Američanke za zdaj niso prepričale s svojimi predstavami. Foto: AP
Američanke za zdaj niso prepričale s svojimi predstavami. Foto: AP

Nogometašice so danes odigrale še zadnje tekme skupinskega dela. V skupini E sta se Kanada in Velika Britanija razšli z remijem 1:1, Japonke pa so ugnale predstavnice Čila z 1:0. V skupini E so tako zgolj Čilenke ostale brez ene osvojene točke in so se poslovile po skupinskem delu. Britanke so s sedmimi točkami vodilne, Kanadčanke so skupinski del končale z dvema točkama manj, Japonke pa so vpisale štiri točke.

V skupini F sta napredovali ekipi Nizozemske in Brazilije s sedmimi točkami, posloviti pa sta se morali ekipi Zambije in Kitajske. Brazilija je ugnala Zambijo z 1:0, Nizozemska Kitajsko pa s kar 8:2. V prvem krogu so se Nizozemke poigrale z Zambijkami z 10:3.

V skupini G so edino Švedinje skupinski del končale s popolnim izkupičkom treh zmag in devetih točk. Švedinje so za tretjo zmago ugnale odpisano Novo Zelandijo z 2:0. ZDA in Avstralija pa sta skupinski del končali brez golov in z delitvijo štirih točk.

Sorodna novica Švedinje z visoko zmago prekinile niz 44 tekem Američank brez poraza

Največ naslovov olimpijskih prvakinj imajo Američanke, ki so slavile na ženski olimpijski premieri v Atlanti leta 1996, ko so z 2:1 ugnale Kitajke, v Sydneyju leta 2000 so naslov vzele Norvežanke, ki so s 3:2 ugnale ZDA. Nato je sledila popolna ameriška prevlada v Atenah, Pekingu in Londonu (2004, 2008 in 2012), ko so v finalnih obračunih padle dvakrat Brazilke in nato še Japonke.

Pred petimi leti v Riu de Janeiru so premierni olimpijski naslov vzele Nemke, ki so premagale Švedinje. Nemke v Tokiu niso dobile priložnosti za obrambo naslova, saj se niso kvalificirale na letošnji turnir.

3. krog

SKUPINA E
ČILE – JAPONSKA 0:1 (0:0)
KANADA – VELIKA BRITANIJA 1:1 (0:0)

Lestvica: Velika Britanija 7, Kanada 5, Japonska 4, Čile 0.


SKUPINA F
NIZOZEMSKA – KITAJSKA 8:2 (3:1)
BRAZILIJA – ZAMBIJA 1:0 (1:0)

Lestvica: Nizozemska in Brazilija po 7, Zambija in Kitajska po 1.


SKUPINA G
NOVA ZELANDIJA – ŠVEDSKA 0:2 (0:2)
ZDA – AVSTRALIJA 0:0

Lestvica: Švedska 9, ZDA in Avstralija po 4, Nova Zelandija 0.


Četrtfinale, petek, 30. 7., ob 10.00:
KANADA – BRAZILIJA (I)
Ob 11.00:
VELIKA BRITANIJA – AVSTRALIJA (II)
Ob 12.00:
ŠVEDSKA – JAPONSKA (III)
Ob 13.00:
NIZOZEMSKA – ZDA (IV)

Polfinalna para:
Zmagovalec I - Zmagovale IV
Zmagovalec II - Zmagovalec III