Rektor Univerze v Novi Gorici, Danilo Zavrtanik. Foto: BoBo
Rektor Univerze v Novi Gorici, Danilo Zavrtanik. Foto: BoBo

Univerza v Novi Gorici, ki letos praznuje 20. obletnico obstoja, po rezultatih primerjalnega mednarodnega ocenjevanja univerz UMultirank v svetovnem merilu dosega visoko nadpovprečne rezultate.

U-Multirank je prva svetovna lestvica, ki so jo razvili v EU-ju s finančno podporo Evropske komisije. Letos je bilo v ocenjevanje vključenih 1.200 univerz iz 83 držav z več kot 1.800 fakultetami in 7.500 študijskimi programi.

U-Multirank univerze primerja na petih področjih: poučevanje, raziskave, mednarodna usmerjenost, regionalna vpetost in prenos znanja. V primerjavi z drugimi lestvicami, ki univerze razvrščajo v enotno lestvico "prvih 100 univerz" na podlagi enotne številske ocene, sestavljene iz različno uteženih parametrov, U-Multirank podaja celovito sliko prednosti in slabosti posameznih univerz, ki različnim uporabnikom, posebej študentom, povedo o univerzi tisto, kar je za njih posebej pomembno, ko se odločajo o izbiri univerze za svoj študij, so zapisali na novogoriški univerzi.

Primerjava rezultatov z ocenami U-Multiranking 2015 drugih univerz v širši regiji zunaj meja Slovenije pa je pokazala, da je novogoriška univerza najboljša univerza po večini kazalcev ocenjevanja, saj prekaša ne samo vse druge slovenske univerze, ampak tudi starejše in večje univerze v naši soseščini, kot so Univerza v Gradcu, Univerza v Trstu, Univerza v Padovi ali Univerza v Zagrebu.