Slovenija bo po besedah ministra Turka s spremembo zakonodaje uskladila domači pravni red z evropskim. Pravi, da gre v tem primeru za načeli zagotavljanja konkurence in svobodnega trga. Foto: EPA
Slovenija bo po besedah ministra Turka s spremembo zakonodaje uskladila domači pravni red z evropskim. Pravi, da gre v tem primeru za načeli zagotavljanja konkurence in svobodnega trga. Foto: EPA
Žiga Turk
"Glavna sprememba je na prvi pogled pravzaprav malenkostna - ta je v tem, da iz zakona črtamo eno besedico, to je besedica predvsem," pravi Turk. Foto: BoBo

"Spremembe so strokovnjaki na direktoratu za informacijsko družbo pripravili že dolgo nazaj, moji predhodniki pa so stvar - ne bom špekuliral, zakaj - dali v predal," je po seji vlade povedal minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. To pa je povzročilo odhod norveškega Norkringa, upravljavca drugega, komercialnega omrežja.

Zato s spremembo zakonodaje po besedah ministra vlada med drugim sporoča vsem tujim vlagateljem, da se bomo v Sloveniji do njih korektno obnašali. "Investitor v digitalno radiodifuzijo je v Slovenijo prišel na naše povabilo, javil se je na razpis te države in investiral je pod predpostavko, da se bo Slovenija držala evropskih direktiv. Ta predpostavka do zdaj ni bila izpolnjena, zdaj pa bo," je poudaril.

RTVS ponujal cenejši najem
Slovenija je iz analognega v digitalno oddajanje prizemne televizije prešla konec leta 2010. Do zdaj sta bili zgrajeni dve omrežji oziroma multipleksa, ki gostujoče televizijske programe prek omrežja oddajnikov po zraku razpošljeta do televizijskih sprejemnikov v gospodinjstvih. Frekvence za prvo, javno omrežje so bile brez javnega razpisa dodeljene RTVS-ju, ta pa je nato omrežje oziroma multipleks A, kot pravi minister, pravzaprav zgradil iz denarja za RTV-prispevek.

Za gradnjo drugega, komercialnega omrežja, multipleksa B, pa je bil leta 2008 objavljen razpis, na katerem je zmagal norveški Norkring. Ta je nato omrežje postavil s svojim denarjem. Vendar pa je to omrežje ostalo skoraj prazno. "Komercialno omrežje je ostalo skoraj prazno, ker je javna televizija na svojem omrežju gostila svojo komercialno konkurenco po nižjih cenah, kot jih je bil sposoben zagotoviti tisti, ki je investiral v multipleks po tržnih cenah in seveda ni mogel razlike pokrivati iz RTV-naročnine," poudarja Turk. To pa je po njegovih besedah v nasprotju s pravili svobodnega trga in konkurence, ki jo zahtevajo evropske direktive.

Več HD-programov?
Hkrati bo zdaj sprememba državljanom omogočila, da bodo programe javne televizije lahko spremljali v HD-tehniki, dodaja Turk. RTVS namreč oddaja tudi v visoki ločljivosti, vendar pa za HD-programe v svojem multipleksu nima več prostora, ker ga je vsega zapolnila s svojimi, regionalnimi in komercialnimi programi v standardni ločljivosti. Ob tem se zaveda, da si s tem ne ustvarja prijateljev ne na javni televiziji ne na komercialni televiziji, a dodaja, da se je pač enostavno treba držati nekih pravil, če želimo, da bodo tuji vlagatelji v Slovenijo prišli in da bodo potem tukaj tudi ostali.

Ugasnil TV3, Norkring napovedal odhod
Slovenska podružnica norveškega Norkringa je namreč na začetku februarja sporočila, da bo prenehala upravljati komercialni multipleks B. Za to so se odločili zaradi poslovnih razmer v Sloveniji in po tem, ko se je za odhod odločila družba Prva TV v lasti švedske skupine Modern Times Group. Ta je imela v lasti komercialni televizijski program TV3, in to je bil edini televizijski program, ki je gostoval v omrežju slovenskega Norkringa.