Foto: Radio Slovenija/Lidija Kosi
Foto: Radio Slovenija/Lidija Kosi
Foto: Radio Slovenija/Lidija Kosi
Foto: Radio Slovenija/Lidija Kosi

Ocenjevanja vina so v Prekmurju pred desetletjem razširili tudi na ocenjevanje domačih špricerjev, za katere velja, da mora biti mešanica prekmurskega vina in radenske slatine iz petanjskega vrelca tudi primerno ohlajena. Na letošnjem tekmovanju sodeluje 35 vinogradnikov, ki z vinom oskrbujejo skoraj 100 gostinskih lokalov, ti pa so označeni tudi s posebnimi tablami.

In čeprav bi si vinogradniki želeli, da bi jih bilo vedno več, statistika govori obratno. Glede na podatke in prvega katastrskega popisa iz leta 1864, ko je bilo v Prekmurju 1488 hektarov vinogradov, jih je danes trikrat manj, po drugi strani pa je tudi zaradi vse obilnejših zlasti majskih padavin pridelava grozdja vedno bolj zahtevna.

Prvi mož prekmurskih vinogradnikov Ernest Novak pravi, da je bilo pred 50 leti majsko vreme precej drugačno. Zaradi vremena je zaskrbljen tudi Matija Puhan iz Bogojine, ki na hektarju vinogradov pridela okoli 8.000 litrov vina.

In glede na pogoje pridelave in tudi prodaje vina niti ni čudno, da vinogradništvo v Prekmurju zlasti mlajši vse bolj opuščajo.

S čim se Prekmurci odžejajo? S prekmurskim špricerjem