Dobrovniške lepotice, ki zdaj že potujejo proti Rimu oziroma v Vatikan, sta pretekli teden izbrala priznana slovenska strokovnjaka za floristiko in hortikulturo Sabina Šegula in Peter Ribič. Naloga je bila vse prej kot lahka, saj v rastlinjakih Ocean Orchidsa, ki letos praznuje svojo 15-letnico, cveti na tisoče orhidej, a mojstra bosta oltarni del okrasila s 150, ki jih imenujejo kaskade.

Foto: Radio Slovenija/Lidija Kosi
Foto: Radio Slovenija/Lidija Kosi

Eden izmed direktorjev podjetja Tomaž Jevšnik pravi, da so se o tem dogovorili že veliko prej.
"Kaskade so v bistvu produkt, ki raste najdlje. Za dosego tega lepega slapa cvetov traja pri nas več kot leto in pol. Zadnji del, gibanje cvetnega stebla, pa poteka v zadnjih štirih tednih, ko dosežemo formo prevešajočega stebla s cvetovi."

Še več kot kaskad so v Vatikan poslali drugih orhidej, ki bodo uporabljene kot rezano cvetje. 35 zaposlenih v Dobrovniku vsako leto vzgoji po dva milijona cvetlic, katerih 75 odstotkov izvozijo.

Čakajo objekt, ki bo omogočal širitev

Ker jim je država lani odobrila dva milijona razvojnih sredstev, vsi nestrpno čakajo nov logistični objekt, dodaja direktor Roman Ferenčak: "Smo v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja. Žalostno pri tej zgodbi je to, da je tudi kmetijska proizvodnja oziroma rastlinjak v Sloveniji obravnavan kot stavbni objekt in je proces pridobivanja gradbenega dovoljenja enak, kot če gradiš tovarno Magna."

Kljub vsemu upajo, da bodo lahko kmalu širili svojo dejavnost.

V Vatikanu znova slovenski cvetlični aranžmaji