Znanost in tehnologija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 22 glasov Ocenite to novico!

Poudarki

  • Z varozo velike težave tudi na Slovenskem
  • Od čebel odvisna vsaka tretja žlica hrane
Varoja
Pršice varoje na razvijajoči se čebeli. Foto: Subtropical Agricultural Research Center
       To je prva študija, ki kaže, da je Evropa izvor in temelj kombinirane epidemije varoze in virusa iznakaženih kril in da je širjenje delo človeka. Če bi se to dogajalo po naravni poti, bi našli prenose med sosednjimi državami. Mi pa smo evropski virus našli na Novi Zelandiji.       
 Lena Wilfert, prva avtorica
Čebele, satje
Evropska čebela je proti varoji tako rekoč nemočna. Pred leti so sicer poskušali z genetskimi spremembami vzgojiti različico evropske čebele, ki bi sama odstranjevala okužene ličinke, a veliko koristi do zdaj to ni prineslo. Foto: BoBo

Smrtonosne bolezni med čebelami širi človek

Umiranje čebel po svetu
5. februar 2016 ob 11:47,
zadnji poseg: 5. februar 2016 ob 19:42
Ljubljana - MMC RTV SLO

Številne okužbe, ki skupaj desetkajo čebelje družine, se po svetu ne širijo po naravni poti, kaže sveža raziskava. Varojo in različne viruse s prevozi in trgovanjem širi človek sam.

Umiranje in izginjanje čebeljih družin sta težava, ki jo poznajo povsod po Zemlji - tam, kjer te žuželke živijo, seveda. Tudi slovenski čebelarji že dolgo opozarjajo na vse hujše težave. Podalpske čebele pestijo pomanjkanje paše, ki je posledica ponavljajočih se naravnih katastrof, npr. žleda in škodljivcev, ki napadajo pašne rastline, med njimi šiškarice in podlubniki.

V zadnjem letu so največ pozornosti dobili neposredni čebelji škodljivci, kot je mala pršica z imenom varoja. Čebelarji se proti njej sicer že dolgo borijo. V Evropo je prišla pred približno petimi desetletji in ne dolgo zatem tudi na slovensko ozemlje. Nadloga postaja vse hujša, in ker je sposobna uničiti celotne družine, čebelarji iščejo številne načine, kako bi se jih znebili. Uporaba zdravila vrhniškega podjetja Apis je bila med njimi. Decembra lani se je izkazalo, da vsebuje nekatere strupe, kar je sprožilo znano afero, ki še traja.

Kako se varoja širi
Medtem je na dan prišla svetovna znanstvena raziskava o tej pršice, izvedena na britanski univerzi v Exeterju in ameriški univerzi v Kaliforniji, Berkeley. Znanstveniki so analizirali, kako širjenje te nadloge po svetu sploh poteka. Ugotovili so, da je za epidemijo kriv kar človek sam, so sporočili z Berkeleyja. Članek je objavljen v znanstveni reviji Science.

Širjenje so preučili prek bolezni, ki jo pršica prenaša: virusa iznakaženih kril. Tega pršica nosi v sebi, tako kot so podganje bolhe v srednjem veku vsebovale klice kuge. Raziskovalna skupina je ugotovila, da se virus iznakaženih kril po svetu širi s čebeljo vrsto Apis mellifera oziroma evropsko medonosno čebelo.

Varoja in virus posamezno nista eksistencialna grožnja čebeljim družinam, skupaj pa sta smrtonosna. Varoja (oziroma varoza, kot se imenuje stanje okuženosti čebelje populacije s pršico) napada čebelje ličinke: tik pred prekritjem žerk smukne v njeno celico in ji med preobrazbo izpija življenjske tekočine. Virus pa pobija drugi del: odrasle čebele. "Takšen položaj le še povečuje strah, kakšna prihodnost čaka čebele na svetovni ravni," so zapisali na Berkeleyju. In ker je od čebel odvisna vsaka tretja žlica hrane, saj so opraševalke, je vprašljiva tudi svetovna raven bioraznolikosti, gospodarstva in zdravja ljudi.

"To je prva študija, ki kaže, da je Evropa izvor in temelj kombinirane epidemije varoze in virusa iznakaženih kril in da je širjenje delo človeka. Če bi se to dogajalo po naravni poti, bi našli prenose med sosednjimi državami. Mi pa smo evropski virus našli na Novi Zelandiji," je izjavila prvopodpisana avtorica Lena Wilfert. Epidemija se je v zadnjem času razširila iz Evrope v Severno Ameriko, Avstralijo in na Novo Zelandijo. Nekaj je bilo dvosmernega gibanja bolezni med Evropo in Azijo, obenem pa prav nič med Azijo in Oceanijo, bližini navkljub. Varoja sicer izvorno prihaja iz Azije.

Wilfertova je pozvala k aktivni regulaciji selitve gojenih čebel in ukrepom za ohranjanje okužb znotraj panjev, da se ne bi virus širil še med divjimi opraševalci.

"Udomačene čebele so izjemno pomembne za kmetijstvo. Študija pa obenem pokaže, kako nevarno je preseljavati te živali po svetu. Posledice so lahko usodne tako za domače živali kot za divjino, pri čemer je nevarnost širjenja virusov in drugih klic le ena izmed njih," pa je izjavil Roger Butlin, evolucionarni biolog, ki je sodeloval pri raziskavi.

Varojo, poimenovano po rimskem učenjaku in čebelarju Marku Terenciju Varru, so prvič odkrili leta 1904. Od takrat se je razširila tako rekoč povsod po svetu, tudi po izoliranih Havajih, z izjemo nekaterih drugih otokov.

Prihaja 20. maj, dan čebel
Prav danes pa se bodo na Ptuju sešla vodstva čebelarskih organizacij na temo projekta svetovni dan čebel. Pred letom se je namreč okoli 100 slovenskih čebelarjev odpravilo v Bruselj s slovensko pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel. V okviru Organizacije združenih narodov namreč želijo doseči, da bi za ta dan določili 20. maj, dan rojstva Antona Janše.

VIDEO
Preiskava varnosti čebelarskih izdelkov

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
atom ant
# 05.02.2016 ob 12:27
"Šele, ko boste posekali zadnje drevo,
zastrupili zadnjo reko,
ulovili zadnjo ribo,
šele takrat boste spoznali,
da denarja ne morete jesti."


Tudi čebele sodijo v to indijansko prerokbo.
Težko je izvajati aktivno regulacijo selitev gojenih čebel, če je osnovno gibalo: Vse za dober biznis, vse za dober dnar...
Norland
# 05.02.2016 ob 12:16
Clovek v zelji po dobicku oz cimvecjem donosu skoduje rastlinam, cebelam in posledicno sebi...
alcatraz
# 05.02.2016 ob 12:46
človek je kot rakasta celica na tem planetu.
širi se nekontrolirano in vse uničuje pred sabo.
evaevi
# 05.02.2016 ob 13:09
Leti komet mimo Zemlej pa ji reče:
,,Nekam slabo zgledaš, kaj pa ti je?''
odgovori Zemlja kometu:
,,Ma ja, človeka sem staknila...''
,,Ne sekiraj se, saj hitro mine!''
gesan
# 05.02.2016 ob 14:15
Da pa ne smeš napisat, da je zalivanje z gnojnico en velik vzrok za marsikatere zdravstvene probleme, je pa tudi višek od viška!

Katerega kmeta sem s tem prizadel?
Kekec99
# 05.02.2016 ob 13:04
Zemlja bi bila čudovit planet, le če na njej ne bi prebival človek.
josh k.
# 05.02.2016 ob 12:28
Kaj je zdaj z našim medom ? Je zgodba končana ? Kar se tiče bolezni čebel mislim, da je stvar namerno razširjena, tako da bodo "znanstveniki" izjavili, da edino genska modifikacija čebel lahko reši svet.
evaevi
# 05.02.2016 ob 13:44
meni pa kar uspeva kurniček s par piškami za hišo pa nemonokulturni vrt pred hišo namesto tratice...
Zdaj razmišljam pa še o dveh panjih čebel zraven mojih ogromnih grmov sivke.
Enki
# 05.02.2016 ob 13:15
Nič bati.

Imajo že gensko spremenjene čebele na zalogi. Le čakajo, da bodo ljudje in države tako neumni, da bodo z veseljem dajali milijarde za te super duper čebele.

In kot ta članek, seveda o pesticidih, herbicidih, gensko spremenjenih organizmih ni ne duha ne sluha. Ne, seveda, da ne. Ljudem je potrebno zmeraj predstaviti "resnico", da smo za vse probleme krivi sami.

Kako bi pa sprejeli gensko spremenjene organizme, če bi ugotovili, da so firme, ki jih prodajajo, odgovorne za probleme, ki jih naj bi "reševali"?
beli golob
# 05.02.2016 ob 14:55
Kot ljubiteljski čebelar , trdim , izjavljam, da v medu slovenskih čebelarjev NI nobenega strupa. ! Vso zadevo so napihnili razni lobiji: od farmacevtov, veterine , zdravstva in pa firma Medeks. Enkrat sem že vso zadevo na začetku afere v komentarju obrazložil, zakaj in s kakšnim namenom so vso zadevo sproduciral , danes sem še bolj prepričan, da so moje navedbe bile še kako resnične. Skratka v medu slovenskih čebelarjev niso in tudi NIKOLI ne bodo našli strupov s katerimi so zavajali slovensko javnost in potrošnike.! So pa povzročili ogromno škode slovenskim čebelarjem predvsem v tujini, vedno kldo sprašuje če je slovenski med res strupen. Jaz vsakemu odgovorim ; strupeni so lobiji, kateri so zaradi pohlepa potunkali celotno slovensko čebelarstvo v gnojnico dvoma. Amen.
gesan
# 05.02.2016 ob 12:48
atom ant
# 05.02.2016 ob 12:27
"Šele, ko boste posekali zadnje drevo,
zastrupili zadnjo reko,
ulovili zadnjo ribo,
šele takrat boste spoznali,
da denarja ne morete jesti."
..............................
Žal pa so ta plemeniti nardo, pamentjakoviči dobesedno iztrebili.
Nisem še slišal, da bi jih bilo za to kaj sram.

Prav nasprotno, so zelo ponosni na to svojo zgodovino neumja.
So sami sebe imenovali in ustoličili za gospodarje tega sveta.

Nič čudnega, da vse jemlje vrag!
Jocipros
# 05.02.2016 ob 13:44
Glejte, to že dolgo vemo. Ali je vam novinarjem to prišlo šele sedaj na nos?
am shagar
# 05.02.2016 ob 13:38
Koliko pa je stala ta nepotrebna študija. To lahko ugotovi vsak z malo pameti.
Polom
# 05.02.2016 ob 15:01
V angleščini so resda bee colonies, v slovenščini pa so to čebelje družine in ne kolonije ;)
DrMinistr
# 05.02.2016 ob 14:44
P.S. Za strupen med je ministrstvo vedelo že eno leto pred javnostjo!!!

Ne vem o kašnem zastrušljenem medu govoriš, ker takega pri nas niso odkrili.

Da pa Debevc prodaja na črno so veterinarji zelo dobro vedeli ne 1 leto, pač pa precej več...celo kazni so mu že pisali zadnja 3-4 leta.
loktar
# 06.02.2016 ob 20:02
Pri vsaki aferi se vprašajte, kdo s tem zasluži. Pri tej aferi pač spremljajte pogovore na 24ur-ni kanalizaciji, kjer ti razni govorci iz Uprave za varno hrano, Centra za zastrupitve UKC, Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) in Nacionalnega veterinarskega inštituta priporočajo, da kupujte od veletrgovcev. Zakaj bi pa bil med od njih kaj drugačen? Odkupujejo ga od slovenskih čebelarjev, gor dajo 30% maržo (med od čebelarjev stane približno 9€ za 900g, v trgovini stane 12€ (in to sploh ne slovenski). Zato jih pa tako boli, ker se večino medu proda lokalno in so prikrajšani za tako mamljive prihodke. Niti ene oddaje ni bilo, kjer niso teli brezvezniki poudarjali, da kupujte v veleblagovnicah.

Res so budale. Zdaj, ko se grebemo, da razglasimo 20. maj za svetovni dan čebel z vodilno vlogo Slovenije, drug drugemu jamo kopljemo in se obtožujemo, da bo na koncu vse propadlo. Srednji prst vsem vam z raznih inštitutov, uprav in trgovinskih družb. Idioti.

P.S. - Mater, a nimamo veliko brezveznih inštitutov za isto področje?
DrMinistr
# 05.02.2016 ob 20:31
@Hijena, prosim lepo, še enkrat preberi svoj absur, ki si ga nazadnje napisal/a se se zamisli. Če ti ne bo kapnilo preberi še 2x, 3x, 100x...

Množični pomori čebel so posledica pesticidov, ki se uporabljajo pri škropljenjih na poljih. Nobenemu čebelarju ne pride na kraj pameti, da bi to dajal v panje. Kar se daje v panje se daje z namenom, da čebeli preživijo, ne pa da množično umirajo. No...očitno logika ni tvoja vrlina...

Sicer pa ja, sem čebelar. In ponosen sem na to. Ne vem pa, kaj si hotel povedati s tisto opazko..da je biti čebelar nekaj slabega? Bi bilo bolje, če bi bil politik? Bančnik? Tajkun? Ulični žepar? Ali pa če bi bil celo življenje na sociali in nikoli nič delal?
Aja...menda je res bolje, če bi bil lopov...Slovenci baje to lažje odpustimo kot kaj drugega...
beli golob
# 05.02.2016 ob 16:00
@Enki,

Spoštovani.!

Vsak ki je sledil afero povezano z zdravljenjem čebel, po objavi stroke , ima pravico zastriči z ušesom in podvomiti v neoporečnost slovenskega medu. Če se nebi sam ukvarjal, kot sem že napisal (ljubiteljsko) s čebelarjenjem, bi gotovo tudi jaz imel pomisleke o ustreznosti medu. Ker pa vem, oziroma, ne poznam niti enega čebelarja ki bi točil med, po vnosu zdravil proti varozi v panj trdim da ni možnosti, da bi zdravilo prišlo v stik z medem. Med točimo izključno iz medišča, nikoli iz plodišča. Vsak čebelar zdravi čebele šele po zadnjem točenju medu, vesten čebelar po navadi med zdavljenjem pobere ves satje iz medišča in niti teoretično ni možno da bi se med kontaminiral s preparati ki so bili vnešeni za zatiranje varoze. Postopkov katerih se čebelarji držimo, da pripravimo produkt (med) zdrav in užiten je ogromno. Navsezadnje pa večina čebelarjev svoj med tudi uživamo, prav tako naše družine, svojci. Ali resno verjameš , da bi bil čebelar sposoben zastrupljati sebe in svoje najdražje? Moj namen ni da bi prepričeval kogar koli, vsak naj se odloča tako kot misli da je prav . Zaradi resnice pa ne morem biti tiho, ker bi stem podpiral tiste ki so afero sprožili in samo oni vedo zakaj. Jaz tudi vem zakaj, vem pa da je bilo to dejanje podlo podtikanje neresnice na škodo slovenskih čebelarjev. Tisti ki so vso stvar zakuhali pa so pričakovali dobiček od poceni kupljenega medu iz vseh koncev sveta. No tudi zdravila niso zanemarljiv strošek v čebelarstvu.
vragec
# 05.02.2016 ob 14:39
Bravo kr tako naprej vse kar nam narava dobro da treba uničit... eno najbolj zdravo naravno zdravilo na katerega bi lahko bili ponosni je treba uničit samo, da se bo na račun tega prodalo xxx milijonov nekih preparatov in "zdravil". Res sramotno v kakšnem svetu živimo, če jutri umrem nebi prav nič obžaloval kaj sem zamudil... vprašanje kaj vse nas še čaka.
trdoleska
# 05.02.2016 ob 12:31
Epidemija se je razširila iz Evrope v Severno Ameriko, Avstralijo in Novo Zelandijo. Nekaj je bilo dvosmernega gibanja bolezni med Evropo in Azijo, obenem pa prav nič med Azijo ter Oceanijo bližini navkljub.

Eh kake površnosti!!!! Pred tem je prišla od drugod k nam. http://www.bc-naklo.si/uploads/media/GGL0524015.pdf
Branko3
# 05.02.2016 ob 15:46
Človek varojo morda širi interkontinentalno, toda pri nas jo je razširilo množično seljenje čebeljih panjev iz kraja v kraj, v lovu na med. V našem kraju te bolezni ni bilo, dokler niso sem začeli čebele voziti "industrijski" čebelarji. S tem so prinesli tudi varojo. Podobno je z drugimi boleznimi. Je pa seveda čebel tudi odločno preveč in narava dela to kar vedno- z boleznijo skuša uravnotežiti populacijo.
DrMinistr
# 05.02.2016 ob 14:40
Varoja in virus posamezno nista eksistencialna grožnja čebeljim populacijam, skupaj pa sta smrtonosna.

To nikakor ni res. Varoja sama po sebi JE eksistencialna grožnja. Velikost varoje napram čebeli je približno kot mačka napram človeku. Sedaj pa si predstavljaje človeka, ki bi imel prisesanega enega klopa v velikost mačke in ta bi mu vsak dan spil 3 deci krvi. Verjetno ne bi dočakal 40 let delovne dobe v tovarni...
zvonec5
# 06.02.2016 ob 06:48
gesan
se popolnoma strinjam,gnojnica je res hud problem,ker čebela ni podrepnana muha,muhe pa prenašajo razno razne okužbe tudi na čebele...
DrMinistr
# 05.02.2016 ob 14:35
Znanstveniki so analizirali, kako širjenje te nadloge po svetu sploh poteka. Ugotovili so, da je za epidemijo kriv kar človek sam, so sporočili z Berkeleyja.

Joj joj joj...cela študija je bila za to potrebna, da so ugotovili, da je varojo iz Azije v Evropo (in naprej) prinesel človek.
Ja in kaj do sedaj ste pa mislili, da je ena "kužna" čebela priletela iz Azije v Evropo in prinesla škodljivca?
Sicer pa dokaj brezvezen članek, že dolgo se ve, od kje in na kašen način je varoja prišla, ne ve pa se, kako jo premagat. Vsi dosedanji načini (tako zdravljenje čebel kot apiteknični ukrepi) so samo gašenje požara.
Onca
# 05.02.2016 ob 12:22
Medexu je padla prodaja za 40%.
Enki
# 05.02.2016 ob 15:15
hahah, funkcionalna nepismenost :)

Sem prebral, da si ljubljanski čebelar, ne ljubiteljski.

Vseeno kar sem napisal drži.
borisev
# 05.02.2016 ob 14:50
Madonca, toliko beseda, pa na prvi strani mmc, pa nič novega....
Hijena
# 05.02.2016 ob 13:51
Ljudje razmišljamo kratkoročno, kako bodo živeli naši potomci, nas ne zanima!

P.S. Za strupen med je ministrstvo vedelo že eno leto pred javnostjo!!!
ZeleniEkspres.si
# 13.02.2016 ob 19:19
@beli golob
Kot ljubiteljski čebelar , trdim , izjavljam, da v medu slovenskih čebelarjev NI nobenega strupa.

Kot kaže to drži. Zadeva je konkretno sumljiva, v njej pa je preveč nedoslednosti, da človek ne bi pomislil, da se za vsem skupaj skriva še kaj.

Nekaj več na to temo pa tukaj: Smo priča medijskemu linču slovenskih čebelarjev in slovenskega medu?
Enki
# 05.02.2016 ob 15:08
@beli golob

Hja, rad bi verjel, vendar hkrati tudi vem, da so čebelarji na veliko kupovali ta oporečna zdravila.
In če so na veliko kupovali sporna zdravila, potem so jih na veliko tudi uporabljali. In če so jih na veliko uporabljali, lahko človek upravičeno sklepa, da je lahko tudi z medom kaj narobe.

Bi pa izpostavil dejstvo, ker si omenil da si ljubljanski čebelar, da je mestno gojenje čebel, kolikor čudno se sliši, najboljše za čebele in za med.

V mestu se ne uporabljajo pesticidi in herbicidi in tudi gensko spremenjenih organizmov ni.

Posledično so mestne čebele bolj zdrave in med je bolj kakovosten.

Vendar 98% čebelarjev je vseeno izven mest in ti imajo probleme.
zziga+
# 05.02.2016 ob 13:56
Norland sagte: [Clovek v zelji po dobicku oz cimvecjem donosu skoduje rastlinam, cebelam in posledicno sebi.../i]

... misliš veterinar, glavni protažer stupov v državi!
Hijena
# 05.02.2016 ob 16:03
@ DrMinistr
# 05.02.2016 ob 14:44

Če pesticid zate ni strup in množični pogin čebel zaradi tega ni tragedija, potem si najbrž čebelar!!!
Blue-Star
# 05.02.2016 ob 15:31
"Šele, ko boste posekali zadnje drevo,
zastrupili zadnjo reko,
ulovili zadnjo ribo,
šele takrat boste spoznali,
da denarja ne morete jesti."

Tudi čebele sodijo v to indijansko prerokbo.
Težko je izvajati aktivno regulacijo selitev gojenih čebel, če je osnovno gibalo: Vse za dober biznis, vse za dober dnar...

In kaj, nehamo delat, hodit v službo, šolo?
Oglasno sporočilo
link
Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev
21. maj 2018 ob 08:30 Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev Slastnega “piščanca po ptujsko” najbrž vsi poznamo, izvira iz našega najstarejšega mesta, kjer ptujsko perutninarsko podjetje z več kot 110- letno ...
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo