec Stefan W. Hell za razvoj visokoločljive fluorescenčne mikroskopije.

V tem tednu so že razglasili letošnje nagrajence za medicino in fiziko, v četrtek bo na vrsti književnost, v petek pa najuglednejša, za mir. Prihodnji teden bo znan še nagrajenec za ekonomijo.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
endrug
# 07.10.2015 ob 13:34
Pri nas pa znanost dobiva manj denarja kot kultura. Žal zopet 19. stoletje.
mb128
# 07.10.2015 ob 13:37
Hja, nekaterim bi morali pod nujno popraviti njihov DNK. Kako to gre so ugotovili prejemniki Nobelove nagrade za kemijo.
Le kaj še čakamo?!
Eskel
# 07.10.2015 ob 17:38
spet biokemiki :(
Kazalo