Kim Dotcom ob prihodu na sodišče v Aucklandu, kjer je zanikal vse obtožbe. Foto: Reuters
Kim Dotcom ob prihodu na sodišče v Aucklandu, kjer je zanikal vse obtožbe. Foto: Reuters
Kim Dotcom
Dotcom ima stalno prebivališče na Novi Zelandiji na podlagi novozelandskega vizumskega režima za premožne migrante. Foto: EPA

41-letni Dotcom, ki je bil rojen kot Kim Schmitz v Nemčiji, je namreč ustanovitelj ene največjih spletnih strani za izmenjavo datotek Megaupload. Stran je bila na vrhuncu svojega delovanja leta 2010 13. najbolj priljubljena spletna stran na svetu. Prek nje naj bi se takrat ustvarili štirje odstotki celotnega spletnega prometa.

Dotcom naj bi leta 2010 zaslužil 42 milijonov dolarjev, soobtoženi Mathias Ortmann devet milijonov, Bram van der Kolk dva milijona, Finn Batato pa 400.000 dolarjev.

Novozelandski sodnik Nevin Dawson je v sredo odločil, da je dovolj dokazov za odločitev, da se Dotcoma izroči ZDA, kjer želijo njemu in še trem soustanoviteljem Megauploada soditi zaradi domnevnega pranja denarja, ustvarjanja zaslužka na nezakonite načine in kršenja avtorskih pravic.

V ZDA mu grozi do 20 let zapora
Obtožbe pristojnih organov v ZDA navajajo, da naj bi zdaj že ukinjeni Megaupload s ponujanjem piratskih kopij vsebin, kot so filmi in oddaje, imetnikom avtorskih pravic povzročil za okoli 500 milijonov dolarjev škode. Če bi Dotcoma izročili in v ZDA zanj odločili, da je kriv, mu grozi do 20 let zapora.

Obtožena četverica, ki pravno bitko bije že štiri leta, je že vložila pritožbo. "To ni zadnje dejanje v tej zadevi. Vložili smo pritožbo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal 41-letni Dotcom. Pravna bitka bi po njegovih napovedih lahko trajala še več let.

Dotcom: Maščevanje ZDA v korist Hollywooda
Dotcom sicer zanika vse obtožbe. Megaupload naj bi bil po njegovih besedah pristna stran za izmenjavo vsebin, ki si je po najboljših močeh prizadevala nadzorovati morebitno kršenje avtorskih pravic. Vendar pa je imela dnevno 50 milijonov uporabnikov, tako da naj ne bi mogla nadzorovati vseh vidikov njihovih aktivnosti. Dotcom obtožuje pristojne organe ZDA, da izvajajo maščevanje proti njemu v korist politično vplivnih hollywoodskih studiev.

Obenem napoveduje, da naj bi v Hongkongu, kjer je leta 2005 ustanovil Megaupload, sprožil pravne postopke s ciljem izterjati za več kot dve milijardi dolarjev odškodnine zaradi zaprtja storitve januarja 2012. Pred kratkim mu je uspelo pridobiti dostop do svojih 50 milijonov dolarjev, zaseženih v Hongkongu.

Odločitev v rokah pravosodne ministrice
Odobritev morebitne izročitve je v rokah novozelandskega pravosodnega ministrstva, pri čemer je pravosodna ministrica Amy Adams že predhodno dejala, da bo najprej počakala na morebitne pritožbe zoper odločbo sodišča. Pred tem zadeve podrobneje ne komentira.