Slovenija je dobila vseh šest pripravljalnih tekem pred evropskim prvenstvom, zdaj pa je slavila še na kvalifikacijski proti Estoniji. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je dobila vseh šest pripravljalnih tekem pred evropskim prvenstvom, zdaj pa je slavila še na kvalifikacijski proti Estoniji. Foto: www.alesfevzer.com

Drugo dejanje četrtega kvalifikacijskega okna za svetovno prvenstvo evropske prvake čaka v nedeljo v Münchnu, kjer se bodo pomerili z Nemci, gostitelji skupine in izločilnih bojev evropskega prvenstva. Oba kvalifikacijska obračuna sta zelo pomembna, saj veliko prostora za slovenske spodrsljaje po dveh porazih s Finsko v prvem delu ni več, obenem le zdaj igra reprezentanca v popolni postavi, saj novembra in februarja ne bo NBA-jevcev in evroligašev, poleg tega so to tudi posredne kvalifikacije za olimpijske igre, saj se bodo vstopnice znova delile na svetovnem prvenstvu, hkrati pa sta srečanji generalki za veliko tekmovanje, ki je pred vrati.

Slovenci po slabšem začetku zanesljivo ugnali Estonce

Še manj kot teden dni je do prvega dvoboja v Kölnu, kjer Slovenijo najprej čaka Litva. Kot ves čas poudarjajo v taboru olimpijskih polfinalistov, gredo iz tekme v tekmo in veliko vnaprej ne razmišljalo. "Prva tarča", kot so dejali, je bila Estonija, zdaj pa so misli že usmerili proti Nemčiji in medsebojnemu dvoboju na Bavarskem. Popotnica pred potjo je zelo spodbudna. Skozi priprave je izbrana vrsta rasla, igra dobiva prepoznavno sliko, za dodatno samozavest pa so poskrbeli košarkarji z zmagami, saj so na sedmih temah ostali neporaženi. Selektor Aleksander Sekulić je ob vstopu v zadnji teden priprav povedal, da se čuti vse večja napetost med igralci, ki so tudi vse bolj zbrani: "Naelektreno vzdušje na tribunah je pripomoglo, da smo se bolj sprostili, ko smo dosegli kakšen lahek koš ali pa zadeli po borbenih akcijah. Igralci so zelo motivirani in fokusirani. Čuti se, da so se začele kvalifikacije in da smo tik pred začetkom evropskega prvenstva."

Slovenija ena najboljših, če ne celo najboljša v Evropi

Imam svojo vlogo, ki mi jo je dodelil že Igor Kokoškov. Enaka je tudi zdaj. Prihajam s klopi, ko je bonus, potem pa se poskušam v igro vpeljati z nekimi lahkimi prostimi metim, kakšnim metom z razdalje ali podajo, da se razbremenim. Imamo ogromno obrambnih specialistov, ki svoje delo opravljajo do potankosti – Jako Blažiča, Alekseja Nikolić, Zorana Dragića … Moja vloga je nekega sekundarnega kreatorja. Na pripravljalnih tekma je bilo nekaj pomanjkljivosti, zdaj pa je že treba dati v višjo prestavo.

Klemen Prepelič o vlogi v ekipi

"Izziv je bilo igrati v takem vzdušju proti eni najboljših, če ne najboljši reprezentanci v Evropi," sta po srečanju priznala gostujoči selektor Jukka Toijala in prvi organizator igre Kerr Kriisa. Estonci so se pogumno uprli favoriziranemu evropskemu velikanu in z meti z razdalje, kar so kot glavno orožje nasprotnika poudarili tudi v domači zasedbi, povedli 12:5. V slovenski igri je bilo na začetku čutiti precej napetosti, toda počasi je stekel napad in tehtnica se je že v uvodni četrtini, ko je svoj šov začel Luka Dončić, nagnila na slovensko stran. Estonci so ga agresivno pokrivali in kar plezali po njem, tako da se je slovenski košarkarski virtuoz kar nekajkrat pritoževal nad sodniškimi merili, kmalu pa je ujel ritem in v svojem slogu zelo motiviran začel polniti koš in navduševati z mojstrskimi potezami. Ko je ob koncu uvodnih desetih minut s trojko Slovenijo popeljal v vodstvu, se je le nasmehnil proti estonski klopi.

Uvodno četrtino je končal z desetimi točkami, devetimi skoki, kolikor jih je imela vsa estonska reprezentanca skupaj, in indeksom 18. Na koncu se je celo spogledoval s trojnim dvojčkom, za kar sta mu zmanjkali dve podaji, je pa statistiko napolnil s 25 točkami in 11 odbitimi žogami ter indeksom 30. Slovenija je v zaključku prve in na začetku druge četrtine naredila delni izid 17:0, povedla z dvomestno prednostjo in visoke razlike ni več izpustila iz rok. Ves čas je imela srečanje pod nadzorom in zmaga ni bila nikoli ogrožena, čeprav so Estonci pustili dober vtis, saj se tudi ob visokem zaostanku niso predajali in so ostajali zvesti svojemu sistemu in igri.

"Jasno je, da je bila ta tekma za nas zelo pomembna in tako smo se jo tudi lotili. Estonija sicer nima izrazitih posameznikov, a zelo dobro igra kot ekipa. Dobro delo so opravili že z uvrstitvijo v drugi del kvalifikacij. Morda smo v drugem polčasu prejeli preveč lahkih košev, smo pa bili razpoloženi v napadu in tekmo končali na način, kot smo si želeli. Čestitke fantom, kako so igrali in se borili. Zahvala pa seveda občinstvu. Uživali smo in vedno je zabavno igrati v takem vzdušju," je bil zadovoljen Sekulić, ki je tokrat za tekmo izbral pričakovano dvanajsterico. Skoraj zagotovo bo v taki zasedbi Slovenija nastopila tudi na evropskem prvenstvu, sicer pa bo selektor dokončne potnike na turnir razkril po nedeljski tekmi.

Čančar priznal, da so se proti Estoncem prehitro sprostili

Najtežje je ostati na vrhu

Najboljši trije slovenski strelci so bili NBA-jevci. Goran Dragić, ki je podobno kot Dončić navdušil razgrete navijače s svojimi vragolijami na terenu, je dodal 19 točk, 14 pa Vlatko Čančar, ki je trojke metal 4/5. 13 točk je pristavil Klemen Prepelič, ki je potrjuje, da se v pravem trenutku dviga v formi. Preteklo sezono je zaradi zloma roke končal predčasno, toda uspešno je pozdravil poškodbo, tako da zdaj že ne čuti več bolečin: "Težka tekma, kot smo tudi pričakovali. Estonija je v prvem delu kvalifikacij opravila dober posel, ko je premagala zelo resne ekipe. Toda naš pristop je bil pravi. Imeli smo tudi dober strelski večer in vpisali zelo pomembno zmago. Vemo, kakšne so naše vloge. Sledimo Luki in Goranu."

"Ko si evropski prvak, te vsak hoče premagati. Najtežje je ostati na vrhu. V kvalifikacijah smo sami poskrbeli za dodaten pritisk, potem ko se v tem sistemu prvič nismo znašli in se nismo uvrstili na svetovno prvenstvo. Poleg tega imamo dva 'kiksa' proti Finski, kar bo zelo težko popraviti. Končno smo skupaj en mesec. Nekateri so se sicer pridružili malce pozneje. Dolgo se sicer poznamo, je pa tako veliko lažje, ko takrat, ko se zberemo in prihajamo iz 12 različnih klubov in sistemov. Estonija zna igrati zelo ekipno. Večkrat smo že povedali, da na tej ravni zna igrati vsaka reprezentanca in, če ne pristopiš maksimalno, se lahko hitro maščuje. Vsi pridejo zelo motivirani. Vsak rad igra pred polno dvorano, kar imamo mi srečo, da res vsakič. Tudi to je dodatna motivacija za nasprotnika. Imamo pa dovolj kakovosti, da ubranimo naslov," je samozavestno zatrdil slovenski ostrostrelec.