Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Na Koroškem ostajata s časovnimi omejitvami odprta le še prehoda Vič in Radelj. Mejni prehod Radelj bo odprt vsak dan med 5. in 21. uro, mejni prehod Vič pa vsak dan med 5. in 23. uro, so navedli na Policijski upravi Celje.

"Mejni prehod Holmec uporablja ogromno delavcev iz Mežiške doline, ki se vozijo na delo v Avstrijo. Zaprtje mejnega prehoda pomeni zanje bistveno višje stroške pri prevozu, še vedno namreč nekatera podjetja delajo," je poudaril župan Občine Prevalje Matic Tasič. Prav tako tudi iz Mežiške doline v Avstrijo odhajajo na delo mnoge medicinske sestre v zdravstvene ustanove in domove za starejše.

"Ne vem, zakaj so se odločili ravno za Holmec," je še dodal župan prevaljske občine, ki sicer razume, da so tovrstni ukrepi potrebni zaradi zaščite zdravja ljudi, obžaluje pa odločitev, da zapirajo ravno prehod Holmec. Na Občini Prevalje uradnega obvestila o napovedanem zaprtju mejnega prehoda Holmec še niso dobili, čeprav je mejni prehod v tej občini.
Dodatne ukrepe pri prehajanju slovensko-avstrijske meje sta v zadnjem obdobju uvedli obe državi.

Dva dodatna mejna prehoda na Goričkem

Slovenski zunanji minister Anže Logar se je z madžarskim kolegom Petrom Szijjartom dogovoril, da bosta Slovenija in Madžarska odprli dodatna maloobmejna mejna prehoda. Gre za prehoda Hodoš-Bajansenye in Čepinci-Verica (Ketvölgy), so sporočili z zunanjega ministrstva.

Predvsem Čepinci so izrednega pomena za Slovence v Porabju, saj so bile po uvedbi začasnega mejnega nadzora Madžarske vse cestne povezave Porabja s Slovenijo zaprte. O podrobnostih glede režima prehajanja meje na teh dveh prehodih se bosta državi dogovorili v najkrajšem možnem času, so sporočili z ministrstva.

Madžarska je 17. marca zaradi pandemije novega koronavirusa zaprla meje za potniški promet. Izjema so dnevni migranti z obmejnih območij in madžarski državljani, ki se vračajo v domovino. Vstop na Madžarsko je trenutno mogoč samo na treh nadzornih točkah. To so Pince, kjer se lahko tranzitni koridor uporablja neprekinjeno, nekdanji mejni prehod Pince R1/232, kjer lahko mejo prestopajo samo državljani Slovenije in Madžarske, in Dolga vas.