Luka Dončić je najzaslužnejši, da spada Slovenija med kandidate za medalje. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Dončić je najzaslužnejši, da spada Slovenija med kandidate za medalje. Foto: www.alesfevzer.com

Čeprav je "oče iger moderne dobe" Pierre de Coubertin rekel, da je pomembo sodelovati, pa slovenski košarkarji, četudi nimajo olimpijskih izkušenj, na premierni nastop na festivalu športa niso prišli le z namenom udeležbe. Zavedajo se svoje kakovosti in samozavestni z visokimi ambicijami pričakujejo prvo tekmo. Na olimpijski parket bodo prvič stopili v ponedeljek (ob 6.40), ko se bodo pomerili z Argentino.

"Vsaka ekipa, ki je prišla sem, si želi poseči po medalji. Ne vidim razloga, zakaj ne bi tudi mi šli na to. Ne bi pa rad napovedoval ničesar. Ni potrebe za neke dodatne pritiske. Zavedamo se, česa smo sposobni, to je pa potem treba dokazati na igrišču," je dejal organizator igre Aleksej Nikolić, ki je pred štirimi leti na evropskem prvenstvu 2017 imenitno zamenjal Gorana Dragića, zdaj pa odlično opravlja svojo nalogo, ko pri kreaciji nekoliko razbremeni Luko Dončića.

Na krilih sijajnega zvezdnika Dallasa je Slovenija v velikem slogu dobila kvalifikacijski turnir v Kaunasu, kjer je poskrbela, da je Litva prvič po razpadu Sovjetske zveze ostala brez olimpijskega nastopa. Tudi na drugih turnirjih so se glavnim favoritom izmaknile vozovnice za Tokio. Tako se je v Kanadi v Tokio uvrstila Češka, na Hrvaškem Nemčija, za veliko presenečenje pa je v Srbiji poskrbela Italija.

Na igrah sodeluje le košarkarska smetana, ducat izbrancev, v družbi katerih je torej prvič tudi Slovenija. Pred prebojem v Tokio je bila najbližje nastopu leta 1992, ko jo je le koš ločil od uvrstitve v Barcelono. Kvalifikacije je igrala še leta 2008, ko je Peking neuspešno lovila v Atenah. Odkar je razpadla nekdanja skupna država, v dresu katere so trije slovenski košarkarji prišli do olimpijskih kolajn, je tako sedem iger minilo brez slovenske košarkarske udeležbe.

Sorodna novica Olimpijsko srebro vredno še več kot naslov svetovnih prvakov

Tudi ko je izbrana vrsta z naslovom evropskega prvaka prišla do največjega uspeha v zgodovini slovenskega ekipnega športa, si ni zagotovila mesta na športnem prazniku, saj je Fiba predtem spremenila sistem kvalifikacij in celinski prvaki niso bili več neposredno uvrščeni. Ker je Slovenija ostala brez svetovnega prvenstva, je lahko le upala na povabilo na kvalifikacijski turnir, ponujeno priložnost pa potem zgrabila z obema rokama.

Varovanci Aleksandra Sekulića so v Kaunasu, eni največjih košarkarskih prestolnic Evrope, blesteli. Prišli so do ob evropskem naslovu največjega uspeha do zdaj, hkrati pa so tudi navdušili z načinom, kako jim je to uspelo. Namreč Slovenci so igrali izvrstno v napadu, svoje delo pa dobro opravili tudi v obrambi in nasprotnike premagovali s povprečno razliko kar 31 točk! "Težko, da bi bili v Tokiu precej drugačni, kot smo bili v Kaunasu, smo pa lahko v boljšem stanju tako v obrambi kot v napadu. Uvedli smo nekaj ofenzivnih novosti, v obrambi pa smo lahko agresivnejši, dodali še kakšen detajl, da se bomo lahko prilagodili tudi najboljšim reprezentancam," je povedal selektor.

Košarkarji po nekaj neprespanih nočeh ujeli ritem na Japonskem

Košarkarji vsi v en glas poudarjajo, kako dobro ozračje vlada v ekipi. Ustvarili so izjemno kemijo in vzpostavili hierarhijo, v kateri vsak ve, kaj je njegova naloga, obenem pa je to tudi sprejel. Podobno je Slovenija delovala na nepozabnem evropskem prvenstvu v Helsinkih in Carigradu. Reprezentanti se odlično poznajo. Ogrodje izbrane vrste sestavljajo košarkarji, ki so skupaj igrali že v mlajših selekcijah, predvsem pa se dobro razumejo.

Sorodna novica Luka Veliki, košarkarski čarodej za velike stvari

In to je glavni adut Slovenije. Vsak se žrtvuje za ekipo in je pripravljen narediti, kar se od njega zahteva. Vse za skupen cilj. Na primer kapetan Edo Murić se v finalu ni vpisal med strelce, a je bil med najzaslužnejšimi, ko je v obrambi iz rakete izrinil baltska orjaka Jonasa Valančiunasa in Domantasa Sabonisa, da je Slovenija izpolnila olimpijske sanje. Vsak od dvanajsterice skupaj s strokovnim štabom dodaja pomemben delež k uspehu, vse skupaj pa v celoto povezuje izjemni Dončić, košarkarski velemojster iz Ljubljane, ki zares impresivno vodi ekipo na parketu. Praktično na vsaki tekmi se spogleduje s trojnim dvojčkom, ko zadeva, ko je treba, še raje pa poda soigralcem, ko so ti v dobrem položaju.

Luka dela vse okoli sebe boljše, kot je poudaril tudi Sekulić, obenem pa z izjemno samozavestjo, ki je predvsem plod širokega košarkarskega znanja in velike nadarjenosti, krepi tudi odločnost soigralcev. "Z njegovo prisotnostjo in samozavestjo na igrišču je prva stvar, ki pade v oči, da Luka, ne glede na to, da je eden največjih zvezdnikov Lige NBA, pride sem in si želi znova dokazovati in biti najboljši na igrišču. Nič ni samoumevno zanj. Vse to skupaj prenaša na soigralce. Vsi skupaj želijo biti boljša različica, kot so. S to mirnostjo in razigranostjo preprosto vliva vsem določeno mero zaupanja vanj in sam vase," je razlagal Sekulič.

Slovenske košarkarje v skupini čakajo svetovni prvaki Španci in podprvaki Argentinci na čelu z zimzelenima 41-letnikoma Pauom Gasolom in Luisom Scolajem. Foto: EPA
Slovenske košarkarje v skupini čakajo svetovni prvaki Španci in podprvaki Argentinci na čelu z zimzelenima 41-letnikoma Pauom Gasolom in Luisom Scolajem. Foto: EPA

Teden dni pred uradnim začetkom iger so košarkarji pripotovali na Japonsko, kjer so opravili kratke priprave v Fukuiju, v sredo pa so se pridružili drugim športnikom v olimpijski vasi. Dončić je eden glavnih zvezdnikov iger. Za sabo ima odlično sezono v NBA-ju, ki jo je drugič zapored končal v najboljši peterki lige. V Tokiu je sicer edini od izbrane peterice. Namreč Steph Curry in Kawhi Leonard sta odpovedala zaradi poškodb oziroma sanacije teh, Nikola Jokić se je raje kot nastopu v kvalifikacijah v Beogradu posvetil počitku, Giannis Antetokounmpo pa je manjkal v Victorii, kjer je Grčija neuspešno lovila Tokio, saj je z Milwaukeejem igral v končnici in tudi prišel do prstana.

Košarkarski turnir se bo igral v Dvorani Saitama, v kateri pa bodo tako kot na vseh prizoriščih prazne tribune. Foto: AP
Košarkarski turnir se bo igral v Dvorani Saitama, v kateri pa bodo tako kot na vseh prizoriščih prazne tribune. Foto: AP

Imajo pa zato ZDA Kevina Duranta, ki je bil najboljši ameriški strelec na zadnjih dveh igrah v Londonu in Riu. Dvakratni MVP finala in štirikratni prvi strelec NBA-ja se torej poteguje za tretje zaporedno zlato, na tej poti pa si, čeprav je v Tokiu še nekaj zvenečih imen, deli mesto glavne zvezde košarkarskega turnirja prav z Dončićem. Glavni slovenski adut je že pred kvalifikacijami odločno dejal, da ima Slovenija ekipo še za kaj več kot le preboj na igre.

Po prikazanem v Litvi so evropski prvaki lahko samozavestni tudi v Tokiu, kjer jih po Argentincih čakajo še Japonci in Španci. Košarkarji se bodo za medalje potegovali v Dvorani Saitama, na katero pa slovenska izbrana vrsta nima najlepših spominov. Namreč tudi na svetovnih prvenstvih je debitirala na Japonskem. Leta 2006 je v tej dvorani odigrala le eno tekmo, saj je v osmini finala klonila pred Turčijo (90:84).

"Američani so prvi favoriti iger, saj imajo individualno najmočnejšo ekipo. Pravim pa, da individualne sposobnosti težko premagajo močan kolektiv. Verjamem, da z močnim kolektivom, kot ga imamo, in s pravo ekipno igro lahko premagamo vsakogar. Mogoče se sliši prepotentno, a verjamem v fante in sem prepričan, da lahko igramo z vsakim," je o napovedi iger še dodal Sekulić.

Dragić: Noro, šele zdaj se zavedamo, kaj so olimpijske