Takole je Malcom odločil olimpijski nogometni turnir. Foto: Reuters
Takole je Malcom odločil olimpijski nogometni turnir. Foto: Reuters
Stadion v Jokohami 19 let po zmagi na SP-ju znova srečen za brazilske nogometaše

24-letni napadalec ruskega Zenita je zadel po protinapadu, ko je sprejel žogo na levi strani napadalne polovice igrišča. Zdrvel je proti španskemu golu, se v šprintu znebil rezervista Jesusa Valleja in s strani matiral Unaia Simona. Malcom je v igro vstopil v 91. minuti.

Tako so Brazilci v tretjem zaporednem finalu osvojili drugi olimpijski naslov v zgodovini. Imajo še srebrno medaljo in dve bronasti. Španci ostajajo pri enem naslovu iz Barcelone leta 1992. Imajo še tri srebrne medalje.

Brazilci na OI Tokio 2020 niso doživeli poraza, na šestih tekmah so prejeli vsega dva gola, a v polfinalu so Mehiko strli šele po enajstmetrovkah.

V prve pol ure je najprej z glavo zagrozil Mikel Oyarzabal, a so Brazilci njegov strel zbili z golove črte. Na drugi strani je Richarlison z nevarnim strelom zatresel mrežo, a le zunanji del.

22-letni napadalec Herthe Matheus Cunhe je prinesel vodstvo Braziliji v zadnjih sekunda prvega polčasa. Foto: Reuters
22-letni napadalec Herthe Matheus Cunhe je prinesel vodstvo Braziliji v zadnjih sekunda prvega polčasa. Foto: Reuters

Richarlison namesto v mrežo visoko pod oblake

Nato je prišel ključni trenutek prvega polčasa. Sodniki so po ogledu VAR-a prisodili Braziliji najstrožjo kazen zaradi prekrška nad Cunho. K strelu z bele točke je pristopil prvi napadalec Richarlison, ki pa v izločilnih bojih še ni zadel. Na drugi strani je bil Unai Simon, ki je na Euru 2020 že reševal Špance po 11-m. Brazilec se je zaustavil med tekom in nato grdo zgrešil z visokim strelom pod oblake.

Tik pred odmorom, ob izteku dvominutnega sodnikovega dodatka, pa so Brazilci vseeno povedli. Claudinho je podal z leve strani, a precej nenatančno, zato pa je pred golavtom žogo rešil kapetan Daniel Alves. Visoki odbitek je nato spretno umiril Matheus Cunha, ki se mu je sredi kazenskega prostora ponudila izredna priložnost, ki je ni zapravil. 1:0 za branilce naslova!

Kako je prišlo do 11-m za Brazilijo? Hkrati dvojni prekršek nad Cunho in še igranje z roko. Foto: Reuters
Kako je prišlo do 11-m za Brazilijo? Hkrati dvojni prekršek nad Cunho in še igranje z roko. Foto: Reuters

Rezervist za volej kapetana in 1:1

Brazilija je nadaljevala tam, kjer je nehala in skorajda podvojila prednost. Delno blokirani strel Richarlisona v 52. minuti je pristal v prečki, tudi s pomočjo konic prstov vratarja Unaia Simona. A počasi je pobuda prešla v noge Špancev, ki so po uri igre prišli do atraktivnega izenačenja. Rezervist Carlos Soler je z levega krila poslal hiter predložek, na drugi vratnici pa je kapetan Mikel Oyarzabal z volejem poslal žogo pod prečko za 1:1.

Drugi gol Španije je visel v zraku, v zadnjih petih minutah rednega dela so rdeči kar dvakrat stresli prečko brazilski vrat. Najprej v 85. minuti Oscar Gil, v 89. minuti pa še Bryan Gil.

Cordova junak mehiškega brona

Sebastian Cordova je na tekmi za bron zablestel z golom in dvema podajama za preostala zadetka Mehike. 24-letnik je sicer
Sebastian Cordova je na tekmi za bron zablestel z golom in dvema podajama za preostala zadetka Mehike. 24-letnik je sicer "desetica" pri Club Americi, največjem mehiškem klubu. Foto: Reuters

Bron je na petkovi tekmi po zmagi s 3:1 nad Japonsko osvojila Mehika, ki je tako zlatu iz Londona 2012 dodala drugo olimpijsko medaljo v nogometu, medtem ko so Japonci drugič zasedli nehvaležno četrto mesto.

Mehičani so se izkazali za premočnega, predvsem pa natančnejšega tekmeca. Sebastian Cordova je v 13. minuti najprej unovčil enajstmetrovko, isti igralec pa je v 22. minuti še podal s prostega strela do Johana Vasqueza, ki je z glavo zadel za 2:0.

Cordova je bil podajalec tudi pri tretjem mehiškem zadetku, takrat je iz kota podal Alexisu Vegi, ki je prav tako z glavo povišal prednost v 58. minuti. Dvajset minut pozneje so se zadetka veselili tudi Japonci, med strelce se je za končni izid vpisal Kaoru Mitoma.


FINALE

BRAZILIJA – ŠPANIJA 2:1 (1:0) – podaljšek
Cunha 45.+2, Malcom 109.; Oyarzabal 61.
Richarlison v 38. minuti zapravil 11-m.

Brazilija: Santos; Dani Alves, Nino, Diego Carlos, Arana, Luiz, Guimaraes, Antony (112./Menino), Cunha (91./Malcom), Claudinho (106./Reinier), Richarlison (114./Paulinho).

Španija: Unai Simon; O. Gil (91./Vallejo), Garcia, Torres, Cucurella (91./Miranda), Zubimendi (112./Moncayola), Merino (46./Soler), Pedri, Asensio (46./B. Gil), Oyarzabal (104./Mir), Olmo.

Sodnik: Chris Beath (Avstralija)


Tekma za 3. mesto:
Japonska − MEHIKA 1:3 (0:2)
Mitoma 78.; Cordova 13./11-m, Vasquez 22., Vega 58.

Polfinale:
Mehika − BRAZILIJA * 1:4 (0:0) – po 11-metrovkah

Japonska − ŠPANIJA * 0:1 (0:0) – po podaljšku

Nogomet (M), finale: Brazilija - Španija, posnetek tekme