Foto: Radio Slovenija/Lidija Kosi
Foto: Radio Slovenija/Lidija Kosi

Prvi materinski dom v Pomurju je Škofijska Karitas Murska Sobota pred tremi leti odprla v Svetem Juriju ob Ščavnici ter manjšo enoto v Martjancih, leto pozneje so uredili še svetovalnico. In če je bilo prvo leto vanju vključenih 142 ljudi, jih je naslednje leto pomoč pri njih iskalo že 237, lani 151.

V obeh že delujočih enotah pomurskega materinskega doma imajo devet sob in 20 postelj. Lani so jih ponudili 38 mamicam in 37 otrokom. Zmogljivosti materinskega doma seveda niso zadostne, že ves čas so zato iskali primerno hišo tudi v enem od večjih pomurskih središč.

Pred časom jim je tako uspelo kupiti dobrih 50 let staro hišo v Murski Soboti, pravi generalni tajnik Jožef Kociper in dodaja, da so jim pomoč obljubili z vseh strani, pa naj gre za obrtno zbornico, policijo ali bolnišnico: "Računamo, da bi v enem mescu ali dveh vse postorili in sredi leta odprli naš materinski dom. Čakamo še na botre, da primaknejo denar, in nam bo lažje vsem skupaj."

Hiša v mestu bo velika pridobitev, in to ne samo prostorska, poudarja vodja Materinskega doma Vlasta Glavač. "Predvsem bo ta nova lokacija v Murski Soboti zagotavljala in omogočala lažje izpolnjevanje nekaterih naših nalog, nalog naše strokovne ekipe, saj smo v pravilniku zapisali, da zagotavljamo vsem uporabnicam prevoze na nujne obveznosti." Kot so opravki na sodišču, centru za socialno delo, zavodu za zaposlovanje, zdravniku in podobno.

Zaposleni bodo tako lahko več časa namenili strokovnemu delu, ki ga ženske in otroci v domu potrebujejo vsaj toliko kot streho nad glavo.