Le šest odstokov vprašnih Slovencev je že napisalo kak računalniški program. Foto: MMC RTV SLO
Le šest odstokov vprašnih Slovencev je že napisalo kak računalniški program. Foto: MMC RTV SLO

Po podatkih evropskega statističnega urada (Eurostata) je v letu 2011 računalnik "že" uporabilo 78 odstotkov vseh vprašanih, starih od 16 do 74 let, in 96 odstotkov vprašanih v starosti od 16 do 24 let. V Sloveniji ta deleža znašata 76 in 99 odstotkov.

Teden e-veščin
(stran je v angleškem jeziku)

Mapo ali datoteko je kopiralo ali preneslo 63 odstotkov Evropejcev v starosti od 16 do 74 let, med Slovenci pa je ta odstotek nižji in znaša 61 odstotkov.

Elektronsko predstavite zna pripraviti 36 odstotkov vprašanih Slovencev
Slovenija je nad povprečjem pri vprašanju ustvarjanja elektronske predstavitve, saj jo je pripravilo 36 odstotkov vprašanih (v Evropi 31 odstotkov). Slabše smo se odrezali pri pisanju računalniških programov, saj ga "zna" napisati le šest odstotkov vprašanih Slovencev, medtem ko je računalniški program že napisalo 10 odstotkov vprašanih v EU-ju.

Pomen obvladovanja e-veščin
Cilj tedna informacijske pismenosti je okrepiti zavedanje o pomenu e-veščin in pomembnosti prispevka informacijskih in komunikacijskih tehnologij h gospodarski rasti, izobraževanju in ustvarjanju novih delovnih mest, so povedali na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Dogodki potekajo v tednu od 26. do 30. marca, ministrstvo pa se bo aktivneje vključilo maja, ko bomo zaznamovali dan informacijske družbe.

Če bodo sredstva za pripravo dogodkov zagotovljena, bodo organizirali predstavitev posameznih rešitev, storitev, tehnologij in svetovanje mimoidočim na stojnicah.

V tednu e-veščin bo v več kot 30 evropskih državah organiziranih več usposabljanj, konferenc, tekmovanj in drugih dogodkov. Dogodki v okviru letošnjega tedna potekajo vse od decembra lani in do maja letos.