Foto: MMC RTV SLO/Založba Pivec
Foto: MMC RTV SLO/Založba Pivec

"Otroci me niso več potrebovali, saj so že stopali na svojo pot in odločila sem se, da uresničim dolgoletne sanje," je o svoji odločitvi v zrelih letih povedala Milena Pivec.

Ivačičeva kuharica je bila prva knjiga, ki jo je izdala založba in je doslej doživela že 11 ponatisov. Izdajo strokovnih priročnikov in učbenikov so želeli nadgrajevati z zahtevnejšim leposlovnim programom, za kar pa je bilo treba pridobiti sistemsko javno financiranje. To pa je bila le ena mnogih zahtevnih nalog, se spominja Pivčeva.

Založništvo je zanjo eden najlepših poklicev, saj človeka delo s knjigami in sodelovanje z literarnimi ustvarjalci bogati. Vodenje založbe prevzema hči Zala Stanonik, ki s pomočjo evropskih projektov usmerja založbo in kakovostne avtorje žanrske literature v mednarodni knjižni prostor.

Ponosni so tudi na številne nagrade, posebno mesto med nagrajenimi izdajami pa ima knjiga Pesem za liro Bine Štame Žmavc z zlato medaljo leta 2016 v New Yorku za knjižno ilustracijo avtorice Alenke Sotler. Še posebej pa so ponosni na letošnje Prešernove nagrajence, saj kar s štirimi tesno sodelujejo in sicer so to pesnica Erika Vovk, letošnja prejemnica Prešernove nagrade za življenjsko delo, in prejemniki nagrade Prešernovega sklada oblikovalec Tomato Košir, ilustrator Ciril Horjak in urednica in pesnica Miljana Cunta. Pogovor z Mileno Pivec lahko slišite tukaj