Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Gospodarstvo

OECD za 0,1 odstotne točke znižal napoved rasti slovenskega BDP-ja

OECD je Sloveniji poslabšal napoved gospodarske rasti. Slovenskemu gospodarstvu letos napoveduje 1,4-odstotno rast, kar je 0,1 odstotne točke manj od junijske napovedi, prihodnje leto pa 1,8-odstotno (0,8 odstotne točke nižjo).

1

Gospodarstveniki bodo s političnim vrhom govorili o najtežjih izzivih in nujnih ukrepih

Letošnji vrh gospodarstva bo pod geslom Uglašeni v razvoju naslovil izzive Slovenije na področju trajnostnega razvoja, zelenega prehoda industrije in ustvarjanja inovacijskega okolja. Pričakovati je tudi razpravo o davkih in popoplavni obnovi.

4

Leto 2024 v znamenju novih rekordov in morda rasti cen surovin?

Ob vse večji verjetnosti, da bo centralnim bankam uspelo doseči mehak pristanek gospodarstva, bikovsko razpoloženi vlagatelji na borzah dobivajo krila in verjamejo, da bo naslednje leto prineslo nove rekorde.

45

V Alpini, ki se spoprijema s precejšnjo izgubo, delavce pošiljajo na čakanje

Zaposleni v žirovski Alpini bodo morali na čakanje. Koliko od skupno 350 delavcev bo začasno ostalo doma, v družbi, ki se spopada s hudimi težavami, še ne razkrivajo.

46

HSE: Zamejili smo vdor in preprečili večjo škodo

HSE ocenjuje, da kibernetski napad ni povzročil večje poslovne škode. Glavne poslovne procese so vzpostavili, na delovnih mestih je večina zaposlenih, elektrarne vodijo daljinsko, sporočajo iz skupine.

5

Poštni delavci na shodu opozorili na odpuščanja, zapiranje pošt in netransparentnost vodstva

Nekaj deset delavcev Pošte Slovenije se je zbralo na protestnem shodu v Ljubljani, na katerem so opozorili na zmanjševanje števila zaposlenih, zapiranje poslovalnic. V vodstvu družbe zatrjujejo ravno nasprotno – da dejavno iščejo nove zaposlene.

42

Več novic iz Gospodarstva

Kibernapad na HSE Svete: Napad je bil maskiran znotraj slovenskega kibernetskega prostora

Skupina HSE sporoča, da uspešno rešuje stanje, povezano z vdorom v informacijski sistem. Neuradne informacije pa kažejo, da so razmere v družbi skrb vzbujajoče in da je v družbo prišel odškodninski zahtevek.

111

Cene elektrike Dobavitelji razkrili cene za 10 odstotkov neregulirane porabe gospodinjstev

Nekateri dobavitelji elektrike so objavili cene za nereguliranih 10 odstotkov porabljene elektrike gospodinjstev, ki bodo precej višje od regulirane cene 90 odstotkov porabe elektrike v gospodinjstvih.

36

Gospodarstvo Sloveniji zelena luč za izplačilo 541 milijonov evrov iz evropskega sklada za okrevanje

Evropska komisija je pozitivno ocenila drugi slovenski zahtevek za izplačilo iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji covida. Slovenija, ki je izpolnila 44 mejnikov in ciljev, bo tako predvidoma do konca leta prejela 541 milijonov evrov.

72

Gospodarstvo V Nemčiji se je število plačilno nesposobnih podjetij v primerjavi z lani podvojilo

V Nemčiji se je število plačilno nesposobnih večjih podjetij v prvih devetih mesecih letos v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za več kot polovico, v primerjavi s predlani pa se je skoraj potrojilo.

52
Več

Borzni komentar

Bayer uspešnica v Bundesligi, a katastrofa na borzi

Če so potrošniki na črni petek ujeli številne popuste, pa vlagatelji niso imeli te možnosti na delniških trgih, saj so indeksi novembra ob znakih, da Fed ne bo več zviševal obresti, občutno porasli, tako da težko govorimo o ugodnih vrednotenjih.

81

Binance v ZDA sklenil poravnavo, CZ ni več prvi mož podjetja

Dogajanje na newyorški borzi so popestrile Microsoftove delnice, ki so po novici, da se iz podjetja OpenAI v Microsoft seli Sam Altman, v ponedeljek dosegle rekordno vrednost. Na kriptotržišču odmeva odstop prvega moža Binancea.

22

Strah pred zviševanjem obresti je zamenjalo upanje na skorajšnje zniževanje

Denarni trgi prvič napovedujejo, da se bodo obrestne mere v evrskem območju prihodnje leto znižale za 100 bazičnih točk. Fed bi lahko ukrepal še bolj izrazito.

44

Izbor

Črni petek ustvarja iluzijo, da so nakupi racionalni

S spletnim potrošništvom se je možnost nakupovanja razmahnila na vsako minuto dneva. Nakup v posamezniku vzbudi zadovoljstvo, a se občutek lahko prevesi v krivdo in gnus. Čar nakupovanja je danes predvsem v želji in izbiri pred samim nakupom.

158

Največ tvega tisti, ki v nedogled vztraja v bančnih depozitih

Sloviti švicarski alpinist Dani Arnold, ki je ob svojih hitrostnih podvigih nenehno na tanki meji med življenjem in smrtjo, je na vprašanje, ali varčuje v delnicah, nekoč odgovoril: "Ne, zdijo se mi preveč tvegane!"

187

Tiselj: Brez JEK-a 2 bo za energetiko najpomembnejši drugi tir, da bomo vozili premog

Gradnja JEK-a 2 je edina smiselna pot naprej, če želimo uspešno in konkurenčno gospodarstvo, je za MMC opozoril jedrski strokovnjak Iztok Tiselj. Najbolj zelena je tista energija, ki je ne porabimo, pa je za MMC dejala Lidija Živčič iz društva Focus.

292

"Odrast ne pomeni, da želimo manj istega, ampak nekaj povsem drugačnega"

BDP ni ustrezen kazalnik gospodarske rasti držav, saj ne odraža njene dejanske koristi oziroma posledic za njihove prebivalce, je za MMC dejala zagovornica koncepta odrasti in raziskovalka na področju socialne in ekološke pravičnosti Brototi Roy.

129

Nova baltska hitra železnica: ločitev od sovjetskega omrežja in "vrnitev" v Evropo

Baltske države pospešeno gradijo hitro železnico, ki jih bo povezala s Poljsko in integrirala v železniško omrežje EU-ja, za katerega je baltski železniški koridor eden najpomembnejših evropskih prometnih projektov in ga tudi v večji meri financira.

231

14. avgust – podaljšan konec tedna ali dan solidarnosti?

Vlada je za ponedeljek določila dela prost dan. Gospodarstveniki opozarjajo, da bo škoda prevelika, pojavljajo se celo namigovanja, da ga bodo nekateri izrabili za podaljšan konec tedna. A v sindikatih so jasni: "Prispeval bo k okrevanju gospodarstva!"

363

Inflacija je tu, obrestne mere rastejo. Lahko v bankah spet resneje zaškripa?

Nedavni rebalans proračuna je sicer zmanjšal luknjo v slovenskem proračunu za leto 2023, a Slovenija po oceni tako ekonomista Maksa Tajnikarja kot Igorja Mastena troši odločno preveč in s tem povečuje tveganje za padec v "grški scenarij".

154
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov