Slovenija si je z izjemnimi predstavami na turnirju v Kaunasu priborila vozovnico za Tokio, danes pa so se začele priprave na olimpijski turnir. Foto: Fiba/Hendrik Osula
Slovenija si je z izjemnimi predstavami na turnirju v Kaunasu priborila vozovnico za Tokio, danes pa so se začele priprave na olimpijski turnir. Foto: Fiba/Hendrik Osula

Na uvodu zbora so manjkali Zoran Dragić, Gregor Hrovat, Luka Dončić in Mike Tobey, ki bo z reprezentanco znova vadil v ponedeljek.

Kako olimpijsko diha kapetan Edo Murić?

"V preteklih dneh smo imeli čas za svoje družine, danes pa začenjamo priprave na Tokio. Imeli bomo še dovolj časa za neke jezikovne osnove, najpomembnejše pa bo, da bomo dobro preučili naše nasprotnike. Tekem bo malo, priložnost pa je velika," pravi slovenski kapetan Edo Murić.

Veliko je že polemik o morebitnem obračunu Slovenije in Luka Dončića z ZDA, a selektor Aleksander Sekulić o tem ni želel govoriti. "Pogledal sem vse reprezentance, ki bodo igrale v Tokiu. Američani so favoriti, a nimamo pravice, da razmišljamo o njih, dokler se ne uvrstimo iz skupine, zato se bomo osredotočili na našo skupino, predvsem na Argentino, s katero igramo prvo tekmo. Naslednja tekma je za nas vedno najpomembnejša," je jasen Sekulić.

Tekma z Argentino Slovenijo čaka 26. julija ob 6.40 zjutraj po slovenskem času. Naslednja sledi 29. julija ob enaki uri proti Japonski in zadnja v predtekmovanju 1. avgusta ob 10.20 proti Španiji, ko bo šlo za obračun evropskih in svetovnih prvakov.

Aleksej Nikolić poudarja, da je v ekipi izredno vzdušje. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksej Nikolić poudarja, da je v ekipi izredno vzdušje. Foto: www.alesfevzer.com

Sekulić je pojasnil, da so si želeli domače pripravljalne tekme v Stožicah, a ker si v teh časih nobena reprezentanca ne želi dodatnih potovanj, je ni bilo mogoče organizirati.

Priprave so zabavne, vsi komaj čakajo na začetek iger
Košarkarji so v ekipi ustvarili izjemno dobro vzdušje, zato nikomur ni težko trenirati. "Danes sem se vrnil z morja, vožnja je bila kar dolga, a sem zelo vesel, da sem tukaj, in komaj čakam, da se vse začne in da gremo na Japonsko. Za vse nas je to neka neznanka, ampak zaradi takih stvari igramo košarko," pravi Murić.

Sorodna novica Koničiva, Tokio! S trojnim dvojčkom Dončića so se uresničile olimpijske sanje.
Slovenski košarkarji začeli zadnje priprave pred OI

Da se fantje v reprezentanci predvsem zabavajo, je potrdil tudi Aleksej Nikolić: "Dobra stvar je, da se naša zgodba še naprej nadaljuje, da mi kot ekipa lahko še naprej uživamo v druženju, igranju in treniranju. Ne bi rekel, da je to delo, drugače ne bi bili tukaj. Predvsem uživamo, da lahko zastopamo svojo državo, in tu smo zgolj z enim ciljem – da zmagamo."

V Tokiu bo 12 reprezentanc razdeljenih v tri štiričlanske skupine. V četrtfinale se bosta uvrstili po dve najboljši ekipi iz vsake skupine ter še dve tretjeuvrščeni. Sklepni del turnirja se bo s četrtfinali začel 3. avgusta.

Slovenci bodo na Gorenjskem do četrtka, v petek pa bodo že odpotovali proti Japonski, kjer bodo v Fukui opravili še krajši pripravljalni kamp, v olimpijsko vas v Tokio pa bodo prispeli 21. julija.