Prodaja tabličnih računalnikov in hibridov med prenosnikom in tablico naj bi letos dosegla 233 milijonov naprav, kar pomeni približno za polovico nižjo rast. Foto: EPA
Prodaja tabličnih računalnikov in hibridov med prenosnikom in tablico naj bi letos dosegla 233 milijonov naprav, kar pomeni približno za polovico nižjo rast. Foto: EPA

Osebnim računalnikom se ne piše tako slabo, kot so analitiki sprva napovedali. Najnovejše ocene analitske družbe IDC namreč kažejo, da bo prodaja tablic letos dosegla le polovico predvidene rasti, upad prodaje osebnih računalnikov pa se bo skoraj razpolovil.

Prodaja tabličnih računalnikov in hibridov med prenosnikom in tablico naj bi letos dosegla 233 milijonov naprav, kar pomeni približno za polovico nižjo rast, napovedi analitske družbe povzema francoska tiskovna agencija AFP. Na splošno gledano, se prodaja tablic upočasnjuje, vendar pa na regionalni ravni prihaja do razlik. V razvitih trgih naj bi letos ostala približno na enaki ravni, v razvijajočih se državah pa naj bi zrasla za okoli 12 odstotkov, napovedujejo v IDC. Prodaja osebnih računalnikov naj bi se namesto za šest odstotkov med tem zmanjšala le za 2,7 odstotka. Na boljšo prodajo naj bi vplivala odprava podpore za Windows XP, zaradi česar so predvsem podjetja na razvitih trgih prisiljena kupovati nove računalnike. "Kljub temu pa možnost za znatno rast prodaje osebnih računalnikov v bližnji prihodnosti ostaja nizka, saj uporabniki na osebne računalnike vse bolj gledajo kot na le eno izmed naprav," so zapisali v družbi.

Absolutni zmagovalci: pametni telefoni
Glede prodaje pametnih telefonov v IDC-ju računajo, da bo do konca leta prodanih več kot 1,25 milijarde naprav, kar je 24 odstotkov več kot lani. V naslednjih štirih letih naj bi se rast sicer upočasnila in dosegla 1,8 milijarde prodanih naprav na leto. "Trg pametnih telefonov je v zadnjih letih imel izjemno hitro rast, zdaj pa se počasi umirja," je zapisal Ramon Llamas iz družbe IDC. "Ključen izziv za proizvajalce bo ohraniti navzočnost v razvitih državah z višjimi maržami, hkrati pa se obdržati tudi na hitro rastočih trgih v manj razvitih državah," je poudaril.