2. oktober 2017 ob 19:05 MMC RTV SLO, STA Novice

Vrhovno sodišče zavrnilo Cepičevo pritožbo, žrebanje vrstnega reda v torek

Predsedniške volitve 2017
Potrjevanje kandidatur na državni volilni komisiji
Potrjevanje kandidatur na Državni volilni komisiji. Fotografija je simbolična. Foto: STA

Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo Aleša I. Cepiča na odločbo Državne volilne komisije, ki je zavrnila njegovo predsedniško kandidaturo. DVK bo v torek izvedel žrebanje vrstnega reda predsedniških kandidatov na glasovnicah.

DVK je v četrtek zavrnil kandidaturo Aleša I. Cepiča, saj je ta namesto zahtevanih 5.000 priložil le 57 podpisanih obrazcev podpore volivcev, poleg tega ni predložil soglasja za kandidaturo, v predlogu kandidature pa je kot predstavnik kandidature naveden en sam kandidat, kar je v nasprotju z zakonodajo. Cepič se je na odločbo v soboto pritožil na vrhovno sodišče, to pa jo je, kot so sporočili z DVK-ja, zavrnilo.

Cepič se je sicer v pritožbi skliceval na domnevno kršenje načela pravičnosti, saj meni, da nestrankarski kandidati niso dobili možnosti za ustrezne pravočasne priprave za volilna opravila. Prav tako je bilo po njegovem mnenju kršeno načelo enakih možnosti, saj se večina nestrankarskih kandidatov v obdobju od 11. avgusta, ko je bil izdan odlok o razpisu volitev, do 23. septembra v medijih ni pojavljala.

Vrhovno sodišče je pritožbo označilo kot neutemeljeno. Kot je navedlo v današnji sodbi, je odločitev DVK-ja o zavrnitvi kandidature pritožnika, ker ni bil podprta z zakonsko zahtevanimi 5.000 podpisi, pravilna in zakonita.

Vrhovni sodniki navajajo, da pritožnik ne more biti uspešen s svojimi ugovori, da je bila zaradi nejasnosti, kako se izpolni obrazec podpore nestrankarskemu kandidatu, onemogočena njegova kandidatura za predsednika republike. Poleg tega DVK ni nobenega izmed predloženih obrazcev podpore volivcev označil kot neustreznega. Po mnenju vrhovnih sodnikov je bil Cepič "torej zmožen pridobiti pravilne obrazce podpore volivcev, vendar ne v predpisanem številu".

Poleg tega pritožnik ni izkazal, da bi pravna nejasnost položaja objektivno ovirala nestrankarske kandidate pri zbiranju potrebnega števila obrazcev podpore.

Prav zaradi možnosti pritožbe na vrhovno sodišče DVK še ni izvedel žreba o vrstnem redu kandidatov na glasovnicah, ki je bil predviden že za petek. Bodo pa to storili v torek v Hotelu Slon v Ljubljani, so na DVK-ju povedali po odločitvi vrhovnega sodišča.

Soglasje lahko še umaknejo
Kandidati, ki jih je DVK potrdil, imajo sicer še danes čas, da umaknejo soglasje h kandidaturi. Če tega ne bo storil nihče, se bo na volitvah 22. oktobra pomerilo devet kandidatov: aktualni predsednik Borut Pahor, predsednica NSi-ja Ljudmila Novak, kamniški župan Marjan Šarec, ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, evropska poslanka Romana Tomc, upokojenka Angelca Likovič, koprski župan Boris Popovič, samostojna podjetnica Suzana Lare Krause in predsednik Zedinjene Slovenije Andrej Šiško.

Makovec Brenčičeva se je mudila na Koroškem. Na Ravnah je v pogovoru z gospodarstveniki, župani, predstavniki izobraževalnih institucij, dijaki in ostalimi odgovarjala predvsem na vprašanja, povezana s šolstvom. Poudarila je pomen sodelovanja in nujnost odločnega glasu predsednika republike.Makovec Brenčičeva, sicer aktualna ministrica za izobraževanje, znanost in šport, je v prostorih Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika predstavila svoj program, ki po njenih besedah temelji na tem, da moramo Slovenijo postaviti kot samozavestno na zemljevid sveta, ker ima že veliko dosežkov in tudi potencialov, ki jim je treba dati priložnost. Ob tem se je zavzela za to, da je treba zagotoviti boljše in bolj kakovostno življenje za vsakogar.

Na koprskem sodišču so sklenili, da v času kampanje za predsedniške volitve ne bo razpisovalo obravnav zopePopoviča, je poročal Radio Slovenija. Za preklic so se po poročanju radia odločili, ker se želijo izogniti vsakršnim namigom, da bi te obravnave v predvolilnem obdobju vplivale na izid volitev.
Al. Ma.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 2

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • Tuljava 3. oktober 2017 ob 01:22
  Prijavi neprimerno vsebino
  "Na koprskem sodišču so sklenili, da v času kampanje za predsedniške volitve ne bo razpisovalo obravnav zopePopoviča, je poročal Radio Slovenija. Za preklic so se po poročanju radia odločili, ker se želijo izogniti vsakršnim namigom, da bi te obravnave v predvolilnem obdobju vplivale na izid volitev."

  No, ta je pa lepa, kako so zelo prijazni na koperskem sodišču. Saj je gospod kandidat za predsednika točno vedel kdaj bodo obravnave. Bi že lahko svojo kandidaturo temu prilagodil in poprosil svojega srbskega osebnega zdravnika, da mu opravičilo napiše. Ali pa pač ne bi kandidiral...

  Da ne bo kdo slučajno trpel škode, ki bi mu bila z legitimnimi kazenskimi postopki lahko povzročena.

  Potem pa naj tudi Bavčar dokonča tisti svoj famozni projekt, ki da je bajno pomemben.
  Pa Tosić naj naprej prodaja droge, to je tudi velik biznis... Potem lahko še Turku mimogrede zamrznejo inšpekcijski postopek. Pač ne moreš poštenih ljudi po sodiščih vlačiti in blatiti njihovih imen.
  0
  0
 • toleranca 4. oktober 2017 ob 11:36
  Prijavi neprimerno vsebino
  ali vedo vse tiste mamce, ki tako obožujejo pahorja, da je najbolj odgovoren, da so jim ukradli del pokojnine ?
  0
  0

Zadnji prispevki