Prekmurje najhitreje znižuje brezposelnost, za tehnične poklice kadra praktično ni več. Foto: Občina Kobilje
Prekmurje najhitreje znižuje brezposelnost, za tehnične poklice kadra praktično ni več. Foto: Občina Kobilje

Tudi občina Rogašovci, kjer brezposelnost presega 22 odstotkov, je v Prekmurju, zato si prav z Goričkega veliko ljudi kruh služi v sosednji Avstriji.

V Pomurju je v evidenci zavoda za zaposlovanje vpisanih manj kot 6.000 ljudi, konec lanskega leta jih je bilo 6.400, leta 2014 pa kar 10.000. Zaposlovalci so v prvih treh mesecih letos razpisali 1.700 delovnih mest, ki pa jih niso v celoti zapolnili, saj na seznamu iskalcev zaposlitve ni dovolj ustreznih kadrov, pravi Branka Kuzma Smolič iz murskosoboške območne enote zavoda za zaposlovanje.

"Poklici, kjer je kandidatov še vedno dovolj, obsegajo družboslovna znanja, predvsem na višji stopnji izobrazbe, kar posledično pomeni, da so manj iskane izobražene ženske, medtem ko so moški, ki imajo tehnična znanja na katerem koli nivoju izobrazbe, najbolj iskani," je pojasnila.

Ženske, starejši in neustrezno izobraženi

Poleg žensk so tako v večini na zavodu prijavljeni še starejši, neustrezno izobraženi ter ljudje z zdravstvenimi ovirami. Tako je iz leta v leto manj tudi kandidatov za opravljanje sezonskih del. Zlasti to velja za spomladanska.

"Dejansko je spomladi za obiranje jagod že nekaj let težava pri zagotavljanju kadra, torej domačega kadra, ki je nekoč bil na razpolago, pa ga zdaj več ni. Razlog bi lahko bil, da pod ugodnejšimi pogoji in za višje plačilo ta dela opravljajo v sosednji Avstriji, drugo dejstvo pa je, da kadra preprosto ni," je sklenila.

Morda bi pa za boljše plačilo ljudje vseeno raje kot v Avstriji delali doma?