Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Že vse od študija se ob pedagoškem delu posveča tudi raziskovanju prehrane, posebej se je posvetila preučevanju ajde – poljščine, ki se v zadnjem času znova vrača na naše krožnike: »Ajda je bilo mnogo leta zanemarjena in neprepoznana v kuhinji povprečne družine. Tudi sama je nisem dobro poznala. Potem pa sem začela delati na Katedri za genetiko in žlahtnenje rastlin in se pridružila skupini za raziskovanje ajde,« pove profesorica. Napisala je knjigo o njej, sodelovala in izpeljala več mednarodnih projektov, tudi s kolegi iz Japonske.

Dolgoletna ravnateljica Višje strokovne šole za živilstvo in prehrano Blanka Vombergar pravi, da jo v zadnjem času skrbi, kaj vse se znajde na trgovskih policah: »V zadnjem času me je strah. Imamo zapisane izvore izdelkov, poznamo države, ampak sprašujem se, od kod se pojavljajo vsi ti pesticidi, ko pa smo se v preteklosti tako trudili, da jih ne bi bilo več. Seveda je izhod ekološko kmetijstvo, ki zagovarja nič kemikalij. Upam, da se bo prevesilo v to smer.«

Naša gostja je dejavna na številnih področjih, več izveste, če kliknete na povezavo:

Dr.Blanka Vombergar: "Zelo me skrbijo pesticidi v hrani"