Tekmovanja iz logike potekajo na vseh ravneh izobraževanja. Foto: BoBo
Tekmovanja iz logike potekajo na vseh ravneh izobraževanja. Foto: BoBo
Maja Pohar Perme
Pohar Permetova pravi, da s tekmovanji iz logike poskušajo mladim priučiti sposobnost jasnega podajanja svojih razmislekov. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

Pohar Permetova se je s tekmovanji iz logike prvič srečala že v sedmem razredu osnovne šole. "Razlog za moje prvo srečanje z logiko je bil v bistvu banalen. V šoli smo imeli krožek in nato so predlagali, kdo naj gre v krožek," pove v smehu.
"Bilo pa mi je všeč, ker so bile vedno take prisrčne naloge, z neko zgodbico, za katero ni bilo treba nobenega predznanja. Samo usedeš se in razmišljaš, to mi je bilo vedno najbolj privlačno," opiše svoja prva srečanja z nalogami iz logike.

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani prav danes poteka jubilejno, 30. tekmovanje v logiki za dijake in študente, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije. Naša sogovornica Maja Pohar Perme je članica žirije tekmovanja.

Endemična slovenska vrsta
Stika z logiko ni izgubila niti pozneje v življenju, saj je na poljanski gimnaziji to nadaljevala, kjer ji je predstavljala, kakor prizna sama, neko potrditev, da zna razmišljati in da se lahko vpiše tudi na fakulteto za matematiko. In že v srednji šoli se je dejavno vključila še v samo organizacijo tekmovanj iz logike, saj je skupaj z drugimi malce pozneje pomagala sestavljati tudi naloge za tekmovanja iz logike, kar za hobi počne še danes.

"In kar je najzanimiveje pri teh tekmovanjih, je, da so popolnoma slovenska pogruntavščina. Primerljivega tekmovanja iz logike ni bilo nikjer, pri nas pa je eno najbolj razširjenih, saj poteka na večini šol, celo na fakultetni ravni. In ravno na tej ravni se najlepše vidi, da je logika osnova vsemu, saj lahko nekdo z medicine povsem enakovredno tekmuje z nekom z matematike," poudari to univerzalno značilnost logike.

Gre enostavno za znanje razmišljanja, ki ga je treba, tako kot vse druge veščine, vaditi in vaditi, opozori.

V tujino ne bomo izvažali, a vseeno jemljemo zglede od drugod
Pa bi Slovenija lahko to naše tekmovanje tudi izvozila? Nekaj podobnega se je sicer v tujini že pojavljalo, a za zdaj to ostaja endemična slovenska vrsta, pravi Pohar Permetova. So pa začeli v tekmovanja iz logike v zadnjih letih vključevati tudi naloge iz lingvistike, pri čemer so se zgledovali po mednarodni olimpijadi iz lingvistike. Tako tekmovalci dobijo sestavke v različnih jezikih in zraven slovenske prevode in morajo ugotoviti, ali jezik ima sklone, kako tvori svojino, kako se spregajo glagoli … vse samo s sklepanjem.

A ni vse le v končnem izidu. Vedno od tekmovalcev zahtevajo še, da svoje ugotovitve na pregleden in jezikovno urejen način tudi utemeljijo. "Moraš znati nekomu razložiti, kako si nekaj razmislil, ne samo, da si pameten, od tega nimamo nič," se zasmeji.

S tem težijo tudi k temu, da bi udeleženci pozneje morda znali neka svoja sklepanja prenesti tudi drugam, v resnično življenje, kjer stvari s formulo, logika je namreč veja matematike, ni enostavno opisati. "Z logiko želimo, da ljudje vidijo povezave iz resničnega sveta. Vzemiva matematiko. Imaš neke formule in potem slediš postopkom in nato dobiš rezultat. Ampak ti moraš vedeti, ali je tak rezultat logičen ali ne, in če ne, zakaj ne," še sklene.

In glede na številne nelogičnosti, ki se pojavljajo v naši državi, morda ne bi bilo napačno, če bi kakšno izmed nalog, ob 30. obletnici tega tekmovanja, poskušali rešiti tudi naši odločevalci.


Bi se radi preizkusili? Spodaj je besedilo naloge, ki je bila na tekmovanju pred 29 leti zastavljena sedmošolcem.
Brata Peter in Pavel vedno govorita resnico, le na svoja rojstna dneva lažeta. Na silvestrovo so ju vprašali, kdaj imata rojstni dan. Peter je odgovoril: "Včeraj", Pavel pa: "Jutri". Enako (Peter - "Včeraj", Pavel - "Jutri") pa sta odgovorila tudi na novega leta dan. Kdaj imata rojstna
dneva?