Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Prototip "letala za Mars"
Wdowiak, Mars, Opportunity
Pogled skozi leče Opportunityja. Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.
Mars zrakoplov
Zrakoplov za Mars (fotomontaža). Foto: NASA/Dennis Calaba

Dodaj v

Video: 11 let potepanja po Marsu v enem posnetku

Opportunity se ne ustavlja
9. julij 2015 ob 20:21,
zadnji poseg: 10. julij 2015 ob 10:49
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nasa je izdala videoposnetek celotne maratonske poti, ki jo je v enajstih letih na Marsu premeril rover Opportunity. Kot kaže, se bo ta končala čez manj kot pol leta.

Na Marsu, kjer leto znaša skoraj dve zemeljski, je zdaj zgodnja jesen. Na Nasi se odločajo, kje bo rover Opportunity preživel sedmo in najbrž svojo zadnjo zimo. Za zdaj kaže, da bo potepuh (ang. rover) prezimil na enem izmed prisojnih pobočij doline Maraton, kjer naj bi bilo še dovolj sončne svetlobe za omejen nabor znanstvenih operacij tudi v hladnem letnem času.

Dolina Maraton je vdolbina v robu 22-kilometrskega kraterja Endeavour. Razdalja, ki jo mora rover do tja premeriti, znaša približno za tri nogometna igrišča. Tja naj bi se odpeljal še ta mesec in nato dolgi letni čas potrošil z analizo izdankov, polnih glinenega materiala iz domnevne mokre ere planeta.

Stari rover je strukturno načeloma v dobrem stanju - v nasprotju s precej novejšim Curiosity, ki mu počasi razpadajo kolesa. Opportunity ima le dve težavi. Prvo je inženirjem na Nasi uspelo obiti: nezanesljiv flash pomnilnik. Zdaj za zbiranje podatkov koristijo alternativni RAM, ker pa ta informacij ne more shranjevati čez noč, ko ni dovolj elektrike, Opportunity pač znanstveno nabirko naprej odpošlje že konec dneva.

Drugi težavi inženirji niso kos: konec leta poteče financiranje Nase in rover bodo predvidoma takrat ugasnili.

Opportunity je na Marsu pristal pred več kot desetletjem, leta 2004, in rob kraterja Endeavour preučuje od leta 2011. V tem času je premeril razdaljo, ki na Zemlji velja za maratonsko.

Prototip "letala za Mars"
Medtem se na Nasi pripravljajo za ambicioznejši načrt, ki naj bi v 30. letih tega stoletja pripeljal do človeških stopinj na Marsu. V razvoju so številni podporni sistemi. Med njimi je tudi zrakoplov, prilagojen manjši Marsovi težnosti in precej redkejši atmosferi. Prvič ga nameravajo preizkusiti leta 2022.

Video: 11 let Opportunityjevega potepanja

Al. Ma.
Mars
Kompleksne kamnine in drobir skozi leče Curiosityja. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Prijavi napako
Komentarji
LjudjeSoOvce
# 09.07.2015 ob 22:49
Simpatičen time-lapse.

Žalostno, da bo ugasnjen zaradi finančnih banalnosti in ne zaradi tehničnih razlogov.
LjudjeSoOvce
# 10.07.2015 ob 13:56
Ramus
Le zakaj bi človek hotel na ta goli otok???

Zato, ker je človek radovedna vrsta, ko ga ne zadržujejo okovi zablod o vsemogočnih bitjih, ki so nam že na vse odgovorila. In zato, ker lahko.
erru
# 09.07.2015 ob 22:02
Upam, da ne bo tok slaboumnih komentarjev kot pod člankov pri konkurenci pri 42Kurah.
LjudjeSoOvce
# 10.07.2015 ob 15:54
Ramus:
Všeč bi mi bilo, če bi lahko argumentirano zatrdil, da smo razumna vrsta, ampak na žalost ne morem zaradi stvari, ki se dogajajo na našem planetu. Vsaj zaenkrat ne - mogoče kdaj (če bom še živ).
Kar se tiče milijard za vožnjo po golem planetu - tudi najdaljše potovanje se začne s prvim korakom. In to potovanje (kolonizacija osončja/gaksije in "beyond") je edina garancija za preživetje naše vrste (in še mnogih, ki jih bomo vzeli s seboj - sploh rastlinskih vrst). Evolucija na Zemlji bo slej kot prej resetirana, kot je že (vsaj) 5x bila. Asteorid, komet, leteći paradižnik,...nekaj se bo že našlo, da nas uniči. To ni verjetnost, ampak gotovost.

Prvič v obstoju osončja ima katerakoli vrsta možnost, da ponese življenje v vesolje in se izogne loteriji preživetja na neznatni modri piki.

Kolonizacija vesolja je naš dolg do evolucije.
Borut1974
# 10.07.2015 ob 08:16
Bo sigurno na osojni strani prezimil?
To je namreč senčna stran.
ThinkIt
# 10.07.2015 ob 12:39
Sicer je bila tale novica že kr dolgo na space.com, vendar vseeno kr awesome time laps. Škoda, da jo hočejo ukinit.
neutrino
# 10.07.2015 ob 00:09
Super zadeva. Res neverjetno, koliko več od pričakovanega je ta rover naredil.
Ampak hkrati pa je to dokaz, koliko več lahko človek na mestu naredi kot pa robot. Mislim, da sem enkrat slišal en tak od oka približek, da lahko človek "on-site" naredi v par minutah več kot rover v celem tednu.
Ramus
# 12.07.2015 ob 00:14
No, no. To pač ni stvar vere. To je čista matematična verjetnost osnovana na podlagi dosedanjega razvoja.

Sem mnenja, da bo človeško telo tisti najbolj omejujoč faktor pri potovanju v vesolje, pa tehnični tudi, pravzaprav ni ničesar takega na vidiku, kar bi omogočilo potovanje s svetlobno hitrostjo, pa tudi če bi bilo, bi bilo še vedno veliko prepočasno, glede na nepredstavljivo velike razdalje v vesolju.

Kaj se je spremenilo v zadnjih 500 letih v Svetem Pismu? Veliko tega, predvsem spoznanje o Svetem Pismu. Besedila so resda zelo, zelo podobna, skoraj indentična že nekaj tisoč let. Samo razodevanje vsebine pa se je izredno okrepilo zadnjih 200 let - recimo zelo pomembno je bilo odkritje dualizma, ki obstaja med Staro in Novo Zavezo. Si upam špekulirati, da v naslednjih letih ne bomo videli takšnega razvoja znanja in razumevanja. Nasploh pa je napredek v razumanju gledano od srednjega veka naravnost ogromen. Kot bi primerjali kamnito žlico in pametni telefon,...
LjudjeSoOvce
# 11.07.2015 ob 21:45
No, no. To pač ni stvar vere. To je čista matematična verjetnost osnovana na podlagi dosedanjega razvoja. Ne bom pa ugibal, koliko let XY pomeni, ker zavisi od premnogo faktorjev in kakršnakoli ocena bi dejansko bila samo to - ugibanje.

Napredek v svetih besedilih - na primer? Kaj se je v Bibliji spremenilo v zadnjih 500 letih? Sprašujem po Bibliji, ker vem, da si "podkovan" na tem področju.
LjudjeSoOvce
# 11.07.2015 ob 12:20
Kaj pa je drugega kot loterija to, da živimo na Zemlji in upamo, da nas ne bo zadel komet? Povsem logično.

Ga ni človeka, ki bi znal povedati kako iz osončja? Danes ne, čez XY let pa bo. Nekoč niso vedeli kako čez Atlantik. Temu se reče napredek. Nekaj kar "sveta besedila" pač ne poznajo.
LjudjeSoOvce
# 12.07.2015 ob 13:18
Dobro si zajel poanto. Ni kaj - tu ti ne gre ugovarjati.
Pripomnil bi zgolj to - pri civilizacijskem tipu kolonizacije, je hitrost potovanja veliko manj pomembna, saj je potovanje lahko enosmerno in posledično na ogromne razdalje. Drugo je "izletniški" tip kolonizacije (recimo Marsa), kjer se nekako pričakuje konstanten promet med izvorno in končno destinacijo.
neutrino
# 10.07.2015 ob 21:03
Gepard007, a to misliš tiste skrivne posnetke generalke, ko so na Luni pristali še pred Apollo 11 in prenosom v živo, da preverijo, če res gre? :P
serpent
# 10.07.2015 ob 18:19
Ramus zato, ker moramo najprej narediti manjše korake, če hočemo nekoč delati večje. Ne moremo takoj skočit v drugo osončje, čeprav zelo dobro vemo, da bomo v daljni prihodnosti mogli zapustiti ta planet. In Mars je dober začetek.
In razum je ključen pri takšnih potovanjih, če ga ne bi imeli bi še vedno verjeli da je Zemlja ploščata in da si človeštvo razlagali z bibličnimi pravljicami. Na srečo je razum, vsaj pri najbolj izobraženih zavrgel religiozne neumnosti.
erru
# 09.07.2015 ob 22:04
Res hudo. Bi si pa želel še daljših posnetkov. Recimo, da bi bil en dan = vsaj 12 sekund. Pa lahko nardijo 10 epizod/posnetkov po letih :)
Bivši uporabnik
# 04.08.2016 ob 11:34
Citirano besedilo
kristt
# 13.07.2015 ob 11:09
ta tretja fotografija mi je zelo zanimiva, saj se v kamnini lepo vidijo lepo zaobljeni in kroglasti prodniki.... ki pa ponavadi nastanejo le tekoči vodi
ZIZITOP
# 13.07.2015 ob 07:41
Ful raznolika pokrajina za dopust. Kaj si mislijo o marsovcih na Marsu mimoidoči pa je že drugo vprašanje.
LjudjeSoOvce
# 10.07.2015 ob 22:38
yoda: Dober "point". Me je kr malo spreletel srh, ko sem se zamislil o tem.
ThinkIt
# 10.07.2015 ob 15:06
Sicer so pa take stvari delno utišanje kritikov nase, ki res dela počasi ter zapravi veliko denarja, vendar pa naredi zadeve, ki imajo dobre možnosti da delujejo ter ne samo to, ampak za znaten čas presežejo prvotno načrtovano dobo delovanja ter dobijo kvalitetne podatke,...

Mislim to je njihova strategija,.. več vložit v testiranja, razvoj, traja dlje žal, kar mi ni všeč... vendar bolje to, kot pa naredit zadevo, ki kje ekspodira ter se raztrešči pri pristanku, pa pol ni nič s tega.

Škoda, k so zbral aluminijeva kolesa pri Curiosity,... to je bil pa flop,.. sam dobr, najbrž jih ne bodo več ter jih je le to izučilo.
yoda
# 10.07.2015 ob 21:52
@LjudjeSoOvce
Kolonizacija vesolja je naš dolg do evolucije.
Če ne bomo prej mi kolonizirani. Tudi druga bitja imajo svoj dolg do evolucije.
yoda
# 10.07.2015 ob 21:46
@ Ramzus

Razuma in modrosti se na da kupiti. Zato sta v kapitalizmu nezaželjena.
ZalifMulafa
# 10.07.2015 ob 19:06
Zakaj slike niso barvne?
Ramus
# 11.07.2015 ob 21:07
"Danes ne, čez XY let pa bo."

Stvar vere in upanja torej,... nekaj kar poznajo "sveta besedila", poleg tega, da poznajo tudi napredek.
Ramus
# 11.07.2015 ob 01:36
Prvič v obstoju osončja ima katerakoli vrsta možnost, da ponese življenje v vesolje in se izogne loteriji preživetja na neznatni modri piki.

Loteriji preživetja na neznatni modri piki,... ta pa ni preveč logična mar ne? Če domnevno ne moremo preživeti na zares prijaznem planetu, ne vem zakaj bi se te možnosti povečale na bistveno bolj "neudobnem" planetu? In mislim, da ga ni človeka na Zemlji, ki bi znal povedati, kako bi zares pripotovali kam malo dlje od naše modre pike,... recimo v sosednje osončje.
Ramus
# 11.07.2015 ob 01:29
Če ne bomo prej mi kolonizirani. Tudi druga bitja imajo svoj dolg do evolucije.

Skrajno neokusno je ta "druga bitja" soditi po sebi,...
Ramus
# 10.07.2015 ob 15:45
Zato, ker je človek radovedna vrsta,...

Kaj pa razumna? Tudi razum in modrost bi naj premogel človek. In zadovoljevanje radovednosti vsekakor ne more biti razlog za porabljene milijarde dolarjev, da si sedaj lahko ogledujemo vožnjo po golem otoku in modrujemo, ali je življenje na Marsu,... Nenazadnje pa poznamo tudi pregovor, da je radovednost tudi slona ubila,...
Gepard007
# 10.07.2015 ob 06:47
Zakaj NASA raje ne objavi raznoraznih skritih posnetkov iz svojega arhiva...
Ramus
# 10.07.2015 ob 01:34
Le zakaj bi človek hotel na ta goli otok???
sagoza
# 09.07.2015 ob 23:22
čudovito, paša za ovce
Kazalo