Krik zmagovitega veselja. Primož Roglič je po drami v zadnjih treh kilometrih ubranil skupno vodstvo in bo še drugič osvojil Dirko po Španiji. Foto: EPA
Krik zmagovitega veselja. Primož Roglič je po drami v zadnjih treh kilometrih ubranil skupno vodstvo in bo še drugič osvojil Dirko po Španiji. Foto: EPA

Dolgo na 17. etapi, zadnji odločilni za skupno razvrstitev in zmago na La Vuelti 20, ni bilo prave akcije. Rdeča majica Primož Roglič se je v zavetju ekipe Jumbo Visma varno peljal v ospredju, ko ni bilo napada niti na najstrmejšem odseku ciljnega vzpona na La Covatillo, je delovalo, da bodo kapetani mirno pripeljali v cilj.

Roglič je ubranil rdečo majico.
Roglič je ubranil rdečo majico. "Zelo zadovoljen sem z osvojitvijo Vuelte. To je res lep zaključek sezone," je dejal as iz Strahovelj nad Kisovcem. Foto: Reuters

Carapaz odločno napadel

A nato je dobre tri kilometre pred ciljem najprej skočil tretjeuvrščeni Hugh Carthy (EF Pro), kar je Sepp Kuss še pokril, a nato je glavni napad sprožil Richard Carapaz. Sprva je delovalo, da bo Roglič kot edini še zakrpal luknjo, a ko je Ekvadorec še enkrat pohodil pedale, se je odpeljal naprej, Slovenec pa zapadel v krizo, saj je medtem ostal tudi brez zvestega superpomočnika.

Roglič omejil izgubo ob pomoči Hofstedeja in Masa
Prednost Carapaza je naraščala in virtualno je hitro prepolovil zaostanek 45 sekund, s katerim je krenil v predzadnjo etapo. A k sreči je Rogliča nato počakal ubežni ekipni tovariš Lennard Hosftede, v zaključnem kilometru pa mu ga je na čelu nekajkrat zamenjal tudi Enric Mas (Movistar).

Roglič drugič zmagovalec Dirke po Španiji

Na koncu Slovencu ostalo še 24 sekund

Carapaz je v cilj prišel 2:35 za etapnim zmagovalcem Davidom Gaudujem (Groupama FDJ), nato so se začele odštevati sekunde. In na veliko slovensko olajšanje je Primož Roglič v cilj prišel vsega 21 sekund zatem.

S skupno 24 sekundami prednosti je zasavski orel ubranil lastništvo rdeče majice vodilnega in bo v nedeljo v Madridu drugič zapored postal zmagovalec Dirke po Španiji!

"Vedno je lepo imeti vznemirljive zaključke. Res je bilo vznemirljivo. Bilo je ravno dovolj. Vedel sem, da če grem v svojem tempu, da bo prednost zadostovala. Na koncu je v cilju vse dobro," je po velikem etapnem olajšanju povedal Roglič, ki je priznal, da med Carapazovim napadom ni bilo vse pod nadzorom. "Ne zares. Na neki točki moraš ohraniti mirnost in opraviti svoje delo. Na koncu je bilo v resnici tako."

31-letni Roglič je osvojil tudi zeleno majico za najboljšega šprinterja. Foto: Reuters
31-letni Roglič je osvojil tudi zeleno majico za najboljšega šprinterja. Foto: Reuters

Zmagoviti recept – bonifikacijske sekunde
Ključno razliko na tritedenski dirki je Roglič naredil z odbitnimi sekundami, saj si jih je nabral kar za 48 sekund, medtem ko si je Carapaz privozil samo 16 sekund odbitka. Skupno tretje mesto je utrdil Hugh Carthy, ki se je na etapi vrinil med najboljša dva, v nedeljo pa jima bo delal družbo na najnižji stopnički s končnim zaostankom 47 sekund.

Carapaz: Ganjen zaradi podpore v zdnjih tednih
Carapaz je bil kljub končnemu drugemu mestu zadovoljen s prikazanim v predzadnji etapi: "Zadovoljen sem s potekom Vuelte. Ves čas smo bili pri vrhu in se borili za zmago. Ganjen sem zaradi podpore v zadnjih tednih."

Roglič: Ves čas sem verjel v svoj tempo

Skupni vrstni red po 17. etapi (od 18):

 1. P. ROGLIČ         SLO    69:17:59
 2. R. CARAPAZ        EKV       +0:24
 3. H. J. CARTHY      VB         0:47
 4. D. MARTIN         IRS        2:43
 5. E. MAS            ŠPA        3:36
 6. W. POELS          NIZ        7:16
 7. D. DE LA CRUZ     ŠPA        7:35
 8. D. GAUDU          FRA        7:45
 9. F. GROSSCHARTNER  AVT        8:15
10. A. VALVERDE       ŠPA        9:34

17. etapa, Sequeros-Alto de la Covatilla, 178 km:

 1. D. GAUDU          FRA     4:54:32
 2. G. MÄDER          ŠVI       +0:28
 3. I. IZAGIRRE       ŠPA        1:05
 4. D. DE LA CRUZ     ŠPA            
 5. M. DONOVAN        VB         1:53
 6. M. STORER         AVS            
 7. G. MARTIN         FRA        2:33
 8. R. CARAPAZ        EKV        2:35
 9. H. CARTHY         VB         2:50
10. P. ROGLIČ         SLO        2:56
11. E. MAS            ŠPA        3:03
12. M. SOLER          ŠPA        3:16
Zaslužen Rogličev vzklik v cilju in vzjemna čestitka s Carapazom
Sorodna novica Zadnja bitka za rdečo: kdo, kdaj in kako mora v napad na Rogliča?

V veliki ubežni skupini najmočnejši Gaudu

David Gaudu je v zadnjih kilometrih za etapno zmago ukanil Iona Izagirreja in Gina Mädra, ki sta bila najbolj zaslužna, da se je velika ubežna skupina povsem razdrobila. Foto: EPA
David Gaudu je v zadnjih kilometrih za etapno zmago ukanil Iona Izagirreja in Gina Mädra, ki sta bila najbolj zaslužna, da se je velika ubežna skupina povsem razdrobila. Foto: EPA

Gorska etapa (178 km) s šestimi kategoriziranimi klanci je prinesla zadnji ciljni vzpon ekstra kategorije na 1965 m visoko smučišče Covatilla. Že pred prvim vzponom dneva je pobegnila velika skupina 34 ubežnikov, ki je na koncu tudi dala zmagovalca.

Bretonec potrdil veliki talent in prihodnost
Najboljše je moči na ciljnem klancu odmeril Francoz David Gaudu (Groupama FDJ), ki je v zadnjih kilometrih polovil poprejšnje tri napadalce in se suvereno odpeljal do druge etapne zmage na letošnji Vuelti. 24-letni Bretonec je bil najboljši tudi prejšnjo soboto na gorski etapi s ciljem na La Farraponi.

S tem dvojnim uspehom na težkih dveh gorskih etapah je nekdanji zmagovalec dirke Tour de l'Avenir potrdil velik talent med elito in napovedal, da je lahko enakovredni kapetan Thibautu Pinotu. Drugo mesto je zasedel mladi Švicar Gino Mäder (NTT), tretji pa je bil podjetni Bask Ion Izagirre (Astana), zadnja dva sta tudi naredila glavni osip med ubežniki.

Prerez 17. etape letošnje Vuelte v dolžini 178,2 km in z uradno 4138 višinskimi metri, ki je bila oder zadnjega obračuna za skupno zmago. Foto: ASO/Unipublic
Prerez 17. etape letošnje Vuelte v dolžini 178,2 km in z uradno 4138 višinskimi metri, ki je bila oder zadnjega obračuna za skupno zmago. Foto: ASO/Unipublic
Bujakova 17. na kronometru

Eugenia Bujak (Ale BTC Ljubljana) je drugo od treh etap Dirke po Madridu (9,3 kilometra dolg kronometer) končala na 17. mestu (+0:38), skupno pa je prav tako 17. (+0:47). Etapno zmago je na zadnji dirki ženske svetovne serije slavila Nemka Lisa Brennauer, lanska zmagovalka madridske dirke je prevzela tudi vodstvo v skupnem seštevku. Urša Pintar je bila 42. (+1:29).