Luko Dončića so soigralci po koncu finala takole dvignili na ramena. Foto: Fiba/Hendrik Osula
Luko Dončića so soigralci po koncu finala takole dvignili na ramena. Foto: Fiba/Hendrik Osula

"Sem brez besed. Zares smo trdo delali za to. Časa ni bilo veliko, a smo imeli vsi v mislih isti cilj – prvo mesto na turnirju in uvrstitev v Tokio. Uspelo nam je. Imamo izjemno ekipo, dobre igralce z zares neverjetno kemijo. Vsi z vsem srcem igramo za Slovenijo," je 22-letni virtuoz iz Ljubljane evforično razlagal po zgodovinskem mejniku za slovensko košarko.

29 let so reprezentančne generacije neuspešno lovile sanje igranja pod petimi krogi. Po naslovu evropskega prvaka 2017 je zdaj izbrana vrsta dosegla drugi največji uspeh v svoji zgodovini. Obakrat je ključno vlogo odigral Luka Dončić, fant za velike stvari. Če je bil pred štirimi leti kot golobradi najstnik imenitna pomoč prvi violini Goranu Dragiću, je zdaj alfa in omega te zasedbe na parketu. Po štirih letih se je vrnil v reprezentanco kot eden najboljših posameznikov na svetu in visoka pričakovanja z bravuroznimi predstavami v Kaunasu izpolnil v velikem slogu.

Slovenija je na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju zmagovala s povprečno razliko kar 31 točk. Dvakrat je v skupinskem delu presegla stotico, blizu pa je bila z 98 in 96 tudi v polfinalu in finalu. Najprej je za 50 točk nadigrala Angolo, se s 35 razlike poigrala s Poljsko, z 28 na kolena spravila Venezuelo in v finalu za češnjo na torti za 11 ugnala še Litvo, velikana evropske košarke, in to pred polno dvorano v Kaunasu. Zdaj je prišla v raj pod petimi krogi, kjer je zbrana smetana svetovne košarke. V konkurenci 12 ekip jo najprej čaka skupinski del z Argentinci, Japonci in Španci.

"Pišemo zgodovino naše države. Naš cilj je bil priti na olimpijske igre, zdaj pa gremo naprej," je povedal Dončić, ki je že pred turnirjem dejal, da verjame v uvrstitev v Tokio in dodal, da ima Slovenija ekipo tudi za kaj več. Selektor Aleksander Sekulić, ki je izpostavil odnos Luke do slovenskega dresa, je dirigentsko palico slovenskega napada dal v roke superzvezdniku Dallasa. Evropski prvaki so navdušili z imenitnim napadom, kjer je lepo krožila žoga, posledica pa je bil dober odstotek meta iz igre. Na prvih dveh tekmah, ko so zbrali po več kot 30 podaj, je bila Lukova minutaža lahko omejena. Vseeno se je izkazal s 13 in 18 točkami ter devetimi oziroma desetimi podajami. V polfinalu je statistiko že napolnil s 23 točkami, 13 podajami in devetimi skoki. Najboljše pa je prihranil za konec.

Slovenijo je znova zajela košarkarska evforija. Foto: Fiba/Hendrik Osula
Slovenijo je znova zajela košarkarska evforija. Foto: Fiba/Hendrik Osula

V slogu največjih je največ pokazal, ko je bilo to najbolj potrebno. V finalu je predstavljal nerešljivo uganko za litovsko obrambo. Preglavice je baltski izbrani vrsti povzročal s prodori, ko je številne zaključeval s koši, ob tem pa izsiljeval še osebne napake, in seveda fantastičnim pregledom igre, ko je delil uporabne žoge soigralcem, ki so jih znali unovčiti. Ne glede na to, kdo od Litovcev ga je pokrival, ali so ga podvajali ali celo nanj pritisnili trije nasprotni košarkarji, je ljubljanski velemojster našel rešitev. Srečanje je končal z 31 točkami, 13 podajami in 11 skoki. To je bil njegov prvi trojni dvojček v slovenskem dresu in prvi takšen dosežek v zgodovini olimpijskih kvalifikacij.

"Finalna tekma je bila pričakovano težka. Litovci so se borili, a mi imamo neverjetno ekipo. Zaslužili smo si olimpijske igre, imamo odličen strokovni štab. Selektor je opravil fenomenalno delo. Na vseh treningih nas je gnal, da smo napredovali vsak dan. Velike zasluge za ta uspeh gredo njemu," je dejal Dončić, ki je torej turnir končal s povprečjem 21,3 točke, osem skokov in 11,3 podaje. Jasno, da je bil izbran za najkoristnejšega igralca, nagrado pa mu je podelil najboljši litovski košarkar vseh časov Arvydas Sabonis: "Naziv MVP ni pomemben, glavno je, da gremo na olimpijske igre. To največ šteje."

Sajonara, Kaunas in koničiva, Tokio. Slovenija ne gre na olimpijske igre le sodelovat. Foto: Fiba/Hendrik Osula
Sajonara, Kaunas in koničiva, Tokio. Slovenija ne gre na olimpijske igre le sodelovat. Foto: Fiba/Hendrik Osula

"Smo majhna država, a imamo veliko potenciala. Predvsem v športu. Pokazali smo, da se Slovenci znamo boriti in se ne predajamo zlahka. Občutek ob uvrstitvi na olimpijske igre je neverjeten. Vsak otrok v Sloveniji sanja, da bi igral na olimpijskih igrah. Tudi jaz sem. Veliko mi pomeni ta uspeh. Kot majhen sem sanjal, da bi igral v NBA, za reprezentanco in prišel na olimpijske igre … Nekaj sem do zdaj že dosegel, verjamem, da gre od tu samo še navzgor," je dodal košarkar, ki je brez kančka dvoma sinonim za uspeh.

Do 22. leta je postal evropski prvak tako z reprezentanco kot s klubom. Bil je v prvi peterki EuroBasketa in MVP rednega dela ter Final Foura Evrolige. Na velika vrata je prišel v NBA, kjer z učinkovitimi vragolijami in mojstrovinami navdušuje iz tekme v tekmo. V treh sezonah, ko je bil kot drugi Evropejec izbran za novinca leta, se je razvil v enega najboljših košarkarjev na svetu, verjetno pa je trenutno ofenzivno najbolj kompleten igralec. Da sodi med košarkarsko smetano, potrjujeta dve uvrstitvi v prvo peterko najmočnejše lige na svetu. Zdaj je uresničil še slovenske olimpijske sanje in že zdaj je jasno, da je v kratki, a izjemno bogati karieri storil toliko, da bo po koncu športne poti njegovo ime zapisano v Hramu slavnih. Luka Veliki.

Velika zabava v garderobi in na novinarski konferenci po zgodovinski zmagi v Kaunasu