Multipleks A je brez razpisa dobil RTV Slovenija, multipleks B pa je po zmagi na razpisu Agencije za pošto in elektronske komunikacije v upravljanje dobil norveški Norkring. Foto: EPA
Multipleks A je brez razpisa dobil RTV Slovenija, multipleks B pa je po zmagi na razpisu Agencije za pošto in elektronske komunikacije v upravljanje dobil norveški Norkring. Foto: EPA
RTV SLO
Na RTV SLO menijo, da bi sprememba zakona prinesla škodo tako za RTV kot za komericalne programe. Foto: MMC RTV SLO

Multipleks A je brez razpisa dobil RTV Slovenija, multipleks B pa je po zmagi na razpisu Agencije za pošto in elektronske komunikacije v upravljanje dobil norveški Norkring. Na multipleksu A so gostovale tudi komercialne televizijske postaje, ki pa so tam ostale tudi po prehodu na digitalno oddajanje decembra lani. Multipleks B pa je ostal prazen in neizkoriščen, je dejal minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič. V Norkringu že več mesecev opozarjajo, da RTV-jevo oddajanje multipleksa A komercialnim postajam ni v skladu z evropskimi smernicami. Da sta določbi veljavnega zakona o digitalni radiodifuziji, ki govorita o urejanju področja multipleksov, sporni z vidika evropskega sekundarnega prava, so priznali tudi na ministrstvu.

RTV SLO: Če ne bomo smeli dodajati komercialnih programov, bo drug operater monopolist
RTV SLO se predlagane spremembe ne zdijo sprejemljive, svoje pripombe pa bodo podali tudi v okviru javne obravnave, ki se je že začela. Direktor enote Oddajniki in zveze na RTV SLO Miran Dolenc je dejal, da novela ne omogoča konkurenčnosti - tudi nanjo se sklicujejo na ministrstvu -, ampak jo onemogoča. "Če mi ne bomo smeli dodajati komercialnih programov, to pomeni, da je drugi operater monopolist," je opozoril Dolenc. Ob morebitni uveljavitvi zakona bi RTV SLO utrpel določeno škodo, saj prihodka od oddajanja omrežja komercialnim postajam ne bi bilo več. Pri tem je Dolenc izpostavil, da so komercialne postaje imele izbiro in so izbrale RTV SLO, kar pomeni, da je imel drugi operater ali dražjo ali slabšo storitev. "Torej bi tudi za komercialne postaje sprememba pomenila določeno škodo," je še dejal Dolenc in ob tem izrazil dvom, da evropske smernice narekujejo tako ravnanje.

V Ženevo po dogovor z Italijo, v upanju, da bodo motnje na zahodni meji odpravljene
Sicer pa se bodo predstavniki ministrstva in Apeka konec tedna odpravili v Ženevo, kjer bodo skušali skupaj z drugimi državami, ki imajo motnje pri uporabi radiofrekvenčnega spektra, z Italijo doseči nekakšno mediacijo. Italija namreč že več kot tri desetletja ne spoštuje mednarodnih sporazumov na tem področju, kar gledalcem ob zahodni meji povzroča težave pri sprejemanju slovenskih televizijskih programov. Po prehodu na digitalno radiodifuzijo pa je postalo sprejemanje programov še bolj moteno.