Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Boscarol: Kar je bilo pred leti še znanstvena fantastika, je danes realnost
  • Merila izpolnjevale le štiri ekipe
Taurus G4
Boscarol meni, da je letenje z električno energijo lahko enakovredno letenju na fosila goriva Foto: www.pipistrel.si
Pipistrel je dosegel nov odmeven uspeh. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Prestižna nagrada Pipistrelu

Dodaj v

Pipistrel premika meje: Tretja zmaga na Nasinem tekmovanju

Tekmovanje se je končalo
3. oktober 2011 ob 08:48,
zadnji poseg: 3. oktober 2011 ob 22:05
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na tekmovanju agencije Nasa Cafe Nasa Green Flight Challenge v Santa Rosi v Kaliforniji je zmagal ajdovski Pipistrel z energetsko varčnim letalom Taurus G4.

Zmagovalec bo prejel 1,3 milijona ameriških dolarjev vredno nagrado. "Veseli smo, da smo imeli priložnost premakniti meje omejitev električnih poletov. Kar je bilo pred leti še znanstvena fantastika, je danes realnost," je po zmagi zapisal prvi mož Pipistrela Ivo Boscarol.

"Letalska industrija pred avtomobilsko"
"To je bilo tekmovanje, komu bo uspelo najdlje leteti z najmanjšo porabo goriva na potnika. Mejo smo uspeli spraviti na več kot 400 milj na potnika na galono. S petimi evri lahko štiri osebe prepeljemo 700 kilometrov daleč. V tem trenutku je letalska industrija bistveno pred avtomobilsko, čeprav je tam manj omejitev. Dokazali smo, da je letalski promet lahko bolj zelen kot avtomobilski," je Boscarol povedal za TV Odmeve.

Iva Boscarola smo avgusta gostili tudi v MMC-jevi spletni klepetalnici.


Vabljeni k branju!

Po razglasitvi je Pipistrel napovedal, da bo del nagradnega denarja daroval za naslednji izziv, katerega cilj bo izdelava nadzvočnega električnega letala.

"Tekmujemo na natečajih, ki jih razpisuje Nasa, in poskušamo na njih tudi zmagati, saj navadno zmagovalca čaka visoka nagrada, ki jo mi seveda potrebujemo, ker nimamo dovolj denarja za razvoj. Za te natečaje niso potrebne tone papirja kot na domačih razpisih, prijaviš se na enem listu. Le dokazati moraš, da si boljši od vse svetovne konkurence, in pobereš nagrado. Letos se potegujemo, da bi že tretjič pobrali lovoriko za najučinkovitejše letalo na svetu."
Ivo Boscarol v MMC-jevi spletni klepetalnici

Drugo mesto je osvojila ekipa E-Genius z Univerze v Stuttgartu, kar pomeni dvojno zmago za Pipistrel, saj je bilo ajdovsko podjetje razvojni partner E-geniusa.

Prvo štirisedežno letalo na električni pogon
Pipistrel je tekmoval s posebej zato narejenim štirisedežnim električnim letalom Taurus G4, ki ima na krovu 450 kilogramov litijevih baterij. Boscarol je že pred časom pojasnil, da s tem letalom preizkušajo tudi nove sisteme, ki jih bo imelo novo Pipistrelovo letalo. Novo letalo z imenom Panthera bo namreč štirisedežno in bo prvo štirisedežno letalo na električni pogon, ki je kadar koli letelo. Pipistrel je do zdaj izdeloval le dvosedežna ultralahka letala, letalo taurus electro pa je bilo leta 2007 prvo dvosedežno električno letalo na svetu.

Merila izpolnjevale le štiri ekipe
Na tekmovanje se je prvotno prijavilo 13 ekip, vendar so merila izpolnjevale le štiri z letali E-Genius, PhoEnix, EcoEagle in Taurus G4. Organizator zahteva, da mora na tekmovanju sodelovati ameriški partner, zato Pipistrel sodeluje z univerzo Penn State University oziroma njihovo razvojno in testno ekipo, ki skupaj uradno tvorijo ekipo Pipistrel-USA.com.

Slovensko ekipo ob Boscarolu sestavljajo glavni aerodinamik projekta G4 Gregor Veble, vodja ekipe Tine Tomažič, mojster električnih sistemov na letalu Jure Tomažič, sokonstruktor strukture letala Vid Plevnik in Franci Popit, ki skrbi, da je z letalom vse v redu.

Člani ameriške ekipe pa so vodja Jack Lagelaan, testna pilota Dave Morss in Robin Reid, Pipistrelov zastopnik v ZDA Michael Coates ter lokalni Pipistrelov zastopnik za Kalifornijo Vance Turner.

Pipistrelov Virus SW je že zmagal na tekmovanjih Nase, in sicer v letih 2007 in 2008.

V spodnji galeriji si lahko ogledate zmagovalno letalo Taurus G4. Vir fotografij: www.pipistrel.si

K. P., T. V.
Taurus G4
Taurus G4
Taurus G4
Taurus G4
Taurus G4
Taurus G4
Taurus G4
Taurus G4
Prijavi napako
Komentarji
pigl
# 03.10.2011 ob 09:49
namesto, da bi država vlagala v taka podjetja, se pa denar z veliko lopato meče v vreče brez dna kot so adria, nlb,.....

drgač pa držim pesti za pipistrela!
Ulikses_
# 03.10.2011 ob 10:24
pa ne moreš verjet!!! naš najsupešnejši podjetnik na svetu ta hip in kaj mu da naša država? mora selit proizvodnjo v italijo...

bravo pahor in ostali politiki, res!!! inovativno podjetništvo je osnovni pogon vseh razvitih gospodarstev, vsi se trudijo zadržat take firme na lastnih tleh, naši pa jih odganjajo!!! kako bomo potem preživeli to krizo, kako?!?!?!?!?
barbara_007
# 03.10.2011 ob 10:20
Že vse to je velik dosežek...BRAVO!
visionslovenija
# 03.10.2011 ob 10:28
On je zgodba o uspehu!!! takih nam manjka!!!! Držim pesti!!!
DrugaStran
# 03.10.2011 ob 10:28
@Jožeine

Boscarolu že desnica ni pomagala, pa čeprav je aktivno sodeloval v Janševi vladi mu le ta ni pomagala pri poslih s tujini predvsem ZDA.

Niso krivi levi ali desni, krivi so levi in desni!
Gravesen
# 03.10.2011 ob 10:24
Bravo naši!
Ribiič
# 03.10.2011 ob 10:32
Car!
roccer
# 03.10.2011 ob 10:36
jožeine,
bodimo pošteni.....kaj pa je desnica naredila dobrega za take podjetnike?

pipistrel, vso srečo!!!
Galaxy
# 03.10.2011 ob 10:02
Jožeine

Kadar ( verjetno nikoli ) se boš peljal s letalom oziroma Adrio poglej pod sedež da ne bo spodaj namesto rešilnega jopiča kak komunist s beležko v roki ...

PIPISTREL držim pesti!
tupamaross
# 03.10.2011 ob 11:35
Žal mu ni rešitve. Definitivno se bo moral izseliti iz naše
države. Preveč uspešen je in se ne more vklopiti med
izgube in propalitete. Enako Akrapovič in podobni. Niso
"kvalitete" Kordeša, Dimiceve, Tovšakove, Zidarja,
Jakliča (ne boste verjeli, vendar Boscarol sploh nima
ponarejene diplome), Bavčarja, Šrota...

Kdo mu je pa sploh kriv?
Nikec3
# 03.10.2011 ob 23:02
Znanost pravzaprav zelo poceni. Slovenija bi lahko takoj prišla v ESO (evropsko vesoljsko agencijo), vse kar potrebujemo je 5 milijonov €. Tako je ljudje, 2 patriji, pa imamo dostop do vseh visokih tehnologij vesoljske industrije. Da ne omenjamo, da bi lahko sodelovali v celi gori znanstvenih projektov, če bi za znanost na leto namenili naprimer 50 milijonov €. Namesto tega, pa pošiljamo vojake v Afganistan, kjer se borimo za... pozabil sem že zakaj se borimo.
McEnzie
# 03.10.2011 ob 22:09
Taki podjetniki si ne zaslužijo nič drugega, kot da jih po rokah nosimo. Kapo dol. Je bil še eden tak na gorenjskem, ki je razvijal vetrno energijo. Kaj so storili? Podrli so mu razvojni laboratorij.
petmat
# 03.10.2011 ob 11:25
@ulikses_
pa ne moreš verjet!!! naš najsupešnejši podjetnik na svetu ta hip in kaj mu da naša država? mora selit proizvodnjo v italijo...

Del proizvodnje je moral seliti v Italijo, ker drugače ne bi mogel tržiti z ZDA ( Slovenija nima z ZDA dvostranskega sporazuma o prodaji letal v ZDA)
google 20.10.2010
Ajdovščina, Ljubljana – V ZDA, kamor bi lastnik in direktor ajdovske družbe Pipistrel Ivo Boscarol lahko prodal tretjino proizvodnje, namreč ne more prodajati neposredno, ker Slovenija nima podpisanega dvostranskega sporazuma, ki je pogoj, da lahko slovenska podjetja prodajajo letala in opremo zanje na ta potencialno velik trg. Prej so na ta trg poskušali prodajati na vse možne načine, tudi prek Avstralije. Zdaj so izbrali boljšo rešitev izmed slabših: ustanovitev podjetja v Italiji, kjer so mu iz tamkajšnjega direktorata za letalstvo že ponudili zemljišče za gradnjo proizvodne hale ob letališču na Rojcah v bližini Gorice. Trenutno pripravljajo projektno dokumentacijo, prošnje za pridobitev koncesije pa so že na pristojnem uradu v Rimu.

Piši le resnico, sicer pa si kot janševik navajen nalagati neresnice.
Laž, velika laž, ulikses (+ vsi tisti, ki ti talajo pluse)
ennui
# 03.10.2011 ob 11:09
Ma Boscarol, ti si prow en wajduski car :)

In tvoja ekipa tudi, seveda!
frlekin
# 03.10.2011 ob 23:05
kapo dol da sploh še vztraja v sloveniji
JVK
# 03.10.2011 ob 11:19
v naši državi si lahko že srečen če te ne ovirajo kaj šele da ti kdo pomaga in g. boscarol seli proizvodnjo v italijo ker naši vrli politiki in druge službe ne znajo z zda podpisat pogodbe da letala narejena v slo lahko letijo tudi v zda da se o upravnih postopkih za gradnjo sploh ne menimo.se mi pa vedno bol dozdeva da bo čez par let poslanska plača v blagu in sicer 4 prašiči 50 jajc in 12 kokoši mesečno ker druge proizvodnje kot gojenja svinj in kokoši (tako in drugače) v slo nebo več
NoriGoban
# 03.10.2011 ob 17:31
papiga, ti se uči italijansko! pipistrel pa res ni italijanska beseda! Ampak je samo pipistrello. Potrebno je biti natančen!
mikha
# 03.10.2011 ob 10:48
Cestitke ze vnaprej. Ivu za vizijo in ustvarjanje pogojev zanjo. Fantom, ki so stvar razvili in verjeli vanjo, pa se toliko bolj. Ker je Ivo najbolj izpostavljen in se najvec pojavlja, se ne pomeni da je to 'njegovo' letalo. Omogociti razvoj tehnologij, dati pogoje ustvarjanja mladim ljudem, ta njegov dosezek je neprecenljiv. Se enkrat cestitke Ivo in fantje.
Jethros
# 04.10.2011 ob 07:35
Mislim...to bi morala biti novica na prvi strani, novica dneva!
Čestitke in kapo dol za izjemen dosežek!
hero
# 03.10.2011 ob 23:09
Citiram iz Pipistrelovega bloga, 7. del

Med sestankom prejmemo čestitko ministra za promet Patricka Vlačiča. Čeprav je vlada v odhajanju, nam vsem pohvala dobro dene. Resnici na ljubo se je Minister Vlačič vedno trudil, da bi nam odpiral vrata na nove trge in čeprav morda to kar bom sedaj napisal, komu ne bo všeč, je na žalost zelo res. Vlačič je prvi minister, ki je res minister za promet, vsi ostali so bili samo ministri za ceste. Zato imamo sedaj v Sloveniji železnice in letališča v takem stanju kot so. Žal! Najhitrejši vlak vozi iz Kopra v Ljubljano toliko časa kot čez celo Francijo najpočasnejši!
golaž
# 03.10.2011 ob 22:09
papiga največ neznanja širiš ti in če se kdo smeši se ti.
sparky
# 03.10.2011 ob 22:09
YEEEEESSSSSSS !!!!!!

Toooooooo primorci !!!!!
PatrickBateman
# 03.10.2011 ob 22:05
To so ponosi nase drzave. Zal nasa politika take potenciale samo omejuje...

Ko ze eni govorite o desnih in komunistih... ce bi sedaj bili partizani bi Boscarola ubili kot "sovraznika naroda", samo zato, ker je privatnik, podjetnik, premozen...in njegovo premozenje pokradli. Podjetja pa bi bilo konec.
To nas zgodovina uci.
dude
# 03.10.2011 ob 21:21
Spet so zmagal. Tretjič.
pegas43
# 03.10.2011 ob 11:22
Vsa čast takemu privatniku ( v Slo jih slične prešteješ na prste samo ene roke - žalostno ) Drugače pa -skoraj- vsi ostali smo samo raja - in od vseh zgoraj je samo DrugaStran pravilno napisal : Niso krivi levi ali desni, krivi so levi in desni! - Vsaj ta stavek bi moral zbuditi " rajo " -
IN na sledečih volitvah - prosim ne volite NIKOGAR , ki je na tej sceni zadnjih 20 let . Že na volilnem listu mora pod zadnjo volilno številko obvezno pisati tudi : NOBEDEN od zgoraj navedenih ni primeren kandidat ( za kakršno koli politično funcijo ) .
čombekongo
# 03.10.2011 ob 10:58
Bravo Boscarol. Počasi bo politiki kapnilo, da ste vrhunski. Cela vlada posebej pa zunanji minister Žbogar bi se moral brigati, da vi dobite tisto kar rabite. Kar po njih.
Jožeine
# 03.10.2011 ob 09:50
To se lepo sliši, vendar je žalostno dejstvo, da levica ni sposobna takim in podobnim podjetnikom, ki so naravno rasli zagotovoti ter vsem ostalim ugodno delavno okolje za svojo širitev. Žalostno je da so se ti primorani selit v tujino kjer lahko širijo svojo dejavnost oz. proizvodnjo. Pri nas je bilo bolj pomembno, da je levica ustvarjala ugodne pogoje za Zidarje ipd., ki so živeli predvsem na državnem prisesku. Za take se je vedno našel denar, raje bi šel denar za razvoj in visoke tehnologije ne pa za take požeruhe,ki na koncu še delavce okolimprinesejo...
Jurček
# 04.10.2011 ob 07:23
@TerenceHill

Se podpišem! Če gledamo dolgoročno, je bilo uničenje zdravega slovenskega podjetništva, še večji zločin, kot pa izvensodni poboji. Komunisti so to delali načrtno in na več načinov.

Nekatere so likvidirali že takoj. Drugim so imetje pobrali in jih onemogočili. Najhuje pa je, da so zatrli zdrav razvoj, ki temelji na dolgoletnih izkušnjah in družinskih vezeh

Žal imamo seda "tovaršijski kapitalizem" v večini. In to nas bo teplo bolj, kot marsikdo misli. Večina tovaršijskih kapitalistov sploh ne zna poslovati na normalnem trgu. Poslujejo lahko samo tako kot je recimo Zidar - SCT. Poslov ni dobil zato, ker je bil najbolj konkurenčen, ampak samo zato, ker je poznal prave ljudi. Razpisi so bili prirejeni, potem pa je ceno brez problema dvignil za toliko, da je prišel skozi. Kje je sedaj, pa vemo.

Enako bi bilo s Pavčkom in Sistemsko tehniko, če se jim bi izšlo. Zato - "Bravo Ivo Boscarol". Nekaj jih pa le imamo.
Homer S.
# 03.10.2011 ob 22:20
Carji...

...upam, da so navdih za bodoce studente, da se ne bodo vec odlocali za druzboslovne faxe, kjer bodo totalno nezaposljivi, ampak za naravoslovne kjer sluzbo dobis takoj...
PatrickBateman
# 03.10.2011 ob 22:17
papiga
ti pa uzivas v izkazovanju tvojega splosnega neznanja?
Ce bi imel dovolj splosne kulture (ali vsaj sposobnosti po googlu mal poiskat) bi vedel, da je v italijanscini pipistrello in ne pipistrel...
Drugace je lastnik Boscarol in to ze pove marsikaj.
No, pomembno, da se nekateri zgrazajo za takimi imeni, potem pa ob zmagi levice v centru Ljubljane pojejo italijanske pesmi...
mortir
# 03.10.2011 ob 22:07
BRAVO! BRAVO! HURAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
papiga
# 03.10.2011 ob 12:00
Druga stran- zato,da mora Boscarol seliti proizvodnjo v Italijo je kriva Ameriška birokracija, ki ne dovoljuje kar počez prodajanja letal v Ameriki, ampak zato zahteva posebne sporazume.
Ker smo v EU- potekajo pogajanja o tem s celotno EU ne posamično, Italija pa ima ta sporazum z Italijo že od 2. SV vojne naprej.
Zato je Boscarol preselil del proizvodnje v Italijo, da bo lahko kot v velikem delu narejeno letalo v Italiji, prodajal v Ameriki.
Vse naše diplomacije so poskusile vse mogoče da bi zaobšle to ameriško zahtevo, vendar se enostavno ni dalo. To je bilo že tolikokrat razloženo, da bi si paže res lahko zapomnili.
Bolj mislim, da to počnete namerno, s ciljem, da lahko kar se da bolj pljuvate po državi.
Jožeine
# 03.10.2011 ob 11:39
petmat

Žbogar bi lahko kaj več na tem področju dosegel, vendar je high-tech za Pahorjeve preveč, tu so sami trgovci ne pa proizvajalci...
Drncl
# 03.10.2011 ob 11:36
On je zgodba o uspehu, ja, ampak ne smemo pozabiti mačehovskega odnosa naše države do tega... V bistvu se vse, kjer bi kdo lahko uspel, v naši državi hitro z neko birokracijo, ki traja 10+ let, da nekaj narediš, uniči...
marko5555
# 03.10.2011 ob 11:31
držim pesti....in navijam za naše..... Zmaga je naša!!!!...No ja...njegova...A kljub vsemu naša...saj je naš človek....
bob
# 03.10.2011 ob 11:31
Kapo dol pred takimi podjetniki.
andreas
# 04.10.2011 ob 01:25
Ob vsej evforiji, ki je povsem upravičena pa nekoliko grenčice:
NASA na svoji strani sicer piše o zmagi Pipistrela, vendar niti z besedico ne omeni porekla, države, ali ne-ameriških sodelavcev.
Verjetno je zaradi pogojev tekmovanja vpisan le Pipistrel-usa:

http://www.nasa.gov/home/hqnews/2011/oct
/HQ_11-334_GFC_Winners.html

Sicer pa čestitke Boskarolu in ekipi za uspeh!
TerenceHill
# 03.10.2011 ob 23:57
Nikec3
Ne mečimo vse v isti koš, ko levica izpade zatiralska in nazadnjaška.
Pri nas se je ta anti-tehnologija/znanost začela s komunistično revolucijo, ko so je še tistih premalo iznajdljivih podjetnih Slovencev začelo preganjat (ali drugače rečeno likvidirat enega za drugim) samo zaradi zavidanja... Če si bil takrat inovativen podjeten Slovencec ali si zbežal na zahod ali pa si bil za v grobišče. Potem je sledilo 45 let zatirane ekonomije... vse dokler ni totalitarizem padel. Od takrat se končno lahko inovativni podjetni Slovenci lahko končno znova dokazujejo. Edino kar je škoda je to, da čeprav živimo v demokraciji imamo še vedno na oblasti stare postkomuniste, ki gledajo na lasten interes, ščitijo stare državne monopole, ki so sedaj njihova last... potemtakem stimolativno državo za podjetnike še nimamo in je ne bomo imeli dokler se takih ne bomo odrešili.
Desna? Imeli smo desne v času osamosvajanja, potem pa samo 4 leta Janše. Ampak kaj, ko je bil njegov ekonomski program bolj podoben zahodnim levim-sredinam kot pa kakšne tipične desne-sredine, ki zagovarja na maksimum podjetništvo. Ampak kaj, ko je bil vseeno s strani slovenskih medijev označen za zlobnega...pa smo se spet vrnili k politikom ki nam vladajo že dolga desetletja...
Podjetništno bo pri nas razcvetelo, ko se bomo Slovenci otresli starih idej in začeli voliti za konkretne spremembe. Ne pa volili kar naprej levico... 4 leta manj skrajne levice pa že osnačit za predesno... na tak način podjetništvo ne bo nikoli uspevalo, posledično niti celotna država.
bad brains
# 03.10.2011 ob 23:50
http://www.nasa.gov/

Priti na naslovnico NASE pa ni šala. BRAVO !!!!
JVK
# 03.10.2011 ob 23:36
glede na to da je pahor čistil kopačke fuzbalerjem po zmagi nad rusi bi sedaj lahko šel cel državni zbor polizat tla na brnik ko se bo vrnil zmagovalni tim (to je tudi največ kar lahko naredijo ti gobezdači s svojimi jeziki: )
Nikec3
# 03.10.2011 ob 22:43
Prosim ne spet vojne med levimi in desnimi. Nalimo si čistega vina in priznajmo, da so pri nas levi in desni izrazito anti tehnološko/znanstveno nastrojeni.
BJNW
# 03.10.2011 ob 22:25
Super, vsa čast...samo pazi naj, da ga ti Američani ne bodo ****, kot so npr. N. Teslo....po drugi strani ga pa tako ali tako že ti Slovenci...

Res naj njemu dajo 400 milijonsko dokapitalizacijo, kot kaže je ta ekipa polna revolucionarnih idej. Se bomo čez par let fural ko gospodje :)
poldek_tedy
# 03.10.2011 ob 22:01
Čestitke! =)) Takšne ljudi rabimo na vodilnih mestih!
ww
# 03.10.2011 ob 21:56
.
Ivo Boscarola za gospodarskega ministra
amen
.
andrey
# 03.10.2011 ob 21:21
Zmaga.
Dobil so :)
dobeno
# 03.10.2011 ob 13:57
Borat, pomiri se tisti casi so mimo.
martuljek
# 03.10.2011 ob 11:41
Uf, kar srce mi razbija od pričakovanja in veselja. Upam, da bo odločitev komisije za Pipistrel in njegovo ekipo. Bravo g. Boscarol!
a-bra-ka-da-bra
# 04.10.2011 ob 13:50
država mora zagotoviti pogoje, da taka podjetja uspejo. To pa pomeni sistemski pristop

Država trenutno ustvarja pogoje, da takšna podjetja ali propadejo ali pa oddidejo. Nekdo je zapisal, da Pipistrel seli proizvodnjo v Italijo, ker ne more izvažati v ZDA ... to ne drži. Proizvodnjo seli v Italijo predvsem in zgolj zaradi tega, ker so mu tam v enem tednu uredili lokacijo za proizvodno dvprano, pri nas pa v par letih ni uspel priti do gradbenega dovoljenja. To je ozadje selitve. Sistemski pristop.
obelix complicus
# 04.10.2011 ob 12:50
debelinko, tudi ti nimaš prav. Tudi deli letal ne morejo biti pripeljani iz SLO v USA in biti tam sestavljeni.
Omenjeni protokol namreč velja za letala in letalske komponente. Noben del za letala 'made in Slovenia' ne more biti uvožen v ZDA.
Zato Pipistrel seli del proizvodnje v Italijo. Italija ima podpisan protokol z ZDA.

Ponos pa tako ali tako nima pojma, o čem govori. Zanj je višek tehnoogije, da po HR nebu še vedno frči en delno operativen primerek ulramodernega Mig-21 :-)
vipmit
# 04.10.2011 ob 11:24
@PONOS

Ti si omejen,Slovenija je v OECD,EU in evro območju ne zdaj farbat folk da ni možno izvažat v ZDA hahahahaha.
Ne da se mi trenutno brskat po netu za pravo lastništvo Pipistrela v ZDA in v Sloveniji.
Bom pa čez kako uro...


klik glej na 28. strani
Kazalo