Migracije so še vedno eden večjih izzivov za EE in Slovenijo. Foto: Reuters
Migracije so še vedno eden večjih izzivov za EE in Slovenijo. Foto: Reuters
O kibernetskih napadih tudi Svet za nacionalno varnost

"Ocena ostaja nespremenjena, torej nizka. A zaradi nepredvidljivih mednarodnih okoliščin se lahko ocena hitro spremeni. Zato pristojne službe ostajajo pozorne in aktivne, sodelujemo z drugimi državami in spremljamo aktualne varnostne razmere," je po seji povedal premier Miro Cerar.

Svet za nacionalno varnost (SNAV) je obravnaval tudi nedavni kibernetski napad z virusom WannaCry, katerega tarča pa ni bila Slovenija, zato državni informacijski sistem ni bil prizadet. Ob tem so na vladnem uradu za komuniciranje spomnili, da je vlada letos ustanovila nacionalni organ za kibernetsko varnost, ki naj bi koordiniral vse pristojne organe za učinkovito obrambo pred tovrstnimi napadi. Ustrezna zakonodaja na tem področju bo v skladu z evropskimi smernicami pripravljena do letos poleti.

Čeprav se je stanje po zaprtju zahodno-balkanske migracijske poti lani umirilo, morebitne močnejše migracije še naprej ostajajo eden večjih izzivov tako za Slovenijo kot EU, so dodali, saj je več ilegalnih prehodov po sredozemski poti. Nadaljuje se tudi program relokacij. Na področju državne obrambe nameravajo prihodnje leto povečati proračun za 30 milijonov evrov.

O kibernetskih napadih tudi Svet za nacionalno varnost