V Avstrijo se na delo dnevno vozi okoli 5.000 Pomurcev. Foto: Reuters
V Avstrijo se na delo dnevno vozi okoli 5.000 Pomurcev. Foto: Reuters

V Prekmurju še vedno odmeva torkova tragična prometna nesreča, v kateri sta ob vračanju z nočne izmene v predelovalnici usnja v Wollsdorfu v Avstriji umrli Prekmurki, še trije ljudje pa so bili hudo poškodovani.

"Delavci, zaposleni v tujini, rešujejo vas in vaš proračun, žal pa ti dve osebi več ne bosta mogli reševati niti eksistence svojih družin," je zapisal sindikalist in dodal, da je preveč Prekmurcev v tujini izgubilo življenja zaradi poti na delo ali z njega.

Fekonja je za STA pojasnil, da je odprto pismo predsedniku vlade objavil na družbenih omrežjih, ker v sindikatu menijo, da je slovenska politika kriva za delovne migracije v tujino, saj v pozabljenih regijah ni mogoče dosegati dohodka, s katerim bi se dalo normalno živeti. "Normalno živeti pa ne pomeni samo preživeti, ljudje si morajo kdaj pa kdaj tudi odpočiti in si privoščiti kakšen oddih," je dodal.

Delavci migranti premierja Šarca v pismu sprašujejo, kdaj si lahko v Pomurju obetajo novih delovnih mest. Foto: BoBo
Delavci migranti premierja Šarca v pismu sprašujejo, kdaj si lahko v Pomurju obetajo novih delovnih mest. Foto: BoBo

Delavci migranti za pot na delo v tujino po njegovih besedah povprečno porabijo bistveno več časa kot tisti, ki so zaposleni v Sloveniji, sploh ob upoštevanju uvedbe mejnih kontrol. Zlasti veliko delavcev migrantov je iz Prekmurja in Koroške, v Prekmurju pa po prepričanju Fekonje socialni mir vzdržujejo prav delavci migranti.

"V Avstriji veliko bolj grobo in stresno"

"Seveda ne bi rad te nesreče ali kakšne podobne neposredno povezoval z neugodno gospodarsko in socialno politiko v posamezni regiji, vsekakor pa odigrata veliko vlogo tudi človeški dejavnik in delovno okolje, ki je v Avstriji veliko bolj grobo ali trdo, predvsem pa stres, saj so ne nazadnje delavci migranti tam tujci. V zadnjem času opažamo vse večje pritiske in neenako obravnavo tujcev v Avstriji," pravi Fekonja.

Kot je dodal, bi bilo tveganje veliko manjše, če bi tedenskim migrantom zakonodaja priznala vsaj stroške poti in/ali določene stroške bivanja v tujini, ker se vozijo na delovno mesto tako daleč.

Sindikat ob tem opozarja, da se morebitni davčni dolg umrlih iz naslova dohodnine prenese na dediče, tudi na otroke, če dedujejo premoženje. Če se bo to v tem primeru zgodilo in če bodo prizadeti želeli, jim bodo, kot pravi Fekonja, ponudili brezplačno pravno pomoč.
Števila delavcev, ki dnevno hodijo v Avstrijo, ne pozna niti finančno ministrstvo, trdijo v sindikatu, po njihovi grobi oceni naj bi jih bilo iz Pomurja okoli pet tisoč.