Letošnji Nobelovi nagrajenci za kemijo. Foto: Reuters
Letošnji Nobelovi nagrajenci za kemijo. Foto: Reuters
Alfred Nobel
Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Foto: EPA

Na novinarski konferenci v Stockholmu je Kraljeva švedska akademija znanosti sporočila, da so ameriški preiskovalci nagrado dobili za svoje delo pri razvoju računalniških programov, ki omogočajo boljše razumevanje in napovedovanje zapletenih kemičnih procesov, od prečiščevanja izpušnih plinov do fotosinteze.

Akademija je v obrazložitvi nagrade zapisala, da delo trojice pomaga pri razvoju zapletenih procesov, kot je na primer razvoj zdravil. "Kemične reakcije se dogajajo s svetlobno hitrostjo. Elektroni skačejo med atomskimi jedri, skriti sicer natančnim očem znanstvenikov," so zapisali pri akademiji in dodali, da je Nobelovim nagrajencem uspelo vse to dogajanje zapisati z računalnikom.

Njihove raziskave, ki segajo nazaj v 70. leta prejšnjega stoletja, so namreč vodile v razvoj računalniških modelov, ki simulirajo zapletene kemične procese in napovedujejo njihove izide. Z "razvojem večnivojskih modelov za kompleksne kemične sisteme" so raziskovalci opravili prelomno delo, saj so razvili metode, ki hkrati uporabljajo Newtonovo klasično fiziko in bistveno drugačno kvantno fiziko.

Vsi trije znanstveniki z dvojnim državljanstvom
Karplus, ki ima poleg ameriškega še avstrijsko državljanstvo, je bil rojen leta 1930 na Dunaju, dela pa na Univerzi v Strasbourgu in na ameriški univerzi Harvard. Levitt, ki je ameriški in britanski državljan, je bil rojen leta 1947 v Južnoafriški republiki, raziskuje pa na medicinski fakulteti na Univerzi v Stanfordu. Warshel, rojen leta 1940 v izraelskem kibucu, ima poleg ameriškega še izraelsko državljanstvo, služi pa kot pa profesor na Univerzi v Kaliforniji.

Razdelili si bodo osem milijonov švedskih kron
Trojica si bo razdelila nagrado osem milijonov švedskih kron, to je 920.000 evrov. Nobelova nagrada za kemijo je tretja letošnja Nobelova nagrada, v četrtek bodo podelili nagrado za književnost, v petek pa še Nobelovo nagrado za mir.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Tradicionalno bodo nagrajenci nagrado prejeli 10. decembra, na obletnico smrti Alfreda Nobela, na slovesnosti v Stockholmu.