Črno.bele črte so naravno varovalo pred nadležnimi konjskimi muhami, so ugotovili raziskovalci. Foto: Reuters
Črno.bele črte so naravno varovalo pred nadležnimi konjskimi muhami, so ugotovili raziskovalci. Foto: Reuters
Konj
Črno-bele črte muhe še bolj odbijajo kot povsem bela barva, so še ugotovili strokovnjaki. Foto: MMC RTV SLO

V svojem poročilu, objavljenem v Reviji o eksperimentalni biologiji, je skupina madžarskih in švedskih biologov zatrdila, da so črne in bele črte nekaterim žuželkam tako odbijajoče, da so se zebre tako skozi evolucijo "ubranile" pred napadi muh.

"Najprej smo proučevali konje s črno, rjavo in belo dlako in ugotovili, da z odbojem dobimo horizontalno polarizirano svetlobo," je za BBC pojasnila ena izmed raziskovalk, Susanne Akesson z univerze v Lundu, in ob tem dodala, da konji s temno dlako žuželke, predvsem pa muhe, bolj privlačijo.

Za muhe najprivlačnejša rjava ali črna dlaka
Svetloba, ki se odbija od konjeve temne dlake, potuje do muhinih oči v horizontalnih valovih na način, ki ga strokovnjakinja primerja s kačjim zvijanjem po tleh). Muhe, še posebno t. i. konjske muhe, ravno ta način potovanja svetlobe najbolj privlači, so še ugotovili znanstveniki. Po drugi strani pa, je opozorila Akessonova, bela dlaka svetlobo odbija drugače, nepolarizirano, kar pomeni, da svetlobno valovanje potuje do muh v vseh smereh in pod različnimi koti, zato je muham precej manj privlačna.

Ko so prišli do teh spoznanj, jih je začelo zanimati, kakšna svetloba se odbija od črtastega zebrinega kožuha in kako jo dojemajo nadležne konjske muhe. Raziskave so se lotili tako, da so na posebne table narisali različne vzorce (ki jih je mogoče najti v naravi), jih premazali z lepilom za žuželke in postavili na svetlo. Nato pa so prešteli, koliko se je na posamezni vzorec "prijelo".

Ožje črte, manj napadov muh
Tabla s črtastim vzorcem, ki je bila precej podobna zebrini naravni "poslikavi", je pritegnila najmanj muh, "celo manj kot povsem bela tabla, ki svetlobo odbija povsem nepolaizirano", še poudarja Akessonova in razlaga, da jih je to na nek način presenetilo, saj črne črte muhe vseeno privlačijo. "Ampak očitno je tako - ožje so črte (in s tem bolj podobne zebrinim), manj so zanimive za nadležne muhe," še pravi Akessonova.

Skupina znanstvenikov je svojo teorijo nato preverila še tako, da je izdelala več 3D-modelov konjev, jih pobarvala na črno, rjavo, belo in črno-belo ter premazala z lepilom. Tudi ta poskus je pokazal podobno, saj se je na črno-belega konja prilepilo najmanj muh.