Park Vulkanija. Foto: Televizija Slovenija
Park Vulkanija. Foto: Televizija Slovenija

Rdeča nit letošnjega izbora je bila kultura kot vzvod za celoten razvoj kraja, pri čemer se je Grad z največjo graščino v državi, doživljajskem parku Vulkanija ter Krajinskim parkom Goričko zelo dobro izkazal.

V občini Grad živi zgolj nekaj več kot 2.000 ljudi, a je po svoji iznajdljivosti, kako z minimalnimi sredstvi veliko narediti, lahko primer dobre prakse. V zadnjih štirih letih so v infrastrukturo, zlasti v cestno, vložili milijon evrov, sicer pa se uspešno vključujejo v različne, tudi čezmejne projekte. Pri Gradu so se nagrade za najbolj prodorno občino v vzhodni Sloveniji zelo razveselili, pravi županja Cvetka Ficko.

Z razvojnim denarjem, ki ga pridobijo s prijavami na razpise zlasti iz evropske blagajne, urejajo tako graščino kot krajinski park Goričko, ki se razprostira na območju 11 občin, v celoti. Za projekt oživljanja goričke krajine, s katerim želijo izboljšati pogoje za 10 ogroženih živalskih vrst ter ohraniti tri tipe ogroženih travnikov, so si zagotovili 1,8 milijona evrov. Lotili bi se radi tudi obnove grajske pristave, v kateri načrtujejo poleg nočitvenih zmogljivosti še kongresno dvorano. Da je obiskovalcev pri Gradu iz leta v leto več, pa potrjuje tudi podatek, da so jih predlani samo v Vulkaniji našteli 32.000, kar je za petino več kot leta 2016.

Foto: Občina Grad
Foto: Občina Grad