Z nastankom SZF so soustanovitelji vzpostavili osrednjo nacionalno ustanovo zasebnega prava za pospeševanje in promocijo znanosti na podlagi javno-zasebnih partnerstev. Foto: MMC RTV SLO
Z nastankom SZF so soustanovitelji vzpostavili osrednjo nacionalno ustanovo zasebnega prava za pospeševanje in promocijo znanosti na podlagi javno-zasebnih partnerstev. Foto: MMC RTV SLO

Ob letošnji proslavi 15. obletnice obstoja omenjene inštitucije v maju, mesecu donatorstva, pripravljajo različne akcije pod skupnim naslovom Za več znanosti na Slovenskem. V letošnjem maju tako že potekata prvi dve od štirih akcij zbiranja sredstev, donacij državljanov ter organizacij, in sicer za 15. slovenski festival znanosti, za uveljavljanje slovenskih raziskovalcev v mednarodni znanstveni skupnosti, za slovenske raziskovalke ter za odlične slovenske podiplomske študente na elitnih univerzah po svetu.

Za zbiranje sredstev 128 državljanov in več podjetij
Kot so sporočili iz fundacije, je do vključno 4. maja prvo akcijo - zbiranje sredstev za 15. slovenski festival znanosti - podprlo 128 državljanov, pa tudi nekatera podjetja in druge organizacije.

Z nastankom SZF-ja so soustanovitelji vzpostavili osrednjo nacionalno ustanovo zasebnega prava za pospeševanje in promocijo znanosti na podlagi javno-zasebnih partnerstev. Med svoja razvojna prednostna področja delovanja je ustanova uvrstila neodvisno podpiranje razvoja slovenskih raziskovalcev, odpravljanje niš v mednarodnem znanstvenem sodelovanju, usmerjanje in razvijanje novih generacij raziskovalcev z naložbami v mlade talente ter v izboljšanje javnega razumevanja znanosti, tehnologije in inovacij.

SZF - kulturni dosežek slovenskega naroda
Ustanovitev SZF-ja je, kot so zapisali v sporočilu za javnost, hkrati tudi kulturni dosežek slovenskega naroda, saj ustanova s svojo promotivno vlogo prispeva k ozaveščenosti, znanstveni pismenosti ter znanstveni kulturi, pri čemer je zlasti pomembno razvijanje filantropičnega delovanja državljanov.

M. N.