Znanost in tehnologija
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 12 glasov Ocenite to novico!
Malarijo povzroča parazit Plasmodium, ki se prenaša s pikom komarja mrzličarja. Foto: EPA

Dodaj v

Riba za boj proti komarjem

Riba bi lahko bila največji uničevalec populacije komarjev
10. avgust 2007 ob 15:01
Nairobi - MMC RTV SLO

Kenijski raziskovalci v boju proti komarjem vse stavijo na majhno ribo, saj bi bila lahko ključno orožje v tem boju.

Ugotovili so namreč, da riba Nile tilapia, ki je velikokrat za večerjo na krožnikih Kenijcev, poje veliko ličink komarjev mrzličarjev. Ker so komarji vse bolj odporni proti pesticidom, bi bila ta riba lahko največji uničevalec vse večje populacije komarjev. Avtorji raziskave menijo, da bi množično gojenje teh rib za Kenijo lahko pomenilo zmagovalni ukrep. Uničili bi veliko komarjev in poskrbeli za poceni vir hrane.

Malarijo povzroča parazit Plasmodium, ki se prenaša s pikom komarja mrzličarja. Na leto ta bolezen umori kar 300 milijonov ljudi po vsem svetu, največ v Afriki, Aziji in južni Ameriki. V podsaharski Afriki vsakih 30 sekund za malarijo umre otrok.

A pojavila so se tudi že nasprotna mnenja o razsežnosti učinkov tega "orožja". Nekateri strokovnjaki namreč opozarjajo, da se komarji razmnožujejo tudi ob bazenih, blatu in lužah, kamor pa rib ne morejo naseliti.

Prijavi napako
Komentarji
sword
# 10.08.2007 ob 18:53
sam tok da dodam k prejšnemu. Naselitev te ribe v jezera, močvirja itd, je zelo učinkovita, saj se komarska populacija lahko razvija le ob vodnih površinah - zaradi svojih ličink.... To naj bi bil odličen primer "naravnega" boja proti takim težavam. Vsekakor pa bi bilo potrebno skrbno paziti na število teh rib, da se ne prerazmožijo, kot napirmer zajci v Avstraliji (popravte me če se motm)...
sword
# 10.08.2007 ob 18:50
Uff... to je pa že več let znano. Nisem prepričan, da sicer točno ta riba, ampak to so pred leti že uporabljal v Afriki
whit
# 10.08.2007 ob 17:26
Jst gojim svoje komarje
falco
# 10.08.2007 ob 16:54
Ma, pri nas tudi zlata ribica čisto uspešno požre ličinke komarjev.
In, če bi ostali samo tisti komarji, ki bi prišli iz jajčec v blatu in lužah, bi jih bilo vseeno precej manj kot jih je zdaj ...
Kazalo