Znanost in tehnologija

Poudarki

  • MEGA ni več v Dotcomovi lasti
Kim Dotcom
Kim se na spletnih omrežjih predstavlja kot spletni revolucionar in borec za svobodo medmrežja. Foto: Twitter

Dodaj v

Novozelandsko sodišče odobrilo izročitev Kima Dotcoma

Dotcom se bo pritožil
5. julij 2018 ob 15:20
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Novozelandsko pritožbeno sodišče je odobrilo izročitev medmrežnega podjetnika in ustanovitelja Megauploada Kima Dotcoma ZDA, ki ga obtožujejo piratstva in kršenja avtorskih pravic.

Sodišče je s tem zavrnilo Dotcomovo pritožbo in potrdilo odločitev nižjestopenjskega sodišča iz leta 2017, ki je dovolilo izročitev, poročajo tuje tiskovne agencije. Dotcomov odvetnik je že napovedal, da se bo njegova stranka pritožila na novozelandsko vrhovno sodišče.

Sodišče je poleg Dotcoma izročitev odobrilo tudi še za tri njegove kolege, Finna Batata, Mathiasa Ortmanna in Brama van der Kolka, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Či jih bodo v ZDA obtožili piratstva, jim grozijo dolgoletne zaporne kazni.

V Nemčiji rojeni Kim Dotcom, s pravim imenom Kim Schmitz, na Novi Zelandiji živi od leta 2010, od leta 2012 pa se bori proti izročitvi ZDA.

Leta 2005 ustanovljeni spletni portal za izmenjavo datotek Megaupload s sedežem v Hongkongu je bil leta 2010 na vrhuncu svojega delovanja in 13. najbolj priljubljena spletna stran na svetu, prek nje naj bi se takrat ustvarilo štiri odstotke celotnega spletnega prometa.

Obtožbe pristojnih organov v ZDA navajajo, da naj bi zdaj že ukinjeni Megaupload s ponujanjem piratskih kopij vsebin, kot so filmi in oddaje, imetnikom avtorskih pravic povzročil za okoli 500 milijonov dolarjev škode.

Dotcom je kasneje lansiral oblačno storitev MEGA, ki naložene datoteke razbije na koščke in jih razdeljene hrani na različnih mestih, pa še v zakritpirani obliki. Iz teh razlogov velja za eno bolj varnih oblačnih hramb.

Toda leta 2015 je prišlo do menjav v lastništvu. Kim Dotcom trdi, da so družbo sovražno prevzeli Kitajci, in seje dvom o njihovi dobronamernosti.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
el CARTEL
# 05.07.2018 ob 17:31
smešno,
ta ameriški fašizem je presegel vse meje.

zahtevajo izročitev nemca, ki živi v novi zelandiji.
QUENDI
# 05.07.2018 ob 16:42
...če bi to zahtevali npr Rusi.....bi bilo seveda gladko zavrnjeno......onemogočanje in kršenje pravice posameznika do svobodnega izmenjevanja npr..........
el CARTEL
# 05.07.2018 ob 17:32
zato je potrebno še bolj piratizirati to bedno ameriko, v podporo dot comu. vse nas ne morejo zapreti.
audiac
# 05.07.2018 ob 20:30
MEGA oblak je pa itak zakon,saj dobiš kar 50 GB brezplačnega prostora.Mi na misel ne pride,da bi uporabil Drive ali Dropbox.MEGA povrh vsega ponuja veliko večjo varnost.Solastnica Dropboxa je recimo kar Condolezza Rice.
Upam,da Dotcoma ne zgrabijo čezatlantski zanikrni kremplji.
Homer.
# 06.07.2018 ob 07:26
Ne razumem osnovo za izročitev:
- ni ZDA državljan
- Megaupload je registriran v Novi Zelandiji
- piratske vsebine so nalagali uporabniki (in bodo nalagali, dokler bo kjerkoli na spletu možno kaj naložiti)
Kobalt
# 05.07.2018 ob 18:59

el Cartel je napisal(-a)

zato je potrebno še bolj piratizirati to bedno ameriko, v podporo dot comu. vse nas ne morejo zapreti.

Ne bi škodilo, če bi piratiziral slovnico in se naučil uporabljati rodilnik.
happy schimetzky
# 06.07.2018 ob 09:01
500 milijonov škode?
Kako hudiča pa so prišli do te številke in sploh, kako lahko to potencialno izgubo definirajo kot škodo?
Če že, potem je to izguba in ne škoda in ta izguba je le pogojna. Če nekdo pobere film za katerega ni plačal avtorskih za to avtor ni nujno doživel izgube, ker ta človek tega filma ni nujno imel namena kupiti in če ga ne bi dobil na spletu, ga pač ne bi gledal in ta avtor ravno tako ne bi dobil denarja.

Problem ni gledanje vsebin brez plačanih avtorskih, ampak distribuiranje. Ko ti poslušaš pesem na radiu ali gledaš film na TV doma, ali pri kolegu, lokalu, ali na avionu, ali na internetu, ali v trgovini s TV-ji, s tem nisi v nobenem prekršku in ti za to ni potrebno plačati nobenih pravic. Te pravice so plačane s strani tega, ki te vsebine predvaja. Torej radio ali TV postaja, pri internetu je drugače. Tu bi moral plačati lastnik strani, ki to ponuja. V tem primeru (torrenti recimo) pa je to težko določiti, ker lastnik strani dejansko ne nudi nobene vsebine, nudi le platformo preko katere potem uporabniki med sabo izmenjujejo vsebine, torej je odgovornost na uporabnikih. Ampak, ker je stvar razbita na več kosov, tudi uporabnik ni v celoti kriv, ker v bistvu je on razširil le košček te vsebine, ki je sama po sebi neuporabna, saj so za ta mali delček, ki ga je posameznik delil na ekranu recimo vidni le neki pixli, ki ne tvorijo niti slike, podobno je z glasbo. In ti mali koščki niso avtorsko zaščiteni. So le random enke in ničle, ki pa jih ne moreš zaščitit, ker potem nihče ne bi smel več uporabljati računalnika na sploh. Poleg tega jaz kot uporabnik ne vem točno kaj sem delil s svetom, če sploh kaj. Jaz sem samo klikal po internetu za katerega plačujem in sem našel neko glasbo ali filme, ki me zanimajo in sem si jih ogledal. Zato tudi ne lovijo takšnih posameznikov, ampak tiste, ki so tehnologijo razvili in ki jo na veliko širijo okoli.

Vse skupaj je v glavnem ena zanka v sivi coni, žrtve pa so revčki, ki že imajo miljone in ki so zdaj izgubili še 1$ ker je nek indijec iz interneta snel komad od shakire.
Največji smeh pa je, da večina avtorjev sami sploh ne sprožijo teh preiskav, ker se zavedajo kako je in prihodke itak dobijo iz drugih virov. Tu se usajajo vlade in državni organi držav zato, ker jim je dolgcajt očitno in predvsem zato, ker mislijo, da bodo s tem dobili več denarja od davkov od teh navideznih 500mio... Briga njih za poštenje in avtorje...
Krtomir
# 05.07.2018 ob 22:05
Slaba novica za svobodni internet. Je pa res, da je Dotcom sam rekel, da je on biznisman in ne heroj, kot je to Snowden.
babooon
# 05.07.2018 ob 20:25
Njihov MEGA cloud je super storitev, dobro dela, pa še cena je vredu.
Bivši uporabnik
# 05.07.2018 ob 19:39
Obtožbe pristojnih organov v ZDA navajajo, da naj bi zdaj že ukinjeni Megaupload s ponujanjem piratskih kopij vsebin, kot so filmi in oddaje, imetnikom avtorskih pravic povzročil za okoli 500 milijonov dolarjev škode.

očitno po vseh tem času ni jasno: oni osebno kar lastniki srežnika ne ponujajo ničesar, datoteke delijo uporabniki.
ampka odkar so zrezali napster ipd (ker se gre samo za denar), čeprav po zakonu nimajo osnove, pač delajo po istih vzorcih..
dejstvo pa je: brez piratov ne bi imeli vsi proizvajalci softwerja i ostaloh digitalnioh vsebin niti pol toliko promet, kpot ga imajo sedaj. dejstvo in bolj ko davijo narod, obešejo kazni itd itd, bolj je to vsem jasno (razen njim samim). najbolj še profitirjao mali plejaerji, ki ponujajo alternativo velikih z vsemi letnimi naročnimi iipd neumnostmi. jst sem že praktično v kompletu presedlal, prvo kar pogledam pri proizvajalcu je, od kje izhaja oz kje iam sedež, če ge za kavbojence in njihove odurne letne rente (pa da se ne bo kdo vsajal, imam praktično vse legalno, kar se pač nuca za biznis in to ne za malo denarja), čao miki.
Krtomir
# 06.07.2018 ob 09:27
mb128

Gre bolj za to, da ZDA že spet špilajo nekega svetovnega policaja.
Poleg tega, kaj ti sploh veš o avtorskem pravu? Vsak, ki o njem nekaj ve, se zaveda vsaj hude problematičnosti obstoječe zaščite. Preberi si kaj od avtorjev Landes & Posner...
HOR
# 06.07.2018 ob 02:15
Kim Dotcom
Izjava, 5.7.18
el CARTEL
# 05.07.2018 ob 21:00
esspero
# 05.07.2018 ob 20:26
Prijavi neprimerno vsebino
Brezplačno loadanje filmov in glasbe s spleta ,a to ni kršenje avtorskih pravic? .Čemu torej to dopuščajo?


ker je kim pametnejši od američanov in njihovih lobističnih prijateljev,
megaupload nima nič z imenjano vsebino.

torej oni le nudijo storitev izmenjave datotek - kake datoteke pa se menjajo, ni njihova stvar.

je pa kim primer za vse ostale, zato se tako krčevito borijo da ga dobijo... če njega izročijo bodo začeli izročat tudi ostale. in kar v ZDA
generacija56
# 07.07.2018 ob 12:08
Tak, zdaj pa ga je našpukal.
Bi mar ušel v Rusijo.
Nova Zelandija je v napačnem taboru....
sosman
# 06.07.2018 ob 08:38
MEGA nima več nič s Kimom, tako btw.
HOR
# 06.07.2018 ob 02:05
Obtožnica...
el CARTEL
# 08.07.2018 ob 19:43
sicer pa grammar nazi nima nobene veze z nacizmom, je le posmeh ljudem, ki popenijo, če nekdo ne uporablja pravilne slovnice.

jaz vedno uživam, ko nekdo popeni
el CARTEL
# 08.07.2018 ob 19:42
Kobalt @ ne serji po forumu, prosim te grammar nazi
Kobalt
# 06.07.2018 ob 16:09

el CARTEL je napisal(-a)

najboljši ste mi naziji ki se na forumu obešate na slovnico. a sem spustil kako ločilo mogoče še? oooo ne, ni začel z veliko začetnico poved,
to se mora nehat,
oddati moram komentar in na to opozoriti LOOL


:))

S svojimi stališči si bližje nacizmu, kar si tudi že večkrat dokazal.
el CARTEL
# 05.07.2018 ob 20:58
Kobalt @ grammar nazi, a si popenil?

najboljši ste mi naziji ki se na forumu obešate na slovnico. a sem spustil kako ločilo mogoče še? oooo ne, ni začel z veliko začetnico poved,
to se mora nehat,
oddati moram komentar in na to opozoriti LOOL
mb128
# 06.07.2018 ob 16:47
Krtomir
Kaj mi dejansko sploh hočeš povedati in zakaj sploh diskreditirati?!
Veš če ne drugega vem to, da je svet razdeljen pri dvd na 9. con. Kaj misliš zakaj?!
Sicer pa tukaj niti ni ta Dotcom takšen problem. Veliko večji problem je država v kateri je imel svoj strežnik s pomočjo katerega je zganjal vse te rabote! Mislim če že Zda zahtevajo njegovo ekstradacijo zakaj pa potem ne ukrepajo tudi zoper tisto državo v kateri je imel Dotcom strežnik?!
Torej gre za nekakšno že kar velehipokrizijo!
mb128
# 06.07.2018 ob 07:19
Mislim o čem mi tukaj sploh razpravljamo?!
Človek je kršil avtorske pravice in konsekvence so jasne kakor bi morale biti jasne tudi za tiste, ki so koristili njegovo uslugo. Kolikor se spoznam na te stvari morajo na njegovem strežniku zabeleženi vsi IP-ji. Torej?!
A da bi bilo to že malo preveč pravite?!
Sicer pa le kako je sploh možno, da mu niso vsaj začasno blokirali če že ne kar zasegli vsega njegovega premoženja?! Eh to anglosaksonsko pravo!
Bivši uporabnik
# 05.07.2018 ob 20:26
Brezplačno loadanje filmov in glasbe s spleta ,a to ni kršenje avtorskih pravic? .Čemu torej to dopuščajo?
Kazalo