Franček Jauk je na drugačen način ostal zapisan novinarstvu tudi po upokojitvi.  Foto: S. Kocutar/Radio Maribor
Franček Jauk je na drugačen način ostal zapisan novinarstvu tudi po upokojitvi. Foto: S. Kocutar/Radio Maribor

Že dve desetletji upokojeni novinar in urednik Franček Jauk je bil soustvarjalec pionirskega obdobja televizijskega programa v Mariboru, pred tem pa se je novinarsko kalil pri časopisu Večer in Radiu Maribor.

Prvi korak v svet medijev je bil "dramatično domačijski", z mladostniškim javnim opozorilom na vsaj sporen pojav v domači okolici. Ko je po desetletjih novinarskega dela, številnih radijskih prenosih nogometnih tekem, izjemnih portretnih oddajah, ki ostajajo trajne pričevalke o ljudeh, ki so pustili sledi v tem prostoru, upokojil, je decembra 2003 v posebni radijski oddaji z Bredo Čepe napovedal, da pa z upokojitvijo prihaja čas za pisanje.

Napoved je več kot le uresničil. Leta 2009 je tako izšel biografski roman Le enkrat je, kar je, ki se bere kot zgodovina mesta Maribor skozi preteklih šest desetletij. Pred časom je izšla knjiga z naslovom Z njimi popotujem, v kateri se srečamo z avtorjevimi sopotniki, številnimi bolj ali manj znanimi osebnostmi, ki jih je srečeval v svojem poklicnem času, posebno dragocena pa je pozornost, ki jo nameni mladostnemu dnevniku svoje mame, ki je nastajal v tridesetih letih preteklega stoletja.

Še malo pa bo izšla tudi tretja knjiga, osnova zanjo je dnevniška beležka njegovega prijatelja, olimpionika Leona Štuklja.

V knjigi
V knjigi "Z njimi popotujem" so tudi dnevniški zapisi Frančkove mame. Foto: osebni arhiv

Franček Jauk je mladostni novinarski strasti, radovednosti in ustvarjalnosti v zrelem obdobju dodal novo vrednost, s katero ohranja spomin na ljudi in čase, ki bi brez njegovih zapisov po bližnjicah časa – neslišno – odtekli v pozabo.

Franček Jauk v oddaji "Obrazi sosednje ulice" Radia Maribor