Šola je dotrajana. Foto: RTV Slovenija
Šola je dotrajana. Foto: RTV Slovenija

Učenci, starši in učitelji pravijo, da so razmere nevzdržne, in od države in občine zahtevajo, da poskrbita za novo šolo, ki so jim jo obljubili že pred dvema desetletjema.

"Ko so gradili to šolo, so bili drugačni časi za neke druge pogoje pouka, kot veljajo danes. Prve resne obljube o novi šoli so bile dane v 70. letih. No, takrat so zgradili k stari zgradbi prizidek in telovadnico. A že čez desetletje se je spet pojavila prostorska stika. Leta 2003 so pristojni dejali, da obnova zgradbe ni mogoča in da kraj res potrebuje novo šolo. V zadnjih dveh desetletjih pa se žal ni spremenilo nič – razen nekaj popravkov v notranjosti in namestitve bivalnih enot. Celo stopnice so enake kot pred šestimi desetletji," je povedal predsednik Krajevne skupnosti Cezanjevci, Franc Slokan.

Novo šolo so obljubili že pred dvema desetletjema. Foto: RTV Slovenija
Novo šolo so obljubili že pred dvema desetletjema. Foto: RTV Slovenija

Zaradi prostorske stiske poteka pouk tudi v bivalni enoti ob šoli

Učilnice so skromne, dotrajane in premajhne. Eno so za silo uredili v kleti. Do nje morajo učenci skozi kuhinjo. Učna pomoč poteka tako rekoč na hodniku. Devetošolci se poslavljajo z grenkim priokusom. "Nam so povedali, da bomo v tretjem razredu imeli novo šolo, takrat smo se veselili. Nismo ravno veseli, da smo še vedno tukaj, ampak se moramo sprijazniti s tem, kar imamo," sta potožila devetošolca Lara Gregorec in Matej Močnik. Se pa marsikateri učenec lahko pohvali z izjemnimi dosežki. "Na naši šoli učitelji izvajamo številne projekte, tekmovanja, ponujamo tabor, imamo zimsko in poletno šolo v naravi. Zato, da učenci in starši začutijo, da nam je mar, da se trudimo za najboljše. Tudi zato nas podpirajo. Včasih preprosto pride do tega, da se pogovarjamo o tem, da se bojimo za svoj obstoj. Naša stavba je stara in nefunkcionalna, primanjkuje nam učilnic. V petem razredu imamo zunanjo diferenciacijo. To pomeni, da učence pri treh predmetih eno uro na teden ločimo. Takrat potrebujemo učilnice zanje, ki pa jih nimamo," opisuje razmere učiteljica Manja Gospodarič. Ravnateljica Brigita Hojnik pa je poudarila, da se siti in naveličani obljub ukvarjajo predvsem s tem, da bi v težkih razmerah pouk izpeljali kar se da kakovostno.

Zaradi neuresničenih obljub je na nogah tudi svet staršev

"Tudi sam sem obiskoval to osnovno šolo. 20 let tako rekoč spremljamo ignoranco lokalne in državne oblasti, ki nimata posluha za nas in za naše učence, da bi jim zagotovili vsaj minimalne standarde šolstva. Več krat smo bili na ministrstvu za šolstvo in občini Ljutomer, trudimo se najti rešitev. Resda so se med drugim lotili energetske sanacije šole, a to je kot obliž na odprti zlom. Državni proračun za naložbe v primarnem šolstvu pa je sramotno nizek. Sprašujemo pa se tudi, kaj delajo lokalni poslanci, ki so izvoljeni od teh ljudi, ki prosijo za rešitev, za novo šolo," je bil oster predsednik sveta staršev, Andrej Šumak.

Županja pravi, da bi šolo lahko zgradili ob novem vrtcu

"Žal ugotavljam, da država nima posluha za investicije v šolstvu. Mi se zelo resno zavedamo razmer v Osnovni šoli Cezanjevci. Ni pa to edina šola v naši občini, ki ima težave. Ko hodimo v Ljubljano na sestanke, nam ne prisluhnejo. Na osnovni šoli v Cezanjevcih so se zvrstili vsi ministri do zdaj. Videli so, kakšne so razmere. Občina Ljutomer je v Cezanjevcih zgradila nov vrtec. Imamo idejno zasnovo tudi za gradnjo šole in telovadnice. Potrebna zemljišča so na razpolago," je povedala županja občine Ljutomer, Olga Karba. Če in ko bo država zagotovila denar za gradnjo, pa bodo, tako Karbova, naročili tudi projektno dokumentacijo za gradnjo nove osnovne šole.