Newyorški delniški indeks S & P 500 je prejšnji teden za hip dosegel najvišjo vrednost v zadnjih štirih letih, toda vseeno je teden končal pol odstotka nižje, kot ga je začel. Toda omenjeni indeks je na tedenski ravni prej kar šestkrat zapored porasel. Foto: EPA
Newyorški delniški indeks S & P 500 je prejšnji teden za hip dosegel najvišjo vrednost v zadnjih štirih letih, toda vseeno je teden končal pol odstotka nižje, kot ga je začel. Toda omenjeni indeks je na tedenski ravni prej kar šestkrat zapored porasel. Foto: EPA
Vrednost evra je v ponedeljek dopoldne nihala okrog meje 1,25 dolarja. Foto: Reuters

Jens Weidmann, predsednik nemške centralne banke, je v pogovoru za tednik Der Spiegel poudaril, da je v demokraciji parlament tisti, ki se lahko odloča o takšni tvegani politiki, in ne centralna banka. Weidmann prav tako nasprotuje najnovejši ideji, da bi Evropska centralna banka postavila zgornjo dovoljeno mejo donosnosti italijanskih in španskih obveznic in takoj posegla na trg v primeru, če bi se donosnost obveznic povzpela nad postavljeno mejo.

Weidmann naj ne bi bil osamljen v svetu ECB-ja
"Težko verjamem, da sem edini, ki ima pri tem vprašanju bolečine v želodcu," je bil slikovit Weidmann, ki v svetu centralne banke očitno ni osamljen. Predsednik ECB-ja Mario Draghi je dal namreč nekajkrat vedeti, da njegovim idejam nasprotuje le Nemčija. Naslednji sestanek ECB-ja bo 6. septembra. Države, ki imajo težave z uravnoteženjem svojih financ, od banke s sedežem v Frankfurtu zahtevajo večjo vlogo in tako rekoč neomejeno posredovanje na sekundarnem obvezniškem trgu.

Finančne krivulje na Valu 202:

Neuradno svet ECB-ja do 6. septembra še ne bo pripravil načrta za odkupovanje obveznic ranljivih držav.


Največji enodnevni padec Samsunga v štirih letih
Finančni trgi so bili ta mesec ravno zaradi pričakovanj o veliki akciji ECB-ja optimistično razpoloženi, vendar so se ob koncu prejšnjega tedna strasti pomirile. Frankfurtski delniški indeks DAX30, ki se je pred kratkim že zelo približal marčevskemu vrhu (7.157 točk), je tudi ponedeljkovo trgovanje začel z rahlim padcem, vendar je nato krenil višje in se spet zavihtel nad 7.000 točk. Na borzi v Seulu so Samsungove delnice padle za sedem odstotkov, kar je največji enodnevni padec v zadnjih štirih letih.

20. septembra o morebitni izgubi ameriškega trga
Tržna kapitalizacija Samsunga se je tako znižala za okrog deset milijard evrov, potem ko je kalifornijsko sodišče v patentnem sporu z Applom Samsungu prisodilo dobro milijardo dolarjev kazni. Denarna kazen južnokorejskemu velikanu ne povzroča posebnih težav, veliko večji šok za podjetje pa bi bila morebitna sodna prepoved prodaje Samsungovih izdelkov na ključnem ameriškem trgu. Odločitev se pričakuje 20. septembra.

Isaac zvišal cene nafte

Evro je zjutraj za nekaj trenutkov zdrsnil pod 1,25 dolarja, nafta pa je krenila navzgor. Dopoldne se je podražila za več kot dolar, s tem pa je cena brenta spet presegla 115 dolarjev za 159-litrski sod. Vzrok za svežo rast je tropska nevihta Isaac, ki utegne prizadeti črpanje nafte v Mehiškem zalivu. V petek je nafta nekoliko padla zaradi novice, da naj bi Mednarodna agencija za energijo septembra sprostila nekaj naftnih rezerv, sicer pa je glavno gibalo rasti cen nafte še naprej Fed oziroma pričakovanja, da se bo naslednji mesec odločil za novi krog kvantitativnega sproščanja (QE3).

Tečaji delnic na Lj. borzi (27. avgust):

NOVA KBM

+12,96 %

1,299 EUR

TELEKOM

+2,00 %

59,70

LUKA KOPER

+1,84 %

6,64

MERCATOR

+0,40 %

114,05

KRKA

+0,31 %

42,28

ZAV. TRIGLAV

+0,09 %

11,61

PETROL

+0,00 %

172,00

GORENJE

-0,27 %

4,10


Odboj delnic Nove KBM
Na Ljubljanski borzi je v ponedeljek promet s Krkinimi delnicami presegel milijon evrov, s Telekomovimi pa ga je bilo za 231 tisoč evrov. Vrednost Krke se je petič zapored malenkost zvišala, Telekom pa se je opazneje podražil in dosegel 59,99 evra. Lep odboj so doživele delnice Nove KBM, ki so se podražile za 13 odstotkov in s tem nadoknadile večino tistega, kar so izgubile prejšnji teden. Indeks SBI TOP se je obdržal nad 500 točkami in pridobil 0,69 odstotka.