Linija pametnih telefonov galaxy je Samsungu dala velik polet. Foto: EPA
Linija pametnih telefonov galaxy je Samsungu dala velik polet. Foto: EPA

Za prepoved se je junija odločilo okrožno sodišče v San Joseju, a jo je prizivno sodišče v Washingtonu umaknilo. Poudarilo je namreč, da bi moral Apple ne le dokazati, da mu je bila prizadejana nepopravljiva škoda, ampak tudi, da je ta škoda v zadostni meri povezana s prestopkom Samsunga.

"Z drugimi besedami, prav lahko bi se sporni proizvod prodajal prav tako dobro brez vključitve patentiranega dela," je pojasnilo washingtonsko sodišče. Apple po njegovem mnenju ni dokazal, da potrošniki kupujejo galaxy nexus prav zato, ker je opremljen z zaščitenimi deli ali lastnostmi.

V začetku meseca so v ZDA odpravili tudi prepoved prodaje Samsungovih tablic Galaxy Tab 10.1, ki so jo uvedli junija na podlagi Applove zahteve.

Zaščititi inovacije
Samsung je novo majhno zmago pozdravil in dejal, "da gre za potrditev, da je namen patentnega prava zaščita inovacij, ne pa nespametno tlačenje konkurence in zmanjševanje izbire potrošnikov". "Še naprej bomo delali vse, da bi zagotovili dostopnost naših inovativnih proizvodov," je sporočil južnokorejski proizvajalec elektronike.

Samsung je sicer pred dnevi na sodišče v Kaliforniji vložil predlog, s katerim želi v patentni spor z ameriškim tekmecem vključiti tudi Applov najnovejši pametni mobilni telefon iPhone 5. V Samsungu namreč menijo, da telefon krši osem njihovih patentov. "S konkurenco smo se vedno raje spopadali s proizvodi, in ne prek sodišč. Vendar pa Apple še naprej izvaja agresivne pravne ukrepe, ki bodo omejili konkurenco na trgu," so dejali in dodali, da jih to sili v potrebne ukrepe za zaščito svojih inovacij in pravic intelektualne lastnine.

Milijarda dolarjev odškodnine
Spomnimo, kalifornijsko sodišče je 24. avgusta v izredno odmevni sodbi odločilo, da mora Samsung Applu plačati 1,049 milijarde dolarjev odškodnine za nezakonito posnemanje lastnosti mobilnikov iPhone in tablic iPad. Vendar se je porota hkrati strinjala, da Samsung ni kršil patentov glede oblike, kar je bila podlaga za začasno prepoved prodaje tablic Galaxy Tab 10.1.