Znanost in tehnologija
(8)

Poudarki

  • Avtorji raziskave ocenjujejo, da bi lahko dolžino telomer potencialno uporabljali kot znak za ugotavljanje izpostavljenosti okoljskim vplivom ali za ugotavljanje kroničnega vnetja
Promet
Študija predstavlja še enega v vrsti dokazov, da onesnaženost zraka povzroča oksidativni stres. Foto: Reuters

Dodaj v

Onesnaženje zaradi prometa pri otrocih in najstnikih povzroča poškodbe DNK

Študija kaže, da je krajšanje telomer sorazmerno z izpostavljenostjo PAH-u
26. maj 2017 ob 19:46
Berkeley - MMC RTV SLO

Raziskovalci s kalifornijske univerze v Berkeleyju so ugotovili, da izpostavljenost zraku, onesnaženem zaradi prometa, pri otrocih in najstnikih povzroča krajšanje telomer, poškodbo DNK, ki jo sicer povezujemo s staranjem.

V študijo, ki so jo pripravili John R. Balmes in sodelavci, je bilo vključenih 14 otrok in najstnikov, ki živijo v kalifornijskem mestu Fresno, sicer drugem najbolj onesnaženem mestu v ZDA. Raziskovalci so primerjali povezanost med izpostavljenostjo policikličnim aromatskim ogljikovodikom (PAH), značilnim za izpušne pline, in krajšanjem telomer.

Ugotovili so, da je krajšanje telomer potekalo sorazmerno z višjo izpostavljenostjo policikličnim aromatskim ogljikovodikom. Hkrati so ugotovili tudi, da so bili mladostniki z astmo bolj izpostavljeni PAH-om, pri njih pa so hkrati ugotovili tudi znatno krajšanje telomer.

Vpliv onesnaženja na molekularni ravni
Avtorji raziskave ocenjujejo, da bi lahko dolžino telomer uporabljali kot znak za ugotavljanje izpostavljenosti okoljskim vplivom ali za ugotavljanje kroničnega vnetja. "Za uspešno pripravo ukrepov zoper onesnaženje zraka je potrebno bolj poglobljeno znanje o učinkih onesnaženega zraka na ravni molekul," so prepričani avtorji raziskave, ki je bila objavljena v reviji Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Nadaljnje raziskave telomer bi po mnenju avtorjev lahko privedle do novih ugotovitev, kako izpostavljenost onesnaženju vpliva na zdravje posameznikov. Študija je namreč še en dodatek v vrsti dokazov, da onesnaženost zraka povzroča oksidativni stres, ki povzroča poškodbe lipidov, proteinov in DNK, še poroča portal ScienceDaily.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
mb128
# 26.05.2017 ob 19:51
Mislim da n=14 pove vse o tej raziskavi!
vidim
# 27.05.2017 ob 14:28
Ja GSO je zelo huda svinjarija, ki nam jio servirajo kot znanstveni presežek. Argentina naprimer je primer degeneracije ljudi iz tega naslova.
Nikolaj
# 26.05.2017 ob 21:08
Krajšanje telomer je lahko posledica genetike ali pa okoljskih vplivov (zanimiva je knjiga Genom).
Sem pa zasledil tudi mnenja nekaterih znanstvenikov, da je krajšanje telomer lahko tudi posledica GSO. To je pa že zelo nevarna situacija za človeštvo.
tsinamuh0
# 01.06.2017 ob 08:53
Članek, ki so ga lani vsi slovenski mediji zamolčali, po reviji Science:
http://www.bbc.com/news/health-37849000
Je precej bolj verodostojen od tegale... Za onesnaženje je take stvari precej težje dokazovati, že zaradi ne ravno enakomerne izpostavljenosti, nižjih koncentracij in večje raznolikosti snovi.
Ja, nekatere stvari dejansko zelo merljivo kvarijo DNK, ve se celo, koliko okvar v katerem tkivu. Ampak neka mafijska industrija očitno zelo vpliva na poročanje medijev. 31.05. je slučajno Svetovni dan brez tobaka, vsak dan zaradi njega umre 10 Slovencev in Slovenk, ampak ne, v našem osrednjem javnem mediju RTV SLO bodo ta pomembni dan na koledarju SZO preprosto zamolčali.

Vedno znova se kaže, da le pravo znanje in znanost vodita v napredek.
MZ
# 30.05.2017 ob 07:38
Že drugi članek na temo škodljivosti prometa. Dajte...imejte jajca in kar naravnost povejte, za kaj gre...
Lluka
# 27.05.2017 ob 17:58
In kaj porečejo na to Vrhničani? Že 40 let vohajo bencinske hlape....... Mogoče bi bil skrajni čas da se AC preseli na kakšen drug konec........
pašeresje
# 27.05.2017 ob 16:27
vsak komfort se plača
kingestone
# 30.05.2017 ob 09:43
že samo življenje povzroča okvaro dnk...

ojoj ojoj, levi dušebrižniki nam niti živeti več ne bodo pustili
Kazalo