Znanost in tehnologija

Poudarki

  • V Nemčiji izpuščajo sterilizirane komarje
Komar
Komarji kot biološko orožje proti - komarjem. Foto: EPA

Dodaj v

V ZDA bodo na prosto izpustili 20 milijonov okuženih komarjev

Začeli bodo v Kaliforniji
18. julij 2017 ob 09:27
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ameriško podjetje za bioznanost Verily, ki tako kot Google sodi pod okrilje giganta Alphabet, namerava na prosto izpustiti okoli 20 milijonov komarjev, okuženih z bakterijo, ki naj bi iztrebila komarja ščitarja (Aedes aegypti).

Prvo skupino komarjev so že izpustili v kalifornijskem mestu Fresno, poroča ameriški portal Techcrunch. Komarji Aedes aegypti so se v Fresnu pojavili šele leta 2013 in se hitro razmnožili. Letos so tudi prvič potrdili okužbo z virusom Zika, ki naj bi ga prenašala ta vrsta komarjev.

Virus, ki ga prenašajo komarji, po dozdajšnjih dognanjih lahko povzroči resne nevrološke motnje, zlasti pri še nerojenih otrocih. Virus je povezan z mikrocefalijo (pionirsko vlogo pri dokazovanju te povezave je imela slovenska znanost), boleznijo, zaradi katere se otrok rodi z nenormalno majhno glavo in posledično številnimi motnjami.

Verily pa želi s svojim načrtom potencialno iztrebiti populacijo komarjev, ki naj bi prenašala virus Zika, s tem pa tudi širjenje virusa med prebivalstvom.

Podjetje je samce komarja okužilo z bakterijami iz rodu Wolbachia, ki ni škodljiv za človeka. Samci se nato parijo s samicami, ki se okužijo z bakterijo, ki onemogoči, da bi se iz jajčec razvili novi komarji.

Verily bo na teden izpustil okoli milijon komarjev v razponu 20 tednov. Prvi del komarjev so na prosto izpustili prejšnji teden.

V Nemčiji izpuščajo sterilizirane komarje
Podobne načrte pa imajo tudi v Evropi v boju proti tigrastemu komarju (Aedes albopictus). Po poročanju portala nemškega tednika Der Spiegel znanstveniki v Nemčiji že preverjajo vpliv izpuščenih steriliziranih samcev komarja na populacijo.

Komarje ulovijo v Nemčiji in jih na sterilizacijo pošljejo v Bologno, nato pa se vrnejo v Nemčijo, kjer jih enkrat tedensko izpustijo na prosto v bližini mesta Heidelberg. Samci tigrastega komarja se lahko nato še vedno parijo, vendar so pri tem 99-odstotno neučinkoviti, je pojasnil biolog Norbert Becker, ki sodeluje pri projektu.

Podobno akcijo so izvedli že lani avgusta, ko so ugotovili, da se je število komarjev, ki so se izlegli, zmanjšalo za 15 odstotkov. Letos so projekt začeli že maja, povečali pa tudi število izpuščenih komarjev s 1.000 na 3.000 na hektar.

Gensko spremenjeni komarji v Braziliji
Komarje kot biološko orožje proti lastni vrsti uporabljajo tudi drugod po svetu. Že pred dvema letoma je britansko podjetje Oxitec v okolje že izpustilo okoli 80 milijonov gensko spremenjenih komarjev, ki radirajo krajevne populacije komarjev. To so med drugim počeli v številnih brazilskih mestih, saj so v Braziliji po več uspešnih poskusih kot v prvi državi na svetu dobili dovoljenje za komercialno vzrejo in izpuste gensko spremenjenih komarjev, ki se zdaj borijo proti vročici denga (tudi to prenaša Aedes aegypti).

Kaj točno so jim storili? V laboratoriju so jih gensko spremenili tako, da na potomce prenesejo gen, ki za razvoj ličink v odraslo žuželko potrebuje antibiotik tetraciklin. Ta je v laboratorijih precej vsakdanja zadeva, nikakor pa ne v naravi. Ličinke tako poginejo, še preden se razvijejo v odraslo žival. Učinkovitost: populacije komarjev so se na posameznih mestih skrčile za med 60 in 95 odstotkov.

Različne znanstvene skupine iščejo načine, kako bi genske manipulacije lahko uporabili za učinkovit boj proti malariji in še številnim drugim boleznim. A obenem je veliko etičnih pomislekov glede potencialnih posledic tako obsežnega poseganja človeka v ekosistem.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
fiston
# 18.07.2017 ob 11:28
@firtoh "Kok pa kastrirajo komarje?"

So Američan, Nemec in Bosanec tekmovali tko bolje strelja. Pa najprej Američan.
Pravi: "Vidita onega goloba tam na 100 metrov? ". Onedva pravita, da vidita, Američan ustreli in golob pade dol.
Potem Švabo pravi: Vidita onega vrabca ? Onedva pravita vidita, Švabo ustreli in vrabec pade dol.
Potem pride na vrsto Mujo in reče: "Vidita onega komarja ?" Vzameta daljnogled in potem pravita, da vidita. In Mujo ustreli.
Potem se pa Američan zasmeje: "Mujo zgrešil si, komar še vedno leta"
Pa mu pravi Mujo :"Leta že, leta ampak f..... pa ne bo več"

Eto tako kastrirajo komarje.
5tane
# 18.07.2017 ob 10:57
Ali ima še kdo občutek, da se zna to grozno sfižiti in na koncu bomo pristali z novim virusom?
Franc 1952
# 18.07.2017 ob 11:16
V Sloveniji bomo pa začeli načrtno vzgajati netopirje. Kozolci, podstrešja, zvoniki...! Komarjem bo odklenkalo!:)
izo
# 18.07.2017 ob 09:57
tole je že nekaj tednov, če ne mesecev stara novica in vprašanje, če ni že v izvajanju (kako fino, da folk seveda ne more kaj potem naredit glede tega).
sem sicer na krtko ošvknil kakšno mnenje lokalca s floride, sploh tistega, ki recimo je v "stroki" in vse kao lepo in prav, ampak igranje s komarji (sploh, če jih ponucajo za prenos takšnih ali drugačnih baterij, virusov ali zajedalcev) precej skrbi. ja, kao na človeka efekta ni (po njihovem), kaj pa kakšne nepredvidene situacije, matuacije in ne vem kaj še vse. kaj se je zgodilo recimo z eksperimentiranjem z "afriškimi" čebalami recimo ipd? koliko problemov ima zda zdej s tem? komarji so seveda še kakšno štengo ali deset višje, kar se tiče potenciale navarnosti okužb ipd. komarji so lahko idealno biološko orožje in sem prepričan, da se jih že uporablja na ta način. Če ima to v roki firma alphabet, ki obrne nekaj deset miljard praktično vsak mesec, če ne teden, potem si lahko omislite obseg vsega skupaj. in čudežno se potem pojavi nova bolezen in čudežno bo nedko imel prirpavljeno zdravilo in jasno 50letno eskluzivo..
izo
# 18.07.2017 ob 10:32
Kok pa kastrirajo komarje?
ne jih kastrirajo, ampak jih predvidevam sterilizirajo z obsevanjem ipd, kar delajo že za kakšno druge "nadloge" in je po mojem boljši pristop kot igranje z bakterijami ipd.
AlFe
# 18.07.2017 ob 11:14
Ali ima še kdo občutek, da se zna to grozno sfižiti in na koncu bomo pristali z novim virusom?

Da. Jaz.
dolinc
# 18.07.2017 ob 13:08
Vceraj se je populacija komarjev v moji spalnici zmanjsala do 99,9% :O lahko recemo tudi da so bli sterilizirani.
Bivši uporabnik
# 18.07.2017 ob 11:43
Včasih so z DDTjem špricali, pa vemo kaj se je zgodilo....pa salonitke so bile tudi zakon...."znanost" ja, "znanost" ne je pravo vprašanje. Znanost ja, je pravilen odgovor. Zakaj se dogaja neznanost? Ker je za čas enega življenja bolj poceni bit neumen, slep, če pa gledamo dolgoročno vidimo posledice neznanosti na vsakem koraku. Dol s kapitalizmom!
Zatarra
# 18.07.2017 ob 14:03
Samo v vednost piscu oziroma posredovalcu zgornjega članka - Aedes Aeypti in tigrasti komar je seveda ENA IN ISTA vrsta komarja! Zgornje besedilo je namreč bilo napisano oziroma prepisano (in prevedeno) tako, da bi povprečen bralec (>95% obiskovalcev portala) lahko mislil, da gre za različni vrsti komarja. (No, najbrž je bilo pa že originalno besedilo slabo napisano, torej nejasno ...)

Aedes aegypti @ Wikipedia
Aedes aegypti - Factsheet for experts @ ECDC

Mimogrede - osebno bi pričakoval, da bi bila v Sloveniji vsaj že par let odprta vsaj široka javna debata o tej problematiki, katere resnosti se ljudje v Sloveniji očitno še niti ne zavedajo oziroma jo zanemarjajo (kot še marsikaj čisto drugega ...). Še boljša pa bila kar že kakšna konkretna akcija. Npr., v Ljubljani in okolici je tigrasti komar postal že čisto domač! V kakšnem večjem nakupovalnem centru, npr. ljubljanskem City Park-u, se je že pripetilo, tudi meni (in verjamem, da se to dogaja še naprej), da vas bo tigrasti komar zahrbrtno napadel recimo celo v samem Sparu.

Tigrasti komarji imajo nekatere posebnosti, ki jim dajejo napram sicer v resnici domačim "evropskim" komarjem precejšnjo konkurenčno prednost. Slednjih so proti tigrastim pravi pravcati revčki in tepčki (mislim po inteligenci dobesedno)! Da kožnih reakcij na njihove pike, sploh, če te začutimo in prekinemo hitro po vbodu, niti ne omenjam! (Zanimivo, da neopažen, dolgotrajnejši pik, mnogokrat sploh ni opazen s tega vidika, torej vidika očitne reakcije!) Torej, poleg zunanjega "tigrastega" izgleda (izvrstna kamuflaža na temnih, še posebej črnih oblačilih in predmetih!!!) so tu še: na videz eratično letenje (sploh v bližini žrtve) in, kot že omenjeno, so daleč inteligentnejši od navadnih komarjev (žrtev večinoma napadejo na predelih, ki so izven žrtvinega vidnega polja in na površinah, ki jih zakamuflirajo), pa še kaj bi se našlo.

Morda za omembo še dve slabosti ta tigrastih: ker gre za komarje tropskega porekla, se zaenkrat tudi v zmerno toplih krajih držijo enakega urnika, torej napadajo (skoraj) izključno v recimo par urnem časovnem oknu pred sončnim zahodom (razen na posebnih lokacijah!) - to je tisto, o čemer ste gotovo že slišali od popotnikov po tropskih in subtropskih območjih, in - ko se napijejo krvi, se njihove sicer izvrstne letalne sposobnosti v (zanje) očitno kritični meri in bistveno poslabšajo. :-)
fah-q
# 18.07.2017 ob 11:34
Podjetje je samce komarja okužilo z bakterijo wolbachia, ki ni škodljiva za človeka. Samci se nato parijo s samicami, ki se okužijo z bakterijo, ki onemogoči, da bi se iz jajčec razvili novi komarji.

V laboratoriju so jih gensko spremenili tako, da na potomce prenesejo gen, ki za razvoj ličink v odraslo fazo potrebuje antibiotik tetraciklin. Ta je v laboratorijih precej vsakdanja zadeva, nikakor pa ne v naravi. Ličinke tako poginejo, še preden se razvijejo v odraslo žival. Učinkovitost: populacije komarjev so se posameznih mestih skrčile med 60 do 95 odstotkov.

in teh 5-40% ki preživijo? so najbrž imuni...in kaj če bojo še bolj nevarni? sej ne da sem apriori proti ma narava ima svoje poti in če tole ni resno testirano v razponu več let potem ne vem če se je smiselno igrat s tem...ker običajno kar organizma v naravi ne ubije ga ojača in lahko ustvarimo resnega monstruma...ki začne recimo prenašat kugo, ebolo al pa kaj še hujšga...
Homer.
# 18.07.2017 ob 13:41
Eni res ne morete brez nakladanja o zarotah.

Res so problemi zaradi vpliva človeka, pa ne zaradi sterilizacije ali kuženja z bakterijami, pač pa zaradi tega, ker smo ljudje s tovorom prinesli tujerodne vrste, ki so se naselile v krajih kjer nimajo nobenega naravnega sovražnika.....
fah-q
# 18.07.2017 ob 12:09
@nikec

1. Človek je bog
2. Človek je hkrati tudi del narave, tako da naša dejanja ne morejo biti "vmešavanje v naravo".


torej mamo 7 miljrad bogov...zanimivo...

eno tehnično vprašanje-potem če sproduciram nekaj tera-ton kake kisline in jo fliknem v ocean tudi to ne bo "vmešavanje"? kaj pa če vržemo eno konkretno atomsko bombo?
Seneca
# 18.07.2017 ob 12:07
Predvidevam, da večina zgornjih komentatorjev ne gre nikoli k zdravnikom, saj znanosti res ni nič za zaupati....
Vixthra
# 18.07.2017 ob 11:05
Paranoja, paranoja, paranoja....
makoshark
# 18.07.2017 ob 18:26
boro007
Rakavo je to kar se ne obnaša več v skladu z okolico, pobeznelo lahko tudi egoistično, vsaj v našem človeškem primeru...

Vse, kar je živega, je egoistično na tak ali drugačen način. Brez tega ljudi sploh ne bi bilo. Pravzaprav brez tega se življenje sploh ne bi razvilo.

Imaš pa seveda povsem prav, da smo prvi na Zemlji, ki se zavedamo in razumemo procese evolucije. In smo prvi, ki lahko zavestno "kljubujemo" evolucijskim "pritiskom" in to tudi počnemo.
Zatarra
# 18.07.2017 ob 14:10
P.S.: Še eno njihovo slabost sem pozabil omeniti, namreč v primerjavi z navadnimi komarji so tigrasti seveda tudi občutljivejši na hlad. Slednjih tako, zaenkrat, še ne boste srečali januarja ali februarja, medtem ko navadne že lahko tudi takrat (morda ne ravno hudo aktivne, pa vendar)! Videno na lastne oči na območju Ljubljane!
SpicyWeiner
# 18.07.2017 ob 13:27
Borc984
V šoli so nas včasih učili, da odstranitev katerekoli živali/žuželke ima posledice na ekosistem. A komarji pa so očitno nepogrešljivi?
Kaj pa če je njihova funkcija, da brzdajo človeško populacijo?


Tukaj gre za tujerodno vrsto komarjev, ki izvira iz Egipta, in nima z "lokalnimi komarji" nobene veze...
webman
# 18.07.2017 ob 13:23
Vse kar bi morali narediti je, da bi komarji imeli mehkega. Rilec namreč... tako mehak, da nebi mogel prebosti kože.
Radoveden
# 18.07.2017 ob 12:52
ah dejte lepo penicilin nazaj od koder je prišel, pa bo vse tako lepo kot je bilo. naravno. brez posegov.
makoshark
# 18.07.2017 ob 21:38
Mommy_Kitty
@makoshark res je da so tudi druge živali egoistične, vendar z okoljem kjer živijo delajo veliko bolj prijazno kot to počnemo ljudje. Pred prihodom "modernih" ljudi še nobena živalska vrsta ni vplivala toliko na okolje in naravo okoli sebe kot to počnemo mi.

Ostale živali ničesar ne delajo bolj ali manj prijazno, ne obstajajo prijazne in neprijazne vrste. Morda bi lahko rekli, da obstajajo bolj ali manj agresivne vrste. Vsa živa bitja delajo tisto, kar pač lahko in kar imajo zapisano v genih. Človek je sedaj res na stopnji, da lahko in tudi močno vpliva na okolje. Vsekakor pa so modrozelene cepljivke napravile mnogo večjo spremembo na Zemlji, kot jo je DOSEDAJ človek.
makoshark
# 18.07.2017 ob 15:05
boro007
Ja, ja imaš prav. Vendar je narava zmogla sama vzpostaviti ravnovesje ko se je to podiralo... Seveda so bile katastrofe tudi pred našim vplivom... Smo pa prvi ki tekmujemo z naravo in se tega zavedamo.

Narava ni ničesar vzpostavila sama od sebe, ravnovesje se je vzpostavilo.
In ne pozabi, tudi mi smo del narave.
JohnSmith
# 18.07.2017 ob 14:08
@mendl055, ta bakterija wolbachia je ena najbolj razširjenih, če ni kar na prvem mestu, bakterij na našem planetu in je teh 20 milijonov komarjev pljunek v morje.
Belina
# 18.07.2017 ob 12:41
Biološko vojna... Znanstveni monstrumi bodo že vedeli. Ko je Brazilija prepovedala uporabo larvicida, so primeri mikrocefalije strmo padli. Špricanje z naledom v ZDA pa lahko povzroči enake simptome kot zika,... $$$$$$ Enaka napizdancija kot svinjska gripa, katera je stala Geralda Forda ponovne izvolitve za predsed. ZDA. Samo omejeni umi bodo videli v tem početju nekaj pozitivnega, po drugi strani pa sploh ne vedo kaj pomeni genski inženiring, kajšele ekplozivno mutirajoči efekt CRISPR tehnologije.
Obnašate se kot kitajci, kateri so ukazali poboj vseh vrabcev, le da jim je Narava vrnila udarev v obliki gosenic, katere so jedli le vrabci, katere so se tako razmnožile, da so pojedle ves pridelek in milijon ljudi je posledično umrlo za lakoto. Božji kompleks psihopatov kateri da razumejo naravo, katere pa v popolnosti ni mogoče razumeti, kot je dejal oče permakulture Masanobu Fukuoka, edino kar so dosegli je njena kontaminacija.

Naslednja v nizu "krasnih" idej znanstvenega sveta prihaja iz Fukošime, kjer bo TEPCO v morje izpustil 770.000 metričnih ton odpadne radioaktivne(tritijl vode. Znanstveni veljaki pravijo, da seveda to blazno početje ne bo imelo posledic za morsko življenje in njegov ekosistem!!!http://www.newsweek.com/fuku
shima-nuclear-waste-dumped-ocean-japanese-protests-637108

Ali pa ideja, da razlitje nafte v mehiškem zalivu odpravijo z sintetično bakterijo Nalco Corexit, katere dobesedo požre nafto. Uniči vse kar je zgrajeno iz ogljika in vodika!!!
Glede da sprejemate to manipulacijo, boste verjetno sprejeli tudi stvarjenje himer, za katere postopke je Kitajska dobila zeleno luč.
Oče odpusti jim, saj ne vedo kaj delajo....
boro007
# 18.07.2017 ob 12:18
Končnega rezultata se verjetno niti ne da napovedati, le "radirajo" populacijo komarjev... Igramo se z naravnim ravnovesjem, tokrat sicer imamo zelo dobro opravičilo, a vendar igramo se... Kaj bodo pa naše igrice prinesle bomo pa videli kasneje.

Kakšnih hudih teorij zarote ne bi vpeljeval, edina teorija je, da so mednarodna podjetja prevelika... Slej ko prej bomo imeli podjetje z večjim proračunom, kot ga ima amerika... Si znamo predstavljat to diktaturo?
fah-q
# 18.07.2017 ob 12:16
@seneca
Predvidevam, da večina zgornjih komentatorjev ne gre nikoli k zdravnikom, saj znanosti res ni nič za zaupati....

znanosti sami ja...sam štekam moraš večjo sliko...problem je "znanost" ki ima lastnika le s komercialnim interesom. taka znanost MORA odplačat KREDIT ki ga je dobila za svoje znanstveno delo dobila plus mora odplačat še profit-torej MORA bit glede na napenjanje balonov ekonomsko upravičena VSAKIČ, drugače se sistem sesuje...in ta "vsakič" pomeni tudi takrat, ko rezultat ni dober...

rabiš primer?
tule

namreč noben ne verjame orožarski industriji...pa ima ta enake (največkrat celo ISTE) lastnike, ki peljejo vse skupaj...in potem se v farmacevtski ali medicinski industriji tem pripisuje neko etičnost...zakaj že?
JohnSmith
# 18.07.2017 ob 12:01
@mend055: ... Medtem pa v laboratorijih že vzgajajo/pripravljajo pa spet nove vrste komarjev, ki bodo razredčili/uničili teh 20 milijonov, ko se pa ti preveč razmnožijo.

Hja, glede na to, da se s to bakterijo ne morejo razmnoževati, ne vem, kako si ugotovil, da se bodo razmnoževali. Življenjska doba komarja pa je največ nekaj mesecev,
JohnSmith
# 18.07.2017 ob 11:40
@gesan: S pripombo, da to ni več samo občutek ampak gole izkušnje!

Aja? Kakšne so potem tvoje izkušnje s tem?
Henrik
# 18.07.2017 ob 11:34
Zakaj se mi zdi, da se bo tale stvar, kot veliko podobnih, maščevala in bomo imeli trikrat večji ekološki problem ...
makoshark
# 18.07.2017 ob 22:23
boro007
Največja škoda ki so jo naredile modrozelene cepljivke, je ta da so omogočile razvoj človeka. Ker imam občutek da jih bomo prekašali...

Nevezan kisik v ozračju je bil za takratna živa bitja toksičen in je povzročil eno od največjih izumrtij. Človek še ni tako daleč, lahko pa nam to "uspe".
makoshark
# 18.07.2017 ob 16:35
boro007
Tudi mi smo del narave, samo potem smo mi tisti "rakavi" del narave...

Zakaj naj bi bili mi rakavi? Kaj je zate rakavo? So bile modrozelene cepljivke tudi rakave? Brez njih ne bi bilo fotosinteze, kot jo poznamo, posledično tudi ne kisika v ozračju. Kisik je bil namreč razlog za množično izumrtje.
kislec
# 18.07.2017 ob 14:39
Zatarra, hvala za poučen prispevek.
Si pa pozabil omeniti njihovo glavno prednost pred "našimi" - ne brenčijo !!! Jih ne slišiš in te tako napičijo na "gluho"!
makoshark
# 18.07.2017 ob 13:27
Borc984
V šoli so nas včasih učili, da odstranitev katerekoli živali/žuželke ima posledice na ekosistem. A komarji pa so očitno nepogrešljivi?

To je res. A v šoli so nas tudi učili branja. Preberi kdaj so se ti komarji naselili v Kaliforniji. To niso avtohtoni komarji.
SamoRes
# 18.07.2017 ob 12:26
V naravi je vse v ravnovesju razen človeka.
prim00z
# 18.07.2017 ob 12:14
tako se začnejo ZF filmi...
usavko
# 18.07.2017 ob 11:56
@fah-q....

Ne razumeš ti povsem, kaj počnejo. Spuščajo sterilizirane komarje. Če jim uspe oploditi (al karkol se že pri komarjih dogaja) samico, potem ona ne bo imela potomcev. Če pa komarko uspe oploditi eden izmed tistih, ki niso sterilizrani, ker so še vedno v naravi, pa bo imela potomce. Torej se populacija zmanjša, jo pa ne iztrebiš.... Razen če postopek ponavljaš tako dolgo, da samica drugega kot steriliziranega samca sploh ne bo fasala...
Mommy_Kitty
# 18.07.2017 ob 21:02
@makoshark res je da so tudi druge živali egoistične, vendar z okoljem kjer živijo delajo veliko bolj prijazno kot to počnemo ljudje. Pred prihodom "modernih" ljudi še nobena živalska vrsta ni vplivala toliko na okolje in naravo okoli sebe kot to počnemo mi.
luckyss
# 18.07.2017 ob 16:22
Ti "predelani" komarji v človeka vbrizgajo spojino, ki ljudem za 40% zniža IQ....
V naših razmerah to ni delovalo in so našo državo izločili iz raziskav...
Razlog je bil, da ni humano politikom in njihovim ovcam onemogočiti možnost govora in hoje...
roštilj
# 18.07.2017 ob 14:40
aja, kastriral jih bo čak noris
tocco
# 18.07.2017 ob 13:27
Poleg tega nja omenim, da so znanstveniki nam univerzi v harvardu programirali dna celico, s pomočjo CRISPR tehnologije. Sedaj lahko gledate skoti mikroskop kako se v celici predvajajo animirane slike. Vir: http://interestingengineering.com/biolog
ists-upload-galloping-horse-gif-into-the-dna-of-living-bacteria/
makoshark
# 18.07.2017 ob 13:25
boro007
Ravno zaradi človeka ni več ravnovesja... Oz. bolj pošteno, je vse manj ravnovesja.

Ravno zaradi življenja ni več ravnovesja... Oz. bolj pošteno, je vse manj ravnovesja.

Kaj pa čmo sedaj?
sammy13
# 18.07.2017 ob 13:24
Tistemu pametnemu komentatorju, ki se je prvi oglasil in ugibal, da Alphabet obrne nekat deset milijard vsak teden (da ne omenjam ostalih neumnosti, ki jih je pisal): največji famacevt na svetu ima cca 11 milijard prihodkov mesečno. Pa mu Alphabet ni blizu...

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_la
rgest_companies_by_revenue
Rugess Nome
# 18.07.2017 ob 13:12
Podpiram. Komarje je treba iztrebit za vedno
forest9
# 18.07.2017 ob 12:04
Imam kar nekaj pomislekov. Vsekakor je od teh variant najmanjše zlo nemška, ko komarje "le" sterilizirajo. Vsaj z virusi jih ne napumpajo.
mend055
# 18.07.2017 ob 11:39
... Medtem pa v laboratorijih že vzgajajo/pripravljajo pa spet nove vrste komarjev, ki bodo razredčili/uničili teh 20 milijonov, ko se pa ti preveč razmnožijo.

Edi iz Merkurja pa poje: The show must go on.
oziris.va
# 18.07.2017 ob 11:35
Mogoče pa bomo doživeli zreduciranje prebivalstva. Plan NWO-ja pa to ;)
GeorgeB
# 18.07.2017 ob 11:21
Franc

Podpis....
firtoh
# 18.07.2017 ob 10:28
Kok pa kastrirajo komarje?
firtoh
# 18.07.2017 ob 18:48
Sem pred kratkim prebral,da so se na Kosovu pojavile kobilice iz ZDA,ki na Balkanu nimajo naravnega sovražnika.Njihov strup ubije manjšega ptiča ali sesalca.Požrejo pa vse.Zahvalijo se pa lahko bazi Bondsteel
makoshark
# 18.07.2017 ob 18:01
luckyss
Bom počakal, da me napikajo še trikrat in potem grem v politiko...upam, da mi boš dal glas...;)

Ljudi, ki so polni teorij zarot in/ali ne znajo logično razmišljati, se ne voli ;)
Zato tudi pravzaprav ne volim, sem šel hudo malokrat.
hypatos
# 18.07.2017 ob 17:26
Glede na to, da so ti komarji pod protekcijo vlade, je njihovo pobijanje (če ti pristane na katerem delu telesa, da te "piči") kaznivo dejanje. In se smatra kot napad na vladnega agenta. T.i. "vladini komarji" pa tudi ne bodo zlahka prepoznavni, saj delujejo pod krinko, da se lažje infiltriraajo med nasprotnika.

Zatorej je pobijanje komarjev strogo prepovedano.
Kazalo