Lamont Marcel Jacobs je takole slavil v teku na 100 metrov. Foto: Reuters
Lamont Marcel Jacobs je takole slavil v teku na 100 metrov. Foto: Reuters

Drugi je bil Američan Fred Kerley (9,84) in tretji Kanadčan Andre de Grasse (9,89).

Jacobs se je v finale uvrstil z novim evropskim rekordom – 9,84, v finalu pa je najboljšo znamko popravil še za štiri stotinke. Olimpijsko zlato gre v Evropo znova po letu 1992, ko je bil najhitrejši Britanec Linford Christie.

26-letni Jacobs je rojen v ZDA očetu Mehičanu in mami Italijanki. Večino življenja je preživel v Italiji. Letos je postal evropski dvoranski prvak v teku na 60 metrov. Pred dvema letoma je na svetovnem prvenstvu v Dohi izpadel v polfinalu.

Pred letom 2020 Jacobs nikoli ni tekel pod desetimi sekundami. "Kot otrok sem sanjal o naslovu olimpijskega prvaka, ampak sanje se vedno ne uresničijo. Meni so se, potem ko sem tekel v finalu in na koncu zmagal," je po koncu dejal 26-letni Italijan. Presenečena sta bila tudi nosilca preostalih dveh medalj. "Enkrat sem tekmoval proti njemu. Nič ne vem o njem," je dejal Kerley, medtem ko je de Grasse dodal: "Časa 9,80 od Italijana res nisem pričakoval. Pričakoval sem, da bodo glavna konkurenca Američani, potem pa se je izkazal on."

Prvič po letu 2000 se je zgodilo, da v finalu moškega teka na 100 m ni bilo jamajškega predstavnika.

100 m (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Lamont Marcell JacobsItalija9,80
2Fred KerleyZdružene države Amerike9,84
3Andre de GrasseKanada9,89
4.Akani SimbineJužna Afrika9,93
5.Ronnie BakerZdružene države Amerike9,95
6.Bingtian SuKitajska9,98

Enoch AdegokeNigerija-

Zharnel HughesVelika Britanija-
Finale šprinta na 100 m za moške
Italijo preplavilo navdušenje: dve zlati medalji v atletiki

Selekcija že v polfinalnih tekih
Prvo selekcijo so ustvarili trije polfinalni teki – izpadel je lastnik najboljšega časa v sezoni, Američan Trayvon Bromell (9,77).

V prvi polfinalni skupini je bil najhitrejši Fred Kerley s časom 9,96, v finale se je poleg njega neposredno uvrstil še Kanadčan Andre de Grasse (9,98). Veliko razočaranje je Jamajčan Yohan Blake, ki je bil le šesti s časom 10,14.

V drugem polfinalu je bil presenetljivo najhitrejši Britanec Zharnel Hughes (9,98), drugi je bil po fotofinišu Nigerijec Enoch Adegoke (10,00), s čimer je za nekaj tisočink sekunde izločil prvega favorita Američana Bromella.

Senzacija v tretjem polfinalu
Tretji polfinale pa je bil z naskokom najhitrejši, pri čemer ga je z azijskim rekordom 9,83 senzacionalno dobil Kitajec Bingtian Su. Isti čas je odtekel Američan Ronnie Baker, samo stotinko pa je zaostal Italijan Lamond Marcell Jacobs. Ob tem se je iz te skupine po času uvrstil še Južnoafričan Akani Simbine, ki je bil do te preizkušnje drugi najhitrejši človek v sezoni.

Yulimar Rojas je osvojila zlato z novim svetovnim rekordom. Foto: Reuters
Yulimar Rojas je osvojila zlato z novim svetovnim rekordom. Foto: Reuters

Svetovni rekord Rojas v troskoku!
V troskoku je slavila Yulimar Rojas iz Venezuele, ki je z izidom 15,67 m za 17 centimetrov izboljšala svetovni rekord Inese Kravec iz Göteborga leta 1995. Rojasova je zgodovinski dosežek dosegla v zadnji seriji. Pred tem je vodila z izidom 15,41 m iz prve serije. Srebro je osvojila Portugalka Patricia Mamona (15,01), bron pa Španka Ana Peleteiro (14,87). Obe sta postavili državna rekorda.

"Napadala sem svetovni rekord, saj sem vedela, da ga imam v nogah. Tehnično nisem bila 100-odstotna, toda v zadnjem skoku sem dala vse od sebe in uspelo mi je," je povedala Rojas po prvi ženski zlati medalji za Venezuelo.

Branilka naslova iz Ria, Kolumbijka Caterine Barguen, svetovna prvakinja v letih 2013 in 2015, je s 14,25 m zasedla deseto mesto.

Troskok (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Yulimar RojasVenezuela15,67
2Patricia MamonaPortugalska15,01
3Ana PeleteiroŠpanija14,87
Svetovni rekord Yulimar Rojas v troskoku
Slavje Italijanov Gianmarca Tamberija in najhitrejšega Zemljana Lamonta Marcella Jacobsa. Foto: Reuters
Slavje Italijanov Gianmarca Tamberija in najhitrejšega Zemljana Lamonta Marcella Jacobsa. Foto: Reuters

Dve zlati medalji v skoku v višino
V izjemno kakovostnem moškem skoku v višino sta si zlato medaljo razdelila Katarec Mutaz Essa Baršim in Italijan Gianmarco Tamberi, ki sta preskočila 237 cm. Enak dosežek je imel Belorus Maksim Nedasekau, a je imel več poprav od novih olimpijskih prvakov.

Baršim, svetovni prvak v letih 2017 in 2019, in Tamberi sta vse višine do vključno 2,37 m zmogla v prvem poskusu, medtem ko sta letvico pri 2,39 m trikrat podrla.

Potem so ju vprašali, ali bi rada še skakala v podaljšku, a sta to možnost odklonila in se na koncu skupaj veselila olimpijskega zlata. Baršim je bil tretji v Londonu in drugi v Riu, medtem ko se Italijan veseli prve medalje na velikih tekmovanjih.

"Pred Riom 2016 so mi dejali, da obstaja možnost, da ne bom več tekmoval. Dolga pot je za mano. Osvojil sem olimpijsko zlato. Nikoli več ne bom spal. Uresničil sem sanje, spisal zgodovino in komaj čakam, da bom o tem lahko pripovedoval otrokom, ko jih bom imel. Z Baršimom sva imela enako poškodbo, samo z njim bi si delil medaljo," je bil neizmerno vesel Italijan, kar si lahko ogledate tudi v videoposnetku.

Skok v višino se je končal le nekaj minut pred tekom na 100 metrov, tako da so Italijani istočasno prešerno slavili dva naslova olimpijskih prvakov.

Skok v višino (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Mutaz Essa BaršimKatar2,37
1Gianmarco TamberiItalija2,37
3Maksim NedasekauBelorusija2,37
Neverjetni finale skoka v višino: Italijan in Katarec v duhu ferpleja razdelila zlato
Ste že kdaj videli takšno veselje ob zlati kolajni?
Zlata medalja v suvanju krogle je odšla na Kitajsko. Foto: AP
Zlata medalja v suvanju krogle je odšla na Kitajsko. Foto: AP

Kitajka Gong zlata v suvanju krogle
V dopoldanskem sporedu po japonskem času je bila na sporedu tudi ena končna odločitev. Kitajka Lidžjao Gong je osvojila zlato medaljo v suvanju krogle. Edina je presegla 20 metrov in z 20,58 m zanesljivo zmagala. Druga je bila Američanka Raven Saunders (19,79 m), tretja pa novozelandska veteranka Valerie Adams (19,62 m).

32-letna Kitajka je dvakratna svetovna prvakinja (2017 in 2019), po srebru (London 2012) in bronu (Peking 2008) je osvojila prvo olimpijsko zlato.

Četrta olimpijska medalja za Valerie Adams
Najboljša tekmovalka v tej disciplini Valerie Adams je nadaljevala izjemni niz. 36-letnica ima že po štiri naslove svetovne prvakinje na prostem in v dvorani, v japonski prestolnici pa je osvojila četrto olimpijsko medaljo. Po dveh zlatih (2008, 2012) in srebrni (2016) je osvojila prvo bronasto medaljo.

Krogla (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Lidžjao GongKitajska20,58
2Raven SaundersZdružene države Amerike19,79
3Valerie AdamsNova Zelandija19,62

Mišmaš in Janežič napredovala
V dopoldanskem delu nedeljskega programa sta se izkazala oba Slovenca. Maruša Mišmaš Zrimšek se je v kvalifikacijah teka na 3000 m z zaprekami zanesljivo uvrstila v finale. Z izidom sezone se je v polfinale teka na 400 m prebil Luka Janežič.

Sorodna novica Mišmaš Zrimšek zanesljivo v finale, Janežič z izidom sezone v polfinale
Atletika, posnetek nedeljskih finalnih bojev
Atletika, posnetek nastopov Maruše Mišmaš in Luke Janežiča
Andrej Stare in spomin na njegove brke