Prekmursko leto se bo končalo marca prihodnje leto. Foto: MMC RTV SLO
Prekmursko leto se bo končalo marca prihodnje leto. Foto: MMC RTV SLO

Na spletni strani Prekmurje v srcu je program obeleževanja 100-letnice priključitve na voljo vsem zainteresiranim, med vidnejšimi in večjimi dogodki pa so simpoziji, dokumentarni film, postavitev spominskih obeležij in spomenikov ter ureditev novega Prekmurskega trga v Ljubljani. Zaenkrat je v programu 74 dogodkov, za njihovo izvedbo je v državnem proračunu pripravljenih 250.000 evrov in še 50.000 za državno proslavo, ki bo avgusta v Beltincih.

Kot pravi predsednik odbora za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja matični domovini Milan Kučan, so predlagali: "da vlada prevzame pokroviteljstvo nad celotnim letošnjim dogajanjem, povezanim s stoletnico, da imenuje tudi državni odbor, predlog sestave tega odbora naj pripravijo na ministrstvu, in da potem tudi predsednik vlade prevzame vlogo govornika na proslavi, ki naj bi bila avgusta v Beltincih."

Vsebine o Prekmurju so v večjem obsegu vključene tudi v učne programe šol, kot pravi član pripravljalnega odbora Marjan Šiftar, pa so v program praznovanja vključeni vsi od cerkve do gospodarstvenikov. "Na posebno pobudo članov sveta pomurske razvojne regije bo pomurska gospodarska zbornica skupaj z obrtno-podjetniško zbornico in drugimi organizatorka posebnega razvojno-ekonomskega foruma."

Forum bo jeseni. Prekmursko leto se bo končalo marca prihodnje leto z objavo zbornika o znanstvenem simpoziju Slovenske akademije znanosti in umetnosti.