Nobelovi nagrajenci za medicino. Foto: Reuters
Nobelovi nagrajenci za medicino. Foto: Reuters
Alfred Nobel
Nagrade bodo tako kot vsako leto podelili 10. decembra na obletnico rojstva Alfreda Nobela. Foto: EPA

Američana in Nemec si bodo razdelili prestižno nagrado osem milijonov švedskih kron (925.000 evrov).

Nagrajeni znanstveniki so "razrešili skrivnost, kako celica organizira svoj transportni sistem", piše v obrazložitvi.

Vsaka celica je namreč kot majhna tovarna, ki proizvaja in izvaža molekule. Te so transportirane po celici v majcenih skupkih, imenovanih vezikli. Trije Nobelovi nagrajenci so ugotovili molekularne principe, ki urejajo, kako je ta tovor v celici dostavljen na pravo mesto ob pravem času.

Randy Schekman je odkril set genov, ki so pomembni za delovanje veziklov. James Rothman je pojasnil mehanizem proteinov, ki veziklom omogoča združitev z njihovim ciljem. Thomas Südhof pa je razkril, kako signali veziklom naročijo, da z veliko natančnostjo izpustijo svoj tovor.

Motnje v sistemu vezikularnega transporta in dobave celičnega tovora imajo škodljive učinke in prispevajo k stanjem, kot so nevrološke bolezni, diabetes in imunološke motnje, še navaja obrazložitev.

Lani sta Nobelovo nagrado za medicino prejela Britanec John Gurdon in Japonec Šinja Jamanaka za odkritje, da je zrele celice mogoče reprogramirati, da postanejo pluripotentne oziroma da lahko postanejo izvorne celice, ki se lahko razvijejo v različne vrste telesnih tkiv.

Teden Nobelovih nagrad
Z objavo dobitnikov Nobelove nagrade za medicino se je tako v Stockholmu začel teden objave letošnjih dobitnikov te ugledne nagrade.

V torek bo znan letošnji dobitnik nagrade za fiziko, v sredo pa za kemijo. Prihodnji ponedeljek naj bi bil znan tudi dobitnik nagrade za ekonomijo, datum podelitve nagrade za književnost pa še ni določen. Ime dobitnika najuglednejše med Nobelovimi nagradami, nagrade za mir, bodo objavili v petek v Oslu.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel, in sicer vsako leto 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti.