Znanost in tehnologija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 24 glasov Ocenite to novico!
false
Z uporabo metode, ki je bila predhodno testirana pri gojenju zarodkov miši zunaj matere, so lahko znanstveniki vse do 13. dne od spočetja opazovali razvoj človeškega zarodka. (slika je simbolična) Foto: EPA

Dodaj v

Znanstveniki so 13 dni proučevali zarodek in prišli na rob zakonske meje

Pozivi k razmisleku o podaljšanju proučevanja zarodkov v laboratorijih
5. maj 2016 ob 11:23
London - MMC RTV SLO, Reuters

Znanstveniki so prvič skoraj dva polna tedna razvijali človeški zarodek zunaj matere. S tem so dobili popolnejši vpogled v najbolj skrivnostne faze zgodnjega človeškega življenja.

V preteklosti so bili znanstveniki omejeni pri proučevanju razvoja človeških zarodkov v laboratorijskih pogojih le do sedmega dneva, potem pa so jih morali vsaditi v materino maternico, če so hoteli omogočiti njihovo preživetje in nadaljnji razvoj.

Z uporabo metode, ki je bila predhodno testirana pri gojenju zarodkov miši zunaj matere, so lahko znanstveniki vse do 13. dne od spočetja opazovali razvoj človeškega zarodka.

"To je najbolj nedoumljiva in skrivnostna faza človekovega razvoja," je dejal profesorica Magdalena Zernicka-Goetz z univerze v Cambridgeu, ena izmed vodij projekta. "To je čas, ko se določi osnovna oblika telesa."

Raziskava, zajeta v dveh študijah, objavljenih v sredo v reviji Nature in Nature Cell Biology, je pokazala, kako se celice, ki bodo sčasoma tvorile človeško telo, samoorganizirajo v osnovno strukturo, potem ko se zarodek ugnezdi v maternico.

"Razvoj zarodka je zelo zapleten proces in nam je omogočil razkritje izjemnih zmožnosti samoorganiziranja, čeprav naš sistem morda ni zmožen v celoti reproducirati vsakega vidika tega procesa. To je bila prej neznanka," je dejala raziskovalka Marta Shahbazi.

Robin Lovell-Badge, strokovnjak s področja matičnih celic pri britanskem Francis Crick inštitutu, ki sicer ni neposredno sodeloval v raziskavi, je pojasnil, da je bil omogočen prvi vpogled, kako se človeški zarodek razvija na točki, ko ga običajno vsadijo v maternico in postane tako rekoč neviden za proučevanje.

Izsledki daljšega proučevanja zarodkov bi po mnenju raziskovalcev lahko pripomogli k izboljšanju postopkov umetnih oploditev in pri napredku na področju regenerativne medicine.

Mednarodna zakonska omejitev je 14 dni
Na drugi strani pa je raziskava pod vprašaj postavila mednarodne pravne omejitve, ki znanstvenikom prepovedujejo razvijanje človeških zarodkov, starejših od 14 dni. To mejo bi tako morali znova oceniti.

Zernicka-Goetzeva je na novinarski konferenci poudarila, da bi lahko prišli do izobilja novih informacij, če bi lahko le nekaj dni dlje razvijali zarodke v laboratoriju. "To bi lahko zagotovilo izjemno ključne informacije o osnovni človeški biologiji," je dejala. "Toda ob tem bi se postavilo vprašanje, kje moramo postaviti naslednjo mejo."

Sarah Norcross, direktorica Progress Educational Trust, dobrodelne organizacije, ki se ukvarja z zdravljenjem neplodnosti in genetskimi obolenji, se je strinjala, da je raziskava postavila vprašanje glede 14-dnevne meje, in dodala, da bo morala mednarodna znanstvena skupnost odločiti, ali je "potrebno in zaželeno" podaljšanje roka in za koliko.

"Javno razpravo o pravicah in krivicah o tem bi morali upoštevati, preden bi lahko razmišljali o vsaki spremembi v zakonodaji," je povedala.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
sammys
# 05.05.2016 ob 12:57
Super! Znanost vedno postavlja nove mejnike.
CC
# 05.05.2016 ob 11:54
Še zadnji poskus kul slike, omg...

kaj_kaj?
# 05.05.2016 ob 13:30
Spermij=proto človek!

Masturbacija je umor!

:D
dobersex
# 05.05.2016 ob 12:57
@peter
Kdor se igra boga, bo prej ali slej izgubil tla pod nogami...


Mi smo bogovi, ki se učimo in spoznavamo. Živimo v lastni simulaciji.Naša naloga je zniževanje entropije s pomočjo izgubo strahu in verjetij.

jasnicka100
# 05.05.2016 ob 13:42
Super! Znanost vedno postavlja nove mejnike.

Pazit je treba le, da ne na račun človekovega dostojanstva...
rdečinavijač
# 05.05.2016 ob 13:31
Znanstveniki so 13 dni proučevali zarodek in prišli na rob zakonske meje

Kitajci so še davno prešli to zakonsko mejo ...
Samo to se bo izvedelo šele čez čas.
Oni glede razvoja in napredka nimajo kakih moralnih zadržkov. Vse za znanost.
samuelcek
# 05.05.2016 ob 13:42
Gotovo je na svetu veliko raziskav, ki spremljajo zarodek veliko dalj časa in ga na koncu zavržejo. Le zaključkov "uradno" ne smejo objaviti.
rdečinavijač
# 05.05.2016 ob 13:32
kaj_kaj?

Ne umor, genocid :-)
ElTorro
# 06.05.2016 ob 09:30
Ne samo masturbacija pri moških, tudi menstruacija pri ženskah je umor...jajčece je ravno toliko proto-človek kot spermij :)
miroB
# 06.05.2016 ob 08:44
@mb128:
Bom jaz poskusil, mene so že večkrat brisali - pa moj komentar imho nikakor ni bil žaljiv, ali kako drugače neprimeren ;)

Verjetno imaš v mislih ''raziskave'' dr. Mengeleja, za drugo stvar pa ne vem kaj misliš.
Ja, tudi jaz mislim, da je medicina uporabljala Mengelejeve ''zapiske'', samo se to ne objavi, ker bi potem rumeni novinarji skakali do neba.

Da me ne bo kdo narobe razumel: Mengelejevo delo je sprevrženo in se ne bi smelo zgoditi....
webman
# 05.05.2016 ob 13:29
Brez skrbi, zarodki so že danes kje ustvarjeni na črno, testirani in dizajnirani kot se jim zdi. So kraji na svetu, ki so dovolj oddaljeni od oči in so posamezniki, ki imajo dovolj pod palcem... 1+1=2?
CC
# 05.05.2016 ob 11:51
Brezmejna prihodnost ;)

MaliBacek
# 05.05.2016 ob 15:29
Zarodek je skupek celic. Ko je čez cca 9 mesecev rojen je človek. Ne vem zakaj se moramo še zmeraj o takih brezveznih stvareh pogovarjat, če so že dogovorjene.
dobersex
# 05.05.2016 ob 13:04
"Rad verjamem, da Luna obstaja, tudi če je ne gledam. " Einstein.

Zakaj bi računalnik rendriral Luno, če jo nihče ne gleda?

So molekule C60 valovanje? (fuleren = 60 atomov ogljika)

Ne, ampak so verjetnostna distribucija.Naše opazovanje realnosti kolapsira možnosti. Z našim opazovanjem ustvarjamo našo realnost.

pizzamargerita
# 07.05.2016 ob 01:45
Clovestvo je zal izgubilo spostovanje do umrlih (razstave Telo) in do nerojenih LJUDI. V razvoju otroka pred rojstvom ni nobene kvalitativne prelomnice, pred katero bi ne bil clovek, po njej pa bi to postal. Administrativno dolocanje gestacijske starosti, do katere se imenuje embrio, zarodek... je navafno sprenevedanje!!! Od spocetja dalje je to bitje CLOVEK, ne zival, ne rastlina, ampak clovek, taisti clovek, ki se nekaj 10 tednov kasneje rodi!!! Pri 10 tednih, ko se ga sme legalno UBITI in se temu rece pravica zenske...mu ze bije srcek!!
mb128
# 06.05.2016 ob 10:04
Jep miroB imaš prav. Ampak takšne stvari se niso dogajale samo v ss Hitlerjevi Nemčiji. V Zda so npr. vsaj včasih, proti plačilu seveda, zbrali par klošarjev in testirali nova zdravila. No nekateri klošarji po teh testih plačila niso potrebovali.
Dejstvo je tudi da v medicini še dandanes poteka žolčna razprava kdaj dejansko človek umre, kdaj dejansko nastane človek. So nekateri kriteriji ja, ki so sprejeti večinsko ampak kriterijev, ki bi bili sprejeti z aklamacijo pa (še) ni. Mislim, v končni fazi kdo ali kaj pa nam daje pravico, da z Amebo počnemo kaj pač želimo?! Človek je samo večcelično bitje, žival.
A to je en vidik. Drugi vidik je ta da nekateri napredki tudi v medicini preprosto niso možni ne da bi pri tem sočloveka vsaj izpostavili nevarnosti da umre.
Mislim, a kdo sploh ve zakaj tistih 13. dni, zakaj je neka gospa govorila da za nadaljni napredek v medicini moramo meje premakniti? Jaz vem a bodi zaenkrat dovolj.
21.12.2012
# 07.05.2016 ob 15:42
Bejž, bejž, kot da ne delajo raziskav že zdaj, vsaka resna država.
QUENDI
# 05.05.2016 ob 23:58
a bo referendum - za otroke gre......ah to jih ne zanima, ker pri nas nima političnih posledic......
mb128
# 05.05.2016 ob 20:01
Ja no je pač tako. Po eni strani že kar zahtevamo od medicine da bi, bom zapisal tako, vsebolj asistirala človeku po drugi strani pa je tukaj vsaj morala, etika. Tukaj pa so še raznorazne zlorabe in dejstvo je tudi da je človek dosedaj zlorabil še čisto vse.
Ne vem, sem v precepu priznam. Po eni strani me zelo srbi prst da bi zapisal nekaj kar je sicer zelo pripomoglo k eni veji medicine po drugi strani pa je bila zadeva, ki se je dogajala že sicer dolgo, dolgo nazaj zelo zelo sporna vsaj z moralnoetičnega vidika. Dejstvo je tudi da je od tega vsaj zelo zelo zavrženega moralnoetičnega dejanja imela koristi specifična veja medicine vsepovsod na tem svetu.
Skratka ne vem kaj naj storim. Po eni strani obstaja velika bojazen, da bi, če bi zapisal tisto kar imam v mislih, bil brisan s strani admina v trenutku po drugi strani pa obstaja velika bojazen, da bi bi se po meni, če me že admin ne bi brisal, tako vsulo kot še nikoli dosedaj.
Skratka ne vem, prvič sem soočen z samocenzuro.
Mimogrede, šele sedaj mi je dejansko znan občutek kako se počuti novinar ko cenzurira samega sebe. Občutek je grozen, verjamite!
firtoh
# 05.05.2016 ob 14:53
Kje dobijo donatorke jajčec?Odvzem je v splošni anesteziji s punkcijo.
kaj_kaj?
# 05.05.2016 ob 14:05
Maš prav. Genocid. In vsi moški smo krivi. :)
pašeresje
# 05.05.2016 ob 22:31
za to bi lahko uporabili kakšnega makaka,
na taki stopnji ni zasledljive razlike s človekom,
ampak najbrž so hoteli publiciteto...
anny22
# 05.05.2016 ob 13:20
Že videli. Tukaj.
Peter II
# 05.05.2016 ob 12:18
Kdor se igra boga, bo prej ali slej izgubil tla pod nogami...
ali1
# 05.05.2016 ob 13:22
človeški zarodek = človek
Kazalo