Župana sta na brodu, ki se je ustavil na sredini rečne struge, podpisala sporazum o sodelovanju. Foto: Radio Slovenija/Lidija Kosi
Župana sta na brodu, ki se je ustavil na sredini rečne struge, podpisala sporazum o sodelovanju. Foto: Radio Slovenija/Lidija Kosi

Ljudje v Pomurju in Medžimurju so nekdaj živeli v isti državi, danes pa jih k sodelovanju in poglabljanju prijateljstva spodbujata tako geografski položaj kot skupna preteklost. In tako kot je Lendava daleč od Ljubljane je Mursko Središče daleč od Zagreba, dobro sosedstvo pa vsem motiv za čim boljše in kakovostnejše življenje.

Zdaj sta lokalni skupnosti tudi s podpisom formalnega sporazuma o sodelovanju potrdili prizadevanja za krepitev medsebojnega razumevanja in prijateljstvo med občani in sosednjima narodoma.

Občina Lendava in mesto Mursko Središče sta vseskozi v dobrih odnosih, poudarja lendavski župan Janez Magyar. "Vsa srečanja, ki so že in ki še bodo, na športnem in izobraževalnem področju, so samo pozitivna." Po njegovih besedah se lahko izmenjajo izkušnje na vseh področjih življenja in dela, pa naj gre za gospodarstvo, kulturo, izobraževanje, turizem ali katero koli dejavnost.

Prvi mož Murskega Središča Dražen Srpak pojasnjuje, da so pripravili konkreten program sodelovanja in določili kordinatorje za posamična področja: "Kmalu bomo imeli sestanke in bomo pregledali, klatere projekte bi lahko skupaj prijavili."

Sporazum so simbolično podpisali na sredini reke Mure, na brodu, ki vozi z ene na drugo stran, pa vsi zatrdili, da jih pri skupnem napredku oziroma sodelovanju meja res ne more ovirati.