Ljudem bodo morda lahko ponovno zrasle noge, tako kot pri nekaterih živalih. Foto: EPA
Ljudem bodo morda lahko ponovno zrasle noge, tako kot pri nekaterih živalih. Foto: EPA

Močeradi in ribe imajo gene, ki jim omogočajo celjenje poškodovanega tkiva in celo ponovno rast manjkajočih udov. Ključ do regeneracije pa ne leži le v genih, temveč tudi DNK sekvencah, ki regulirajo izraženje genov v odzivu na poškodbe.

Pri proučevanju zebrastih ribic, ki lahko obnovijo poškodovano tkivo, so znanstveniki medicinske šole univerze Duke v Severni Karolini odkrili mehanizem, ki aktivira regeneracijo genov na mestu poškodbe. Ribam lahko manjkajoča rebra zrastejo nazaj.

Znanstveniki menijo, da bi lahko s podobnimi spodbujevalci omogočili regeneracijo genov tudi pri drugih živalih.

"Želimo izvedeti, kako pride do regeneracije. Končni cilj pa je pomagati ljudem, da vzpostavijo svoj regenerativni potencial," je dejal vodja skupine znanstvenikov Kenneth D Poss. "Naša študija pa nas je že usmerila na pot, da lahko potencialno prebudimo gene, ki so odgovorni za regeneracijo, ki jih vsi nosimo v sebi."

Pri zebrastih ribicah se vklopi gen poimenovan leptin B, če se le te poškodujejo. Na vseh mestih, kjer je bil aktiviran omenjeni gen, so znanstveniki naleteli na spodbujevalce. Kasneje so jih priredili za miši,da so regenerirale okvare srca in tac.

Znanstveniki zdaj želijo spoznati vse elemente, ki so potrebni pri sesalcih za regeneracijo po poškodbah. "Želimo si, da bi našli več teh vrst elementov, tako da bomo lahko razumeli, kaj vse se vklopi in na koncu nadzoruje program regeneracije," je še dejal Poss.