Od avgusta 2018 Argentino vodi Lionel Scaloni, ki je v tem času na 56 tekmah iztržil 39 zmag in 12 remijev, doživel pa zgolj 5 porazov. Lani je povedel do prvega južnoameriškega naslova po 28 letih, lahko zdaj po 36 letih poskrbi še za tretji naslov svetovnih prvakov? Foto: Reuters
Od avgusta 2018 Argentino vodi Lionel Scaloni, ki je v tem času na 56 tekmah iztržil 39 zmag in 12 remijev, doživel pa zgolj 5 porazov. Lani je povedel do prvega južnoameriškega naslova po 28 letih, lahko zdaj po 36 letih poskrbi še za tretji naslov svetovnih prvakov? Foto: Reuters

Besede najmlajšega selektorja na 22. svetovnem prvenstvu v nogometu, ki ga v nedeljo ob 16.00 (prenos na TV SLO 2/MMC-ju) čaka najpomembnejša tekma kariere. Lionel Scaloni je po šokantnem uvodnem porazu proti Savdski Arabiji (1:2) znal vpeljati spremembe v prvo postavo Argentine, ki so hitro dvignile favorite. La Albiceleste je nato dobil pet finalov po vrsti, a zdaj jih čaka najzahtevnejši test – veliki finale s Francijo.

Sorodna novica Vsi "galski petelini" so trenirali, v finalu pa se ne bodo osredotočili le na Messija

Na stavnicah rahli, rahli favoriti
Ker mogoče Francozi v četrtfinalu in polfinalu niso bili tako prepričljivi, zlasti ker so nasprotno Argentinci igrali iz tekme v tekmo bolje, so zdaj prvaki Južne Amerike rahli favoriti proti branilcem naslova. Kvote na stavnicah pravijo: 2,82 za Argentino in 2,94 za Francijo ter 3,12 na odločitev v podaljšku oziroma kazenskih strelih.

"Francija ima ekipo, ki je skrbi za Mbappeja in ga dela še boljšega igralca. Eden izmed odličnih igralcev, ki je še mlad in bo zagotovo še napredoval. Ne moremo razmišljati, da bomo dobili prav vsak dvoboj. Preveč je dejavnikov, ki jih je bilo treba dobro analizirati, da preprečimo neuspeh," je razmišljal 44-letni Scaloni.

Kako novinarji že poznajo postavitev in sistem?
Argentinski selektor je zadovoljen z izborom Poljaka Szymona Marciniaka za glavnega sodnika finala: "Mislim, da sodnik ne more nikogar prizadeti. Dobro je sodil proti Avstraliji, upajmo, da bo to ponovil." V osmini finala so gavči z 2:1 premagali Avstralce. Marciniak je s svojima pomočnikoma sodil tudi Francozom, ko so v skupini z 2:1 ugnali Dance.

"Sem se že odločil, kako se bomo postavili. Vemo, kje lahko udarimo po nasprotniku. Vidim pa, da novinarji prej izveste za postavo in sistem igre kot sami igralci," je Scaloni zbodel argentinske novinarje, ki so skušali iz Scalonija izvleči, ali si upa začeti tekmo s pozdravljenim Angelom Di Mario.

Večina najuglednejših argentinskih medijev je prepričana, da bodo njihovi ljubljenci v finalu začeli s postavitvijo 5-3-2 v zasedbi Dibu Martínez; Molina, Cuti Romero, Otamendi, Lisandro Martínez, Acuña; De Paul, Enzo Fernández, Mac Allister; Messi in Julián Alvarez.

Veliko so komentirali južnoameriški nogomet, vendar je zelo težko govoriti, če tam še nisi igral.

Vratar Martinez na francoske opazke, da Argentini manjkajo težke tekme z evropskimi ekipami

Uživati v finalu skupaj z zvestimi navijači
"Tekme moraš igrati iz minute v minuto, ker se lahko spremeni. Na to smo pripravljeni,
" je dal selektor vedeti, da ima pripravljen tudi B in C načrt glede na razvoj tekme na stadionu Lusail, kjer bodo argentinski navijači v ogromni številčni prednosti.

"Imamo najboljše navijače na svetu, za kar smo jim iz srca hvaležni. Upam, da smo osrečili vse in uživajo z nami. Naša največja zmaga so ravno ti občutki ekipe, navijačev, ljudi v domovini. Moramo uživati v teh trenutkih," je Scaloni podčrtal razmerje z navijači in dodal: "Nogomet je več kot šport. Ljudje so srečni med svetovnim prvenstvom in za nas je to prečudovito."

Šele lani aprila je Emi Martinez debitiral v vratih Argentine, a od takrat ni več prepustil mesta med vratnicami. Na 25 reprezentančnih tekmah kar 17-krat ni bil premagan! Foto: Reuters
Šele lani aprila je Emi Martinez debitiral v vratih Argentine, a od takrat ni več prepustil mesta med vratnicami. Na 25 reprezentančnih tekmah kar 17-krat ni bil premagan! Foto: Reuters
Pred spopadom Messija in Mbappeja v finalu SP-ja

Hkrati polni čustev, a hladno preračunljivi v igri
Na uradni novinarski konferenci Argentine, dan pred finalom je igralce zastopal prvi čuvaj mreže Emiliano Martinez. "Noro je biti v finalu svetovnega prvenstva. Začeli smo s porazom proti Savdski Arabiji, a smo iz tekme v tekmo napredovali," se je na pot do finala ozrl priljubljeni Dibu, junak izvajanja 11-m proti Nizozemski v četrtfinalu.

"Vse življenje sem bil borec. Zelo čustveno je, ko vidim, da vsi Argentinci branijo gol z menoj, a ko se tekma začne, sem mirno hladen," je 30-letni vratar Aston Ville poudaril svoji dve glavni lastnosti. Hkrati zna biti vročekrven, a pri tem je preračunljivo izzivalen do nasprotnikov. Sočasno ne postaja paničen, zaradi česar je tudi postal številka 1 Argentine, lani najboljši vratar Cope Americe in zdaj temeljni kamen obrambe, ki pa jo zdaj v finalu čaka najtežji izziv v Katarju – Francija.